Skocz do zawartości

zubek

Forumowicz
  • Postów

    7
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia zubek

Żółtodziób

Żółtodziób (2/14)

  • Pierwszy post
  • Tydzień pierwszy zaliczony
  • Miesiąc później
  • Od roku na pokładzie
  • Starter dyskusji

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. kupiłem w jednym z hipermarketów groszek do kotłów z podajnikiem. Teraz się ładnie osypuje, ale za to szybko spala <_<
  2. dzięki! dużo też poczytałem opowiesci quitara na jego wątku. jestem pod wrażeniem :)
  3. Bardzo wszystkim dziękuję za podpowiedzi. a-w nie mierzyłem komory - jest to piec junkersa, oryginalny, więc nawet stwierdzenie, że komora ma zły kształt nic nie da - nie jestem w stanie tego przerobić. ale tak na "oko" ścianki są raczej prostopadłe. natomiast dym dość często pojawia się w komorze. myślałem, że jest to spowodowane słabym ciągiem - dlatego podwyzszyłem komin. nic to nie dało gtoni wegiel spala sie w komorze zasypowej. w tym piecu nie ma klapki górnego spalania - jest jedynie zapadka wydłuzajaca, lub skracajaca ciąg - a ona jest w porządku. "lewe powietrze"? klapa załadunkowa tego pieca nie jest szczelna. Piec ten załadowuje się od góry, a klapa swobodnie leży niczym nie ryglowana. więc powietrze raczej problemów nie ma, żeby się dostać do komory. kand zainspirowałeś mnie tym papierem. dodam więcej wiórów lub ścinków i zobaczymy
  4. Dzień dobry! Posiadam piec dolnego spalania Junkers supraglas. Wiele dobrego o nich słyszałem, ale mój doprowadza mnie do rozpaczy! Przede wszystkim węgiel, który powinien się osypywać pod własnym ciężarem zawiesza się i spala w komorze zasypowej. Efektem tego są zimne kaloryfery... Próbowałem różnych rzeczy: przedłużyłem komin ( ceramiczny, ocieplony, nowy) metalową rurą zmieniałem węgiel, (pod kątem granulatu, pochodzemia) stosowałem suchy opał i mokry paliłem w temp. kotła powyżej 65 stopni non stop dosypywałem trocin do wegla często czyściłem piec nic nie dało.... Proszę o radę
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.