Skocz do zawartości
kynzior

Taurus Bizon Jak Go Opanować?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam w domu kocioł Taurus Bizon (raczej jakiś starszy typ) niestety nie mam do niego papierów więc jedyne co mogę powiedzieć to, że jest to prawdopodobnie piec 25 kW bądź 18,5Kw (wielkość powierzchni do ogrzania ok. 120m2). Piec z podajnikiem ślimakowym - pali ok. 30kg na dobę co wydaje mi się bardzo dużym zużyciem, ponieważ znajomi twierdzą, że na dobę palą max 15 kg (ekogroszek z Chwałowic). Zapewne mam źle ustawiony piec (obsługuje go dopiero miesiąc+ fakt, że jestem kobietą ;)). Czy ktoś może mi coś doradzić? Aktualne ustawienia:

czas podawania 25 sekund

przerwa w podawaniu: 2 minuty

histereza co - 6 stopni

histereza cwu - 6 stopni

temperatura zadana: 59 stopni

nadmuch otwarty praktycznie na całego

sama moc nadmuchu ustawiona na 35%

 

Problem pojawia się ze spalaniem (zbyt duże moim zdaniem) + nie zawsze jest w stanie dogrzać do zadanej temperatury - wydaje mi się, że zajmuje mu to za dużo czasu.

 

Kasia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam

Napisz cos wiecej o instalacij, czy masz w niej jakies zawory n drozne czy jest prosta na jednej pompie. Skrobni tez cos wiecej o domku: ocieplony czy nie? I zrob fotki palnika i popiolu a wtedy latwiej bedzie komus cos doradzic. Napewno masz zbyt duzo histereze na co ustawiona.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dodał bym tych pytań:  jaki sterownik ????   Jaki opał ???  (kaloryczność/wartość opałowa, popiół, spiekalność, siarka, uziarnienie, - czy wiesz bo najczęściej kupujacy wystarczy że słyszą np. "wysokokaloryczny ekogroszek z Piasta"  a to przeciesz nic nie mówi i jakości opału.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dom ok. 90letni, ocieplony (niedawno). Jest pompka podłogowa i pompa co (w pobliżu pieca jest zamontowany zawór trójdrożny). Sterownik ST-40. Ekogroszek z Chwałowic (według ich strony: https://www.pgg.pl/o-firmie/oddzialy/1cw)typ: 32.1, klasa: 27/070/08, wartość opałowa: 27 000–28 500, popiół - 5,0 - 7,0, siarka- 0,55 - 0,80, wilgotność - 6 – 9, zdolność spiekania - 5 - 20. Zdjęcia zrobione przed chwilą przy ustawieniach, które podałam wyżej.

post-71117-0-46712600-1482337566_thumb.jpg

post-71117-0-70323500-1482337567_thumb.jpg

post-71117-0-54679200-1482337573_thumb.jpg

post-71117-0-72927400-1482337573_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam wg. mnie trzeba zmniejszyć histerezę CO na 2*C (mniejsze wahania temperatury, mniej energii kocioł potrzebuje na dogrzanie). Co do fotek to, w którym momencie pracy kotła robione. Za mocno dmuchasz. Palnik retortowy to mniejsze dawki a częściej. Pozdrawiam.

Edytowane przez peppers

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fotka robiona w momencie kiedy dogrzewało do zadanej temperatury. Aktualnie klapa nadmuchu jest otwarta na całego a moc dmuchawy ustawiona na 35%.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A tak zapytam retorta wyczyszczona? ( dostęp od spodu lub z boku) Klapkę bym przysłonił na 90% i regulował mocą dmuchawy za pomocą sterownika. czas podawania 5-7 s, przerwa 25-35 s. no i histereza CO na 2*C. Czy posiadasz zawór 4D.

Edytowane przez peppers

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zawór jest trójdrożny. Niedawno czyszczona dmuchawa. Z boku też wyciągałam "pyłek" ale czy to jest retora tego nie wiem (wejście mniej więcej jak do miejsca gdzie spada popiół).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Retorta inaczej palnik retortowy. Wyczystka od spodu lub z boku. Tam nie zbiera się pyłek tylko tzw. grysik, który przedostaje się przez kanały napowietrzające i z czasem uniemożliwia prawidłowy przepływ powietrza do strefy gdzie zachodzi reakcja spalania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, że to ten palnik gdzie (na zdjęciu) widać ogień tak? Niestety google nie podpowiada jak to dokładnie wygląda ;/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zmieniłaś ustawienia tak jak pisałem ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj (po załadowaniu podajnika) to zrobię. Będę w domu cały czas więc będę kontrolować co i jak schodzi. Dziękuję za wskazówki :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy jak zajrzysz co parę godzin. Nie zmieniaj za często ustawień w krótkim czasie. Pamiętaj o histerezie CO, zmień na 2*C. Życzę powodzenia i Wesołych Świąt. Jak co to pisz na priv.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam

Niestety przy tych ustawieniach jest gorzej. Widać, że piec nie jest w stanie dopalić do końca ekogroszku (lekko czarne skorupy). Aktualnie mam ustawione na 40 sekund czas przerwy i 4 sekundy czas podawania. Ekogroszku poszło więcej (ale zobaczę jutro czy na pewno - normalnie trzymał 3 dni <ok. 90kg załadunek>). Teraz palnik retorowy ma na sobie znacznie więcej grud wszelakich. Poniżej zdjęcia:

 

 

post-71117-0-19214000-1482665342_thumb.jpg

post-71117-0-78908500-1482665356_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.