Skocz do zawartości

jasko1969

Nowy Forumowicz
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia jasko1969

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Tydzień pierwszy zaliczony
  • Miesiąc później
  • Od roku na pokładzie
  • Starter dyskusji

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dzięki Panowie! Będę eksperymentował wg Waszych wskazówek i dam znać. Pozdrawiam!
  2. Dzień dobry. Ponawiam swoją prośbę o jakieś sugestie. Jak pozbyć się szlakowego popiołu, bo lepsze spalanie spowoduje zapewne mniejsze zużycie paliwa.
  3. Witam wszystkich. Na wstępie napiszę, że jestem laikiem piecowym i od około tygodnia czytam to forum i zaczynam trochę się uczyć. Ale do rzeczy. Potrzebuję wszelakiej pomocy w ustawieniu mojego pieca. Latem fachowcy założyli mi piec Dragon 38 kw z podajnikem ślimakowym. Piec ma też zakładane ruszta, aby palić np. drewnem. Sterownik Lider. Do tej pory paliłem drewnem, rozpalane było ok. południa, palone do ok. 22 i wygaszane na noc. Dmuchawa była odłączona, paliło się ciągiem naturalnym komina. Temperatura wachała się w przedziale od 40 do 60 st.C. Przy piecu jest bojler na 120l. Dane mojego domu: Powierzchnia ok. 280 m kwadratowych, dom jednopiętrowy, stara instalacja (grube rury). Na dole potężne stare kaloryfery (zaworami raczej nie da się regulować - przykręcać). Na piętrze nowe kaloryfery (zawory normalne, bez termoregulacji). Dom nieocieplony, okna na parterze stare drewniane (dobrze się trzymają), na piętrze plastiki. Dom ma poddasze nieocieplone, komin wysoki (od piwnicy w kotłowni ponad strych nad piętrem) ...Sorry za lamerski opis, ale staram się być w miarę dokładny. Na dole 4 pokoje i łazienka, góra to samo plus klatka schodowa. Teraz dane pieca. Ustawienia fabryczne były takie (w nawiasie będę pisał co przez ten tydzień zmieniłem) Temperatura zadana 55 st.C (zmniejszyłem na 46st. C w dzień bo było za gorąco w chałupie i korekcja na noc na 38 st.C) Wiem, że takim ustawieniem źle robię dla żywotności pieca ,ale nie mam na piecu tego zaworu trójdrożnego czy jakoś tak, którym powinienem regulować sobe temperaturę w domu, żeby na piecu było owe dobre min. 55 st.C. Założę go chyba latem po sezonie grzewczym. Myśle, że mi tak doradzicie. Latem nie używam pieca, ciepłą wodę mam z bojlera elektrycznego. Temp. załączania pompy CO to 35 st. C Temp. wyłączania pompy CWU 35 st.C Czas podawania ekogroszku wg. instrukcj to od 30 do 40 s.(ja ustawiłem 28s) Czas między podawaniem wg. instrukcji 80 s. (ja ustawiłem na 100s.) Czas przedmuch 10s. Czas przerwy 5 min. Obroty dmuchawy - instrukcja 70% (ustawiłem na 50%) Obroty w podtrzymaniu 40%. Temp. wyłączania regulacji 30st. C. Deflektor (ten metalowy ciężki krążek jest zawieszony ok. 20 cm. nad żarżącym się paleniskiem). Kolor płomienia jesttaki ciemnożółty, o nieco fioletowym ocieniu przy palenisku. Tak ustawiony piec spala mi 50 kg. na dobę (niby bardzo dobrej jakości ekogroszku - 800zł/tona). Popiół ze spalania jest jednak jak żużel a tak przecież nie powinno być. Będę bardzo wdzięczny za wszelkiego rodzaju sugestie i rady. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam! Janek.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.