Skocz do zawartości
  • Witaj na naszym forum o ogrzewaniu!

    Na forum znajdziesz odpowiedzi na wiele pytań związanych z ogrzewaniem. Zachęcamy do rejestracji po której: będziesz miał(a) możliwość pisania postów, zobaczysz wszystkie zdjęcia i schematy, staniesz się częścią naszego forum :) Zapraszamy...

  • ×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

      Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

    ×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

    ×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

    ×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Podobna zawartość

    • Przez eustachy
      Kocioł Defro Optima Komfort 8kW, powierzchnia do ogrzewania około 100m.Kocioł nowy, instalacja nowa, dopiero zalana wodą. Dom nowy nieocieplony, Kocioł przy dochodzeniu do 60 stopni zaczyna bulgotać i coś sie zaczyna przelewać. W czasie tego bulgotania i przelewania zauważyłem, że pompa obiegu kotła przez kilka sekund ma mniejszy opór. Tak mi się wydaje bo wartość się zmniejsza na pompce. Woda w piecu jest na pewno bo dolewałem aż się przelało w naczyniu. Do temperatury 40-45 stopni nic się nie dzieje, potem zaczyna coraz częściej bulgotać. Piec bardzo długo się rozpala, około 1.5 godziny dochodzi do tych 60 stopni. Ale stawiam na to, że wszystko jest zimne, nieocieplone więc czekam cierpliwie. Martwi mnie to bulgotanie, nie powinno tak chyba być. Palę od góry, wszystko się ładnie pali, zasypuję tylko pół zasobnika a i tak spokojnie 4-5 godzin się to pali. Piec rozpalam z otwartymi drzwiczkami na dole całkiem, żeby szybciej wszedł na wysokie obroty a i tak zajmuje mu to ponad godzinę. Macie jakieś sugestie co do tego bulgotania? Piec jest na obiegu otwartym, instalacja co na zamkniętym, oddzielone jest to wymiennikiem. Piec gazowy narazie odłączony, gazu póki co nie ma. Instalacja jak na zdjęciu

    • Przez annaklesk96
      Witam.
      Czy moze ktoś zamieścić filmik jak otworzyć wentylator? Nie mam pojęcia co mam zrobic z tymi srubami.... 
      Piec Defro Eko Komfort Duo.
      Bardzo proszę o pomoc !!
    • Przez granata
      Witam,
      Posiadam 2 piece Defro. Jeden zasypowy Optima Komfort i jeden z podajnikiem Komfort Eko. W obu kociołkach jest ta sama przypadłość, tzn:
      - termometr elektroniczny pokazuje o 15°C wyższą wartość temperatury niż termometr analogowy wskaźnikowy.
      2 różne kotły, choć tej samej firmy, w dwóch różnych miejscach z różnymi czujnikami elektronicznymi i każdy z tych czujników pokazuje więcej niż wskazówka bezpośrednio na kotle. Czy ktoś się już z czymś takim spotkał?
       
    • Przez Herkules79
      Witam .
      Moje zapytanie dotyczy błędu k-29 w kotle nagminnie pojawia się błąd k-29 o treści Ruszt wymaga oczyszczenia , serwisant był sprawdził twierdzi że wszystko jest ok , natomiast błąd pojawia się nagminnie.Może ktoś się spotkał z takim problemem 28 komunikatów w ciągu doby.
    • Przez kurakk
      Witam. Czy może ktoś spotkał się z problemem nie osiągania temp. zadanej zaworu? Sterownik otwiera lub zamyka zawór ale zawsze osiąga temp. o 1 stopień mniejszą niż zadana i na tym zaprzestaje korekt. W przypadku obniżania jest to samo, np jest 28 zadana, a ja chce 26, sterownik zamyka zawór ze skokiem 1% ale jak osiągnie 27 to koniec. Ustawiony jest w trybie standardowym, żadnych pokojówek i pogodówek. Kombinowałem ustawieniami na różne sposoby, parametrem "współczynnik proporcjonalności" również ale bez skutku. Mam drugi siłownik sterowany bezpośrednio ze sterownika kotła K1Pv3 i ten zachowuje się prawidłowo, tzn. tak długo koryguje aż temp. zadana zrówna się ze zmierzoną przez czujnik. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.
  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.



×

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.