Skocz do zawartości
  • Witaj na naszym forum o ogrzewaniu!

    Na forum znajdziesz odpowiedzi na wiele pytań związanych z ogrzewaniem. Zachęcamy do rejestracji po której: będziesz miał(a) możliwość pisania postów, zobaczysz wszystkie zdjęcia i schematy, staniesz się częścią naszego forum :) Zapraszamy...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam poratujcie mnie podpowiedzią jak skorygować/skalibrować czujnik wewnętrzny? Obecnie jak mam zadaną temperaturę 20 stopni to osiąga 20,5 - a jak w kalibracji dam plus jeden to osiąga 19,5. Czy w korekcie czujnika mogę zniwelować te pół stopnia różnicy?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam poratujcie mnie podpowiedzią jak skorygować/skalibrować czujnik wewnętrzny? Obecnie jak mam zadaną temperaturę 20 stopni to osiąga 20,5 - a jak w kalibracji dam plus jeden to osiąga 19,5. Czy w korekcie czujnika mogę zniwelować te pół stopnia różnicy?

Kalibracja czujnika służy tylko do ustawienia faktycznej temp. w pomieszczeniu. Postaw drugi termometr przy czujniku w pomieszczeniu i odczytaj wartość. Jeżeli występuje różnica (sprawdź tryb ręczny - test czujników) przeprowadzasz kalibrację. I do tego tylko służy ten parametr. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć wszystkim dzisiaj zamontował siłownik do zaworu trójdrożnego do swojego piece i mam problem piec po zadanej temperatur np 72 stopni  + 5 stopni  pali do 82 stopni i się włącza wygaszanie co może być tego przyczyną

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zmniejsz zadaną na 62stopnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

marwol możesz podpowiedzieć na który bieg ustawić pompę CO-grzejniki bo tylko taki obieg u mnie jest.

Aktualnie mam na II wcześniej na III.

Na III szybciej goni tylko trochę słyszę ją w sypialnie  da się znieść ale nie jestem pewien co lepsze.  

 

Zauważyłem, że przy II piec pracuje płynniej jak myślisz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam

RobikF jakie masz spalanie w swoim kotle na dzień dzisiejszy.

Posiadam też 29Kw tylko trochę inna konstrukcja niż w twoim kotle.

z góry dzięki

Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witam wszystkich mam mały problem piec mi się wygasza praktycznie codziennie nic nie zmieniałem w ustawieniach cały czas chodzi na tych samych ustawieniach może ktoś wie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witam wszystkich mam mały problem piec mi się wygasza praktycznie codziennie nic nie zmieniałem w ustawieniach cały czas chodzi na tych samych ustawieniach może ktoś wie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy

Zrobiło się chłodniej, może masz za wysoką temperaturę dodatkową kotła ja tak miałem. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

na 60 pracuje czyli co obniżyć temp.ale na ile 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Tak do końca nie wiem ale 60 to zadana dla pieca z charakterystyki może być 65 lub więcej temperatura dodatkowa kotła  jeżeli masz np 10* to piec może dochodzić do 75 na podtrzymaniu u mnie przekraczał 80 i miałem to samo.

Aktualnie temperaturę dodatkową mam ustawioną na 3* zadana jak u Ciebie 60* i wszystko jest ok.

Spróbuj może się mylę ale u mnie pomogło.

 

Jeszcze jedno przez serwis hasło 19801 spróbuj zmienić "podtrzymanie detekcja palenia" na 1C

Edytowane przez KrzyMol

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mam do kolegów pytanie. w mojej instalacji obiegiem co2 - ogrzewanie podłogowe steruje zawór trzydrogowy, (na obiegu jest też pompa)  w opcjach sterownika mam wprowadzone sterowanie - czujnik zewnętrzny i wewnętrzny bo takie posiadam,  zadana temperatura w pomieszczeniu  np. 23 stopnie,jedną z opcji ustawień jest " czujnik pokojowy korekta" z instrukcji sterownika wynika, że dla ogrzewania podłogowego powinno się ustawić wartość -60%. moje pytanie dotyczy tego jak powinien zachowywać się zawór po osiągnięciu zadanej temperatury w pomieszczeniu tj. 23 stopnie bo u mnie cały czas pozostaje w pewnym stopniu otwarty, załączona jest również pompa, w związku z czym woda cały czas krąży w obiegu. czy nie powinno to działać w jakiś inny sposób? że np. gdy czujnik pokojowy wskaże że zadana temperatura została osiągnięta wówczas zawór powinien się zamknąć, zmniejszając tym samym jakby  zapotrzebowanie a co za tym idzie ilość spalonego paliwa. (może powinienem ustawić jaką wartość wartość dodatnią zamiast -60%) dodam tylko, że co1 mam sterowany wyłącznie pompą, ochrona powrotu także na pompie. może któryś z kolegów mi podpowie jakieś dobre rozwiązanie, i czy instalacja wykonana w ten sposób jest odpowiednia dla tego pieca. pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

O tym, jaką temperaturę wody będzie wpuszczał siłownik w obieg po dogrzaniu pomieszczeń decyduje parametr "minimalna temperatura za zaworem" gdzie najmniej można ustawić 20*C, a to czy pompa ma pracować czy nie po dogrzaniu pomieszczeń decyduje parametr "blokady" ( czy jakoś tak, nie pamiętam jak to się nazywało) - ustawiasz: blokada 100% (wyłącza pompę) lub modulacja - trzeba ustawić pod siebie czasy modulacji (dla podłogówki to lepsza opcja).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dzięki krzymol za podpowieć ale to nie to,dziś nad ranem wróciłem z pracy zszedłem do pieca i patrze na sterowniku piec pokazuje jakby normalnie się paliło podajnik podaje paliwo jak podczas palenia a w rzeczywistości płomienia nie ma nie wiem co jest tego przyczyną ale piec chodzi na tych ustawieniach od początku sezonu grzewczego i było ok,mi wygląda na to jakby piec gasł w podtrzymaniu przechodził w palenie podaje paliwo zawala palnik peletem i włącza się alarm o zatrzymaniu pracy kotła,może podpowiecie panowie co jest nie tak

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

dzięki krzymol za podpowieć ale to nie to,dziś nad ranem wróciłem z pracy zszedłem do pieca i patrze na sterowniku piec pokazuje jakby normalnie się paliło podajnik podaje paliwo jak podczas palenia a w rzeczywistości płomienia nie ma nie wiem co jest tego przyczyną ale piec chodzi na tych ustawieniach od początku sezonu grzewczego i było ok,mi wygląda na to jakby piec gasł w podtrzymaniu przechodził w palenie podaje paliwo zawala palnik peletem i włącza się alarm o zatrzymaniu pracy kotła,może podpowiecie panowie co jest nie tak

A ta detekcja jak jest u Ciebie ustawiona jeżeli 2* to zmień na 1* 

Edytowane przez KrzyMol

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

dzięki krzymol za podpowieć ale to nie to,dziś nad ranem wróciłem z pracy zszedłem do pieca i patrze na sterowniku piec pokazuje jakby normalnie się paliło podajnik podaje paliwo jak podczas palenia a w rzeczywistości płomienia nie ma nie wiem co jest tego przyczyną ale piec chodzi na tych ustawieniach od początku sezonu grzewczego i było ok,mi wygląda na to jakby piec gasł w podtrzymaniu przechodził w palenie podaje paliwo zawala palnik peletem i włącza się alarm o zatrzymaniu pracy kotła,może podpowiecie panowie co jest nie tak

Wyczyść palnik. Odkręć od spodu metalową zaślepkę i wysyp to co się zebrało - trzeba wygarnąć ręką (nie zapomnij wygasić i ostudzić kotła:).  Ten popiół który się tam zbiera utrudnia przepływ powietrza i dlatego przedmuchy w podtrzymaniu mogą być za słabe i paliwo gaśnie. POwino się to robić co najmniej raz na 1t spalonego pelletu. Jeśli palisz na "paliwa inne" to podaj ustawienia:

 

Czas pracy podajnika:

Czas postoju podajnika:

Moc wentylatora:

Opóźnienie wyłączenia nadmuchu:

Opóźnienie załączenie podajnika:

Edytowane przez rymol

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ta detekcja jak jest u Ciebie ustawiona jeżeli 2* to zmień na 1* 

To nic nie da - ta zmiana pomaga ale w odwrotnych przypadkach czyli jeśli sterownik stwierdzi zgaśnięcie płomienia mimo, że zgaśnięcie nie nastąpiło. Kolega rydzyk najprawdopodobniej tą detekcję ma wyłączoną. Cyba że ma ustawione na 1*C i gaśnie to powinien zmienić na 2*C.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

detekcję mam na 1 ustawioną ,dzięki rymol za poradę będę działał,czas pracy podajnika 6s,czaspostoju podajnika 6m,opóźnienie wyłączania nadmuchu 10s,opóźnienie załączenia podajnika 10s

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może masz teraz miej kaloryczny pellet. Ja miałem kiedyś coś takiego i pomogło zmniejszenie czasu przerwy przy potrzymaniu. Parametr detekcji to raczej ustaw na 2 st. żeby ci nie przesypywał podajnik  jak piec wygaśnie. Ja u siebie wyłączyłem PID bo z mim włączonym to cały czas były jakieś problemy, najczęściej dochodził piec do temp krytycznej i się wyłączał.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

O tym, jaką temperaturę wody będzie wpuszczał siłownik w obieg po dogrzaniu pomieszczeń decyduje parametr "minimalna temperatura za zaworem" gdzie najmniej można ustawić 20*C, a to czy pompa ma pracować czy nie po dogrzaniu pomieszczeń decyduje parametr "blokady" ( czy jakoś tak, nie pamiętam jak to się nazywało) - ustawiasz: blokada 100% (wyłącza pompę) lub modulacja - trzeba ustawić pod siebie czasy modulacji (dla podłogówki to lepsza opcja).

ok, co do blokady pompy 100%- faktycznie jest taka opcja ale dostępna wyłącznie przy zmianie opcji z "mieszacz zamontowany" na "brak mieszacza", wg. mnie powstaje wówczas konflikt interesów. co do ustawienia za zaworem temperatury około 20 stopni też wydaje mi się to mało korzystne gdyż niepotrzebnie będzie się wychładzała podłoga. optymalnym wg. mnie rozwiązaniem byłoby zamknięcie się zaworu i wyłączenie pompy, wówczas woda o temperaturze około 30 stopni pozostała by w podłogówce i powoli stygła oddając przy tym ciepło.  co do tej blokady to faktycznie jest tak jak kolega pisze tylko po co mi wówczas zawór trzydrogowy i czy on wówczas spełni swoje zadanie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pelletem palę cały czas tym samym od tego samego producenta pid też mam wyłaczony 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam

Rydzyk mam dokładnie te same objawy. Jedyne na co zwróciłem uwagę to fakt ze pojawiło sie to przy spadku temp do ok -5 na zew i silnym wietrze który u mnie wiał przez ostatnie 3 dni. Cały okres zimowy pale jednym pelletem i na jednych ustawieniach które tu podawaliście. Ja nie mam zamontowanego RCK i bardziej zastanawiam sie czy w tym przypadku silny wiatr tu czegos nie nawywijał, bo od wczorajszego wieczora wszystko sie uspokoiło i chodzi normalnie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skoro Wam gaśnie to może spróbujcie zmniejszyć przerwe podczas podtrzymania o minute.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Akurat mam Tech'a, ale... też swego czasu miałem problem z notorycznym gaśnięciem w podtrzymaniu. Aktualnie podtrzymanie mam 3sek co 2min15sek. Jest to równoznaczna ilość paliwa co dla ustawień 8sek co 6min, ale mniej a gęściej i nic mi nie gaśnie :) Do tego jeszcze ustawić jakoś wentylację.

Edytowane przez Dzi4d3k

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

rymol, dnia 16 Sty 2018 - 11:07, napisał: snapback.png

O tym, jaką temperaturę wody będzie wpuszczał siłownik w obieg po dogrzaniu pomieszczeń decyduje parametr "minimalna temperatura za zaworem" gdzie najmniej można ustawić 20*C, a to czy pompa ma pracować czy nie po dogrzaniu pomieszczeń decyduje parametr "blokady" ( czy jakoś tak, nie pamiętam jak to się nazywało) - ustawiasz: blokada 100% (wyłącza pompę) lub modulacja - trzeba ustawić pod siebie czasy modulacji (dla podłogówki to lepsza opcja).

ok, co do blokady pompy 100%- faktycznie jest taka opcja ale dostępna wyłącznie przy zmianie opcji z "mieszacz zamontowany" na "brak mieszacza", wg. mnie powstaje wówczas konflikt interesów. co do ustawienia za zaworem temperatury około 20 stopni też wydaje mi się to mało korzystne gdyż niepotrzebnie będzie się wychładzała podłoga. optymalnym wg. mnie rozwiązaniem byłoby zamknięcie się zaworu i wyłączenie pompy, wówczas woda o temperaturze około 30 stopni pozostała by w podłogówce i powoli stygła oddając przy tym ciepło.  co do tej blokady to faktycznie jest tak jak kolega pisze tylko po co mi wówczas zawór trzydrogowy i czy on wówczas spełni swoje zadanie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez RadzioRadman
      Witam , mam pytanie przy czyszczeniu kotła przed zimą ( palenie ekogroszkiem) teraz przepalałem drzewem, podczas czyszczenia pieca odpadały mi takie duże płaty rdzy  i zastanawia mnie czy to nagar czy korozja, proszę o rady doświadczonych forumowiczów jak z tym sobie poradzić i czy da się wyeliminować poprzez ustawienia pieca podczas procesu spalania i czy jest to jakoś bardzo mocno szkodliwe dla pieca. w załączniku przykładowe zdjęcia dodam iż zdjęcia są robione podczas czyszczenia kanału spalinowego w kotle , z przodu kotła w komorze spalanie nie ma zbytnio tego nagaru. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi!!!






      20181014_110249.mp4
    • Przez gniochu
      Witam. Zaktualizowałem przed chwilą oprogramowanie sterownika Tech 550 z PID. Aktualizacja przebiegła wporzadku natomiast kocioł po ustawieniu w algorytmie PID nie zwiększa nadmuchu, wentylator chodzi ciągle na 1%. Co może być nie tak? Soft pobrany że strony producenta. 
      Zaznaczyłem które oprogramowanie pobralem i wygrałem czerwoną kreską. Czy nie powinno być to niżej? 

    • Przez kozwelina
      Proszę o pomoc przy załączeniu pompy co. i chyba nie tylko.
      Piec sas bio multi 23, zawór 4d z siłownikiem, same grzejniki, sterownik st-580 zpid. Regulator pokojowy tech st 292 bezprzewodowy. Piec chodzi od początku września do tej pory na trybie letnim i było ok. Jak zaczęłam grzać rozpoczęły się problemy. Najpierw tech serwis wysłał mi aktualizację, miałam baaardzo stara wersję. I wtedy dopiero się zaczęło. Zaznaczam pompa co jest sprawna działa w trybie ręcznym. W trybie ogrzewania domu piec nagrzewa się do ok 63C (zadana 55C histereza co 20 stopni) pompa co nie włącza się. Na regulatorze pokj. zadana 30c (termometr pokazuje realnie 23). W menu instalatora regulator pokj. załączony sterownik standardowy, sterowanie kotłem wyłączone, regulator tech wyłączony - to kazali mi zrobić ludzie od techu. Dalej nie działa obwiniali sterownik, adapter, instalatora. Wczoraj był instalator wymienił adapter sprawdził podłączenie, dał nowy regulator. W prawym górnym rogu pojawiła sie ikonka czerwone P, piec był rozpalony i całość zaczęła działać. Obok P była ikonka domu/kalendarza. Pompa co załączyła, piec się wyłączał po zadanej, pompa co rozłączyła się jak nagrzała dom - czyli wszystko tak jak miało być. Przełączyłam na tryb letni żeby nagrzać cwu i tak zostawiłam na noc. Rano czekała mnie niespodzianka, bo wejściu w tryb ogrzewania domu pompa co nie załączyła się, pomimo, że regulator pokj. migał, na adapterze paliło się światło nie osiągnięcia temp. Piec nagrzał się do zadanej i wszedł w dopalanie następnie w wygaszenie. Rozłączyła sterownik standardowy i pompa co zaczęła chodzić. Nagrzał dom i cwu i ponownie sprawdziłam czy regulator załączy pompę. Nic sie nie stało gorzej piec chyba oszalał. Nagrzał się do 63C, potem było dopalanie i wygaszanie i tak chodził wentylator 70% przez 2!!! godziny i schodził z temperatury (znaczy szła w komin).. Włączyłam mu wygaszenie kotła i nic, dalej wentylator zbija juz poniżej histerezy - na starym oprogramowaniu działało. Wyłączyłam napięcie. Boję się co dalej.
  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.



×

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.