-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Podobna zawartość
-
Przez ameno25
Witam
Jestem w trakcie wykonywania ogrzewania podłogowego , 2 rozdzielacze po 10 sekcji zlokalizowane na parterze i piętrze , zasilone są rurą PP fi 32x4.4 (23.2mm) , przy pierwszym rozdzielaczu trójnik i odnoga do rozdzielacza na piętrze , długoś rur zasilających rozdzielacz to około 5m do pierwszego rozdzielacza , trójnik i 2,5m do drugiego . Łączna ilości pętli to 20 , powierzchnia podłóg 160m2 ( 30 garaz ) , odpadnie około 10m2 na szafy i zabudowy stałe , wyjdzie około 1400mb rury pex 16x2 o pojemności wodnej 140l
Źródłem ciepła będzie pompa Vaillant Unitower split vwl 75 split , z wbudowanym zasobnikiem CWU , pompę będzie instalował sprzedawca pompy , instalacja OP jest po mojej stronie
Pytanie mam jedno czy te 2 rozdzielacze obsługujące 20 petli , 1400mb rur mogą być podłączone bezpośrednio do pompy ciepła , czy lepiej będzie dać bufor ?
Jeśli należy dać bufor to jak go wpiąć szeregowo czy równolegle w instalację , jakiej pojemności , ewentualnie jakie są inne możliwości ?
Budynek jest wybudowany z porotherma , 25cm + 15 styro , dach pełne deskowanie , wełna 2x15 cm , chudziak parter 12cm styro grafit 0,031 , pietro styro 5cm , fundamęty 10cm XPS, garaż odizolowany od czesci mieszkalnej sciany i sufit 10cm styro grafit , okna 3 szyby ciepły montaż
-
Przez scrimpy
Cześć.
Jestem nowy na forum ale od dłuższego czasu czytam różne tematy i zaciekawiła mnie kwestia wykonanej przezemnie instalacji C.O. Prosiłbym o ocenę.
Od przeczytanych/obejrzanych poradników już kręci się w głowie.
Kocioł kondensacyjny ACV Kompakt HRE eco 18 Solo.
Budynek parter plus pietro 140m2 powierzchni ogrzewanej, wszytsko w podłogówce. Jeden rozdzielacz na parterze, drugi na piętrze
Instalacja wykonana w następujący sposób:
Kocioł poprzez wbudowana pompę zasila wykonany przezemnie bufor/sprzęgło (stalowa rura fi 100 o ile dobrze pamiętam długości 120cm), z którego są wyjścia na 2 rozdzielacze oraz grzejnik w garażu i drabinkę w łazience (opis kolejności wyjsc na zdjęciu poniżej). Następnie w kazdej skrzynce rozdzielacza są pompy Wilo ktore zaciągają sobie ciepłą wode z tego sprzęgła i puszczają juz w pętle. Pompy w rozdzielaczach poprzedzone są zaworem mieszającym Afriso 561 z regulacją zakresu temp 20-43 stopni.
Oczywiście na wyjściu z pieca jest też elektrozawór sterowany przez automatykę kotła decydujący czy ciepla woda ma isc na instalacje C.O czy na zagrzanie bufora C.w.u.
Poniżej zdjęcia instalacji:
Na piecu ustawienie 35stopni, dogrzewa wtedy bufor do ok 40 stopni, a na zaworach w rozdzielaczach ustawione aby szło w podłogę ok 25-28stopni.
Proszę o ocenę czy takie rozwiązanie jest poprawne lub czy jest coś co powinienem zmienić.
-
Przez ldonut
Chciałbym podłączyć piec węglowy z kotłem kondensacyjnym. Piec sas 23 kW będzie pracował w układzie otwartym podłaczony z instalacją przez wymiennik. Kondensat w układzie zamkniętym. Mam zamontować zasobnik cwu z dwiema wężownicami.
1) Piec węglowy będzie miał niedługo 5 lat, sas 23 kW, przewymiarowany, czy lepiej podłączyć go przez bufor z wężownicą 1000l, jeżeli stary by się zepsuł miałbym już bufor pod nowy piec 5 klasy który już raczej tego bufora wymaga, czy jednak szkoda kasy i podłączyć go przez wymiennik?
2) Czy może od razu wymienić piec na 5 klasy, będę remontował całą kotłownię?
3)Mam obecnie starą instalację grawitacyjną, duże przekroje rur, czy ją wymieniać? Czy lepiej zostawić na grubych rurach,ewentualnie przeczyścić, kondensat będzie lepiej pracował?
-
Przez bobi16
.
Witam.
Podłączyłem kocioł z buforem ciepła jak na schemacie. Problem polega na tym że gdy chce jak najszybciej załadować bufor i palę w kotle bardzo intensywnie to zaczyna się woda w kotle delikatnie gotować. Mam wrażenie że zawór termostatyczny który ma za zadanie chronić powrót sprawia że zbyt dużo wody krąży w obiegu kotłowym a ilość zimnej wody dobieranej z bufora jest zbyt mała.
W czym może być problem i czy wogole taki schemat podłączenia jest prawidłowy?
Aha w momencie gdy słychać że woda zaczyna się gotować temp na rurze zasilającej bufor to ok 85 stopni a w kotle już słychać bulgotanie.
Z góry dziękuję za pomoc
-
Przez wieniu66
Witam wszystkich szanownych forumowiczów i z góry przepraszam jeśli ten temat już był lub umieściłem go w nieodpowiednim dziale. Ale szukanie konkretnej odpowiedzi pod konkretne urządzenia też nie jest łatwe :)
Chciałbym poprosić osoby doświadczone w projektowaniu i doborze urządzeń o udostępnienie schematów kotłowni , chodzi mi o połączenie następujących urządzeń ze soba i oczywiście prawidłową pracę w przyszłości, :
I. Piec zgazujący drewno ATMOS z Laddomatem
Bufor 800L ( na wiekszy brak miejsca na wysokość) z dwoma wężownicami tj. 1.cwu 2. solar Jeśli ma ktoś z Was inną propozycje chętnie sie zapoznam
II. w drugiej opcji zastanawiam się nad buforem również 800L z 1 wężownicą do c.o. lub bez węzownicy i tu prosze o doradzenie jaki wybrać czy może być czarny czy emaliowany ? oraz dołożeniem drugiego mniejszego 250-300L na solar i z możliwością podgrzania z pieca + (grzałka elektryczna -opcja)
które z tych rozwiązań bedzie lepsze? I czy II ?
centralne ogrzewanie będzie na matach kapilarnych FERIS umieszczonych w sufitach ( tylko taką mam możliwość) + 1 grzejnik ręcznikowiec w łazience
dom 110m2
1 łazienka
ocieplony 15cm styropianem
-