Skocz do zawartości

MistrzuDAM

Nowy Forumowicz
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia MistrzuDAM

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Tydzień pierwszy zaliczony
  • Miesiąc później
  • Od roku na pokładzie
  • Starter dyskusji

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. WItam :) Mam pytanie odnośnie strat w wyniku doprowadzania ciepła 20 metrową rurą do mieszkania. Rury mają być obłożone 3 krotnie specialną pianką i dodatkowo ma to być włożone w rurę kanalizacyjną. Nie wiem czy ktoś z piszących wziął poprawkę na ten fakt. Wydaje mnie się że moc 25 kW byłaby najlepsza. Kolejne pytanie jest jaki wykonać komin. Tak jak pisałem wczesniej na kocioł będzie wygospodarowany oddzialny budynek no i trzeba pomyśleć o kominie. Jaki polecacie (rura kwasoodporna, komin murowany z cegły z wkładem żaroodpornym, komin murowany z cegły z wkładem kwasoodpornym), a może polecace coś innego do ekogroszku i jak to wygląda cenowo. Pozdrawiam Damian
  2. Każde z pomieszczeń ma 250 cm wysokości. Jeżeli chodzi o dach, był wymieniany w tym roku i nie jest docieplony, ale są plany na lato żeby coś z tym zrobić.
  3. Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi. Od razu sprostuje metrarz. Oceniłem go tak bardziej na oko. Razem z korytarzami to jest 240 m2, także od teraz prosze Was do odnoszenia się do tej kubatury. Zaczne od docieplenia domu. W ubiegłym roku robiona byla elewacja i położone 10 cm styropianu. Grubość ścian to 1,5 pustaka. Okna wymienione są na nowe plastiki 5 komorowe. Jeżeli chodzi o piece bez podajnika to raczej nie wchodzą w grę, ze względu na fakt, że myślę troche przyszłościowo bo nie chce mieć na swojej kondygnacji pieca. Chodzi mi tu głównie o bezpieczeństwo dzieci i szkodliwość dymu, który zawsze w mniejszy czy większy sposób bedzie dokuczał. Dlatego piec będzie stał w dobudowanym przy garażu, odpowiednio docieplonym i wentylowanym pomieszczeniu 10m2 specjalnie własnie na piec. Od niego wypuszcze specjalną do tego celu rure pod ziemią, o dł. ok 15 m, ktora doprowadzi cieplo do domu. Ten pomysł jest już sprawdzony przez znajomych także nie obawiam się. Jeżeli chodzi o stary piec. Nie znam dokładnie ile ma kW, jest to tzw piec półtora metra, firma to Puławy Krzaczek, ma ok. 15 lat i ma wbudowany komputer. Przy temperaturze 23 stopni w domu na piecu utrzymuje się 55 stopni wymagało to 2 razy dzinnie schodzic do pieca i zasypywać go mokrym miałem do pełna. Dziennie trzeba było wyrzucać ok 5 l popiołu. Na pytanie górniak czy dolniak nie potrafię jeszcze odpowiedzieć bo nie wiem do końca jakie znaczenie kryją te dwie nazwy. Rozpala się od dołu, a dokłada się od góry i na dole zbiera się popiół. Myślę, że to parametry zwykłeko starego pieca. Zdaje sobie sprawe, że pewnie ten piec wyrobiłby na 2 kondygnacje, ale czasy sie troche zmieniły i chce mieć piec, który pozwoli mi cieszyć się zimą. Bardzo dziękuje za odpowiedzi :) Pozdrawiam Damian
  4. Witam Serdecznie wszystkich FORUMOWICZÓW :) Zarejestrowałem się na forum w celu uzyskania porad odnośnie pieca z podajniekiem na ekogroszek. Przeczytałem już wiele postów na forach na temat ekogroszku i powiem szczerze, że wszędzie coś innego jest dobre. We wrześniu mam zamiar wymienić piec, który dotąd ogrzewał 100 m2 budynku, ale od sierpnia będzie "uruchomiona" druga kondygnacja i stary piec niestety nie podoła. Także pisze o ogrzaniu 200m2. Piec oczywiście chciałbym użytkować także w sezonie letnim. Słyszałem o piecach na ekogroszek duo, w których można palić np. drewnem, czy węglem. Jest to opcja, która mnie ineresuje najbardziej. Drugą rzeczą jest podajnik. Czy ślimak czy tłok. Niektórzy piszą, że ślimak się zacina, a inni że tłok nie podaje całej porcji ekogroszku (chodzi mi o to, że część ekogroszku pozostaje na ścianach, które trzeba potem oczyszczać). Trzecią rzeczą jest jaki kupić piec. Chodzi mi tu oczywiście o model oraz dokładne parametry pieca. Miejcie na uwadze, że jest to dom o 200m2. Słyszałem, że do takiej kubatury pasowałoby użyć 50 kW. Dziękuje Wszystkim za pomocne rady. Pozdrawiam Damian
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.