Witam Serdecznie Wszystkich uzytkownikow Forum,
Jesetm mlodym palaczem - to moj pierwszy w pelni samodzielny sezon na nowym kotle. Chcialbym prosic o ocene i kilka rad, majacych na celu optymalizacje procesu spalania.
Dom:
Metraz: 220m2
Wiek: 25lat
Konstrukcja: 2 pietra, drugie pietro jako poddasze.
Ocieplenie: Styropian, welna mineralna, siding do pierwszego pietra, dalej elewacja drewniana. wewnatrz budynku podlogi i sciany wykonczone drewnem.
Okna: Wszytskie okna wykonane w technologii zapewniajacej odpowienia izolacje.
Kryty taras: ok 40m2
Parter budynku ok. 125m2 to pomieszczenie/hala przemyslowa, wysokosc ok 3,5m, praktycznie przestrzen otwarta bez drzwi.
Grzejniki: Aluminiowe i stalowe
Grzanie wody przez C.O: Nie
Kotlownia: poziom -1, wentylowane przez zsyp opalu jak i parter (brak drzwi zamykajacych kotlownie)
Jak widac budynek dosc niezwykly.
Kociol:
Moderator Unica 24Kw + Sterownik KG Elektronik SP 17 Control Smart + Pompa Obiegowa 70.
Zawor mieszajacy: Brak
Typ Palenia: Glownie przepalanie.
Chcialbym zmniejszyc zuzycie opalu, pale glownie na 60C, w zasadzie spali tyle ile wloze, dziennie (ok 6-8godzin palenia) schodzi min. 25kg-35kg wegla - testowalem rozny opal i jest to praktycznie wartosc stala.
Wydaje mi sie ze piec jest sproo przewymiarowany - ogromna komora paleniskowa powoduje koniecznosc wrzucania zaporowych ilosci wegla. Chcalbym prosic o pomoc we wlasicywm wylozeniu go ceglami szamotowymi i ewentualnie przerobienie go na dolniaka. Oto przekroj kotla:
(producent pisze, ze jest to gorniak, ale czy przypadkiem nie jest to dolno-gorniak?)
Dodam jeszcze, ze probowalem rozpalac od gory - niestety po 3godzinach na kotle pojawia sie zaledwie 40C, po kolejnej godzinie juz idzie ladnie, ale nie przeklada sie to fianlnie na jakas wieksza oszcznosc wegla.