Skocz do zawartości

reciok

Forumowicz
  • Postów

    16
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Ostatnie wizyty

1 872 wyświetleń profilu

Osiągnięcia reciok

Żółtodziób

Żółtodziób (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • Tydzień pierwszy zaliczony
  • Miesiąc później
  • Od roku na pokładzie

Najnowsze odznaki

1

Reputacja

  1. reciok

    Koks - Technika Palenia

    Po przerusztowaniu zostaje jakaś warstwa żaru ok 10 cm. Kolor żaru jasnopomarańczowy i wtedy tylko dożucam koksu na górę i po sprawie. Jak kolor jest za ciemny łopatka węgla na początek i później koks. Spróbuj rozbić parę brył koksu na mniejsze kawałki i tym zapal gwarantuję że żar będzie trzymał się dłużej.
  2. reciok

    Koks Czy Węgiel

    Witam! Kupiłem koks bezpośrednio z Koksowni "Dębieńsko" orzech po ok 600 PLN/tonę. Jak usłyszałem że był jeszcze dużo tańszy to sie nieźle zdziwiłem - w grudniu 2008 poniżej 500 PLN/tonę. Skąd macie tak wygurowane ceny nie rozumiem?
  3. reciok

    Koks - Technika Palenia

    Witam! Palę koksem pierwszy sezon po przerwie kilkuletniej ceny w dół nareszcie. Po dolożeniu do pieca wystarczy raz na 6 godzin przerusztować i dolożyć opału. Zauważyłem że duży wpływ na spalanie koksu ma wielkośc brył. Najlepiej się wypala groszek 25 - 45 mm. Grubsze kawałki nie są w stanie sie przepalić i kocioł szybko gaśnie. Sprawdzone praktycznie. Oczywiście miarkownik ciągu ustawiłem o 10 stopni większą temp. niż chcę uzyskać na piecu. Musi być cug. Klapka z drzwiczek też nie szczelina po zamknięciu przez miarkownik 2 mm lecz 5 mm. Całą noc wytrzyma bez problemu czyli od ok 21 do 5 rano. Jak narazie działa choć piec nie był zasypany do końca tylko ok. 1/4 objętości - mniej nie ma sensu dlatego że ten opał wymaga usypania jakiejś kupki która będzie trzymała żar. ( Camino 3). A więcej też nie za bardzo bo na dworze jest jeszcze za ciepło. Ten typ opału nie za bardzo nadaje się do przepalania w dni kiedy tylko wieczory są chłodniejsze raczej jest to paliwo do palenia na okrągło. Pozdrawiam.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.