Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie Nastawy Problem !


ecoolerek

Rekomendowane odpowiedzi

nadmuch zostaw bo jak komin gorący to może być już ciut za dużo

dobrze jakbyś mógł mierzyć temperaturę spalin wtedy więcej wiadomo o tym ile z kotła wylatuje

jak chcesz to szukaj na alledrogo  termometru do 300-500stC i montuj w czopuch

zaobserwuj co się dzieje na palniku w czasie podtrzymania 

żar zapewne nie przygasa więc możesz wcale nie dmuchać lub ustawić przedmuch po około 80% czasu podtrzymania przez około 10 sekund

czyli jak stoi 13 minut to gdzieś po około 10 minutach niech sobie raz dmuchnie

żar nie powinien wygasnąć nawet przez kilka godzin chyba ze bardzo kiepski opał

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w trakcie pracy pieca ekogroszek spala się ładnie z tego co widzę natomiast wydaje mi się że w trakcie podtrzymania tworzą się niedopałki oraz spieki - jak temu zaradzić?

 

a jeżeli chodzi o opał to teraz palę cały czas ekogroszkiem Kazimierz Juliusz (23kal.) ale mam też jak coś Pieklorza (26kal.) więc mogę przy następnym zasypie go wypróbować...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

unikając podtrzymania

w momencie przejścia w podtrzymanie przerywany jest proces spalania - im więcej wtedy paliwa na palniku tym więcej spieków zostanie

niska moc, długa praca i bardzo krótkie okresy podtrzymania mogą zmniejszyć znacząco spiekanie.

Kazimierz ma mniejszą moc ale i mniejszą spiekalność 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dokładnie

wydłużając przerwę zmniejszasz moc

jak pojawią się spieki to obniżysz dodatkowo nadmuch

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wrzuć fotkę tych spieków

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

miały mają chyba więcej popiołu niż groszki

twój popiół źle nie wygląda. jest kilka niedopałków i można by odrobinę skorygować powietrze ale więcej nie uzyskasz z niego- jest dopalony więc tak ma być moim zdaniem

wyższa kaloryczność da mniejsze zużycie bo pójdzie mniej opału na produkcję takiej samej ilości ciepła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.