Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Spieki z miału


Mancio

Rekomendowane odpowiedzi

Ja odnośnie spieków z miału i porady:ja mam piec dolnego spalania i oto co zaobserwowałem:

Paląc mieszanką węgla, miału koksowego i trocin przy temp 60 na piecu w obecnych warunkach i ok 40 na kaloryfery spalam dosyć dobrze mieszanke , spalanie 10-12 kg na 12 godzin, po podwyższeniu temp na piecu do 70 jak zalecają niektórzy efekt mam taki jak niektórzy opisują - spieki z miału natomiast lepszą teoretyczną wydajność ponieważ piec wytrzymuje podobnie ale zostaje 30-40 % spieku który można wrzucić ponownie i spalić do popiołu ale przy 60 na piecu. Spieki powstają również gdy cegły szamotowe które mam po bokach z tyłu paleniska przesunę do początku (tu mieszanka pali się najdłużej i tu jest najwyższa temperatura) i wtedy wystarczy 60 na piecu żeby powstały spieki. Szukam sposobu na spalanie jeszcze ekonomiczniejsze czyli przy 70-75 na piecu ale bez spieków które blokują powietrze i są niespalonym paliwem. Pytanie też mam takie , czemu spalając lepiej w większej temperaturze opał nie spala się do popiołu i wszystko jest trochę na odwrót?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołączam się do pytania.

U mnie przy spalaniu mieszanki węgla i miału węglowego przy 62st wytwarzają się brunatne spieki wielkości od kilku do kilkudziesięciu! centymetrów, które istotnie blokują dostęp powietrza do żaru.

 

Wg mnie jedną z przyczyn są ruszta wodne, tzn gorący żar leży na w sumie "lodowatych" z punktu widzenia temperatury żaru rusztach, co powoduje wychładznie żaru.

 

Wojtek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie właśnie jest ok przy 60 , powstaje normalny popiół , to przy 70 na piecu powstają spieki ale widać, że piec wytrzymuje podobnie tylko zostaje paliwo w postaci spieków które moge potem ładnie spalić przy 60. Szukam sposobu na pozbycie się spieków a palenie przy 70 z najlepszą wydajnością

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.