Skocz do zawartości

sosna

Forumowicz
  • Postów

    6
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia sosna

Żółtodziób

Żółtodziób (2/14)

  • Pierwszy post
  • Tydzień pierwszy zaliczony
  • Miesiąc później
  • Od roku na pokładzie
  • Starter dyskusji

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam powracam z kolejnymi pytaniami :) kolejny sezon grzewczy, w tym roku znowu palę miałem. I mam problemy z ustawieniami jaki samym dopalaniem sie tego miału na palenisku. Miał po wyjściu ze ślimaka jakby ubija się w taki rulon, bagietkę i pali się jakby tylko z zewnątrz, przez codługo dobija mi do zadanej temp no i przeżuca mi go do szufladki. Jak ruszę tą bryłke miału na palenisku tzn podniosę przeżucę do tyłu ( w strone ślimaka) to zaczyna się to jarać jak oszalałe... Tu zastanawia mnie czy ktoś może ma podobny problem i myślał rad rozbijaniem tej bryłki miału?? W ruszcie są dziurki podejrzewam że może wentylator dmucha przez nie... I zastanawiam się czy wstawienie jakiegoś pręcika żaroodpornego prostopadle do miału wychodzącego ze ślimaka rozbijałby go przez co lepiej by się to wszystko paliło. Czy ktoś robił coś podobnego?? Lub ktoś wie czy pręty żaroodporne są łatwodostępne?? średnica coś ok 1 cm może mniej jeszcze nie przymierzałem.... Może ktoś pali w AKM Uni miałem i podzieli się spostrzeżeniami???
  2. Moje ustawienia: podawanie 7s przerwa 21s wentylator 20% osłona otwarta ok 2 - 3 cm histereze zmieniłem na 3 stopnie Wentylator w podtrzymaniu dmucham 60s co 100s bo strasznie sie dymi Teraz bardzo szybko dobija mi do zadanej temp i długo trzyma w podtrzymaniu, po wejściu w podtrzymanie także dobija mi 2 stopnie wyżej od żądanej, może jeszcze dziś uda mi się zmierzyć ile mniej wiecej czasu to zajmuje. Teraz żar jest na środku paleniska i już lepiej dopala mi groszek, ale to jeszcze nie to. Przy dzisiejszych temp pełna szufladka z mała górką jest po 60 godz, 2,5 dnia. Marino może i masz rację, bo w tym roku zakupiłem jakiś ruski Eko Bran, tylko dlatego, ponieważ miał podobną kaloryczność, ale dużo mniejszą spiekalność. Jednak ubezpieczyłem się i kupiłem też 2 tony Pieklorza, który czeka na swój czas :P Pozdrawiam
  3. Witam tak wiem że zasyfiony, ale to od tego groszku i zasyfił siętak po 3 tygodniach jutro go wyczyszczę. Piec o mocy 25 kw, ja dmucham czesto w podtrzymaniu bo groszek ledwo co sie pali lub jest sam żar i strasznie sie dymi. Niewiem czemu cały czas żar cofa się do rynny, w podtrzymaniu już całkowicie, a samo podtrzymanie nie trwa więcej niż 10 - 15 min i znowu wchodzi w tryb pracy. Teraz ustawiłem tak: podawanie 7s przerwa 21s wentylator 20% osłona otwarta ok 2 - 3 cm histereze zmieniłem na 3 stopnie Wydaje mi się że za mało jest groszku na palenisku dlatego cofa się do rynny, dlatego takie nastawy, narazie próbuję wszystkiego. Jeżeli jestem w błędzie to poprawcie mnie. Napiszcie ile wam trzyma w podtrzymaniu i czemu nie dopala mi tego groszku :/
  4. No dobra, ale w tym roku palę już ekogroszkiem i także niemogę dojść do optymalnych ustawień. kilka zdjec groszek jakby nie dopalal sie do konca, a histereze mam ustawiona na 2 stopnie, temp zadana 55 st.
  5. Witam kolejny rok i kolejne problemy z ustawieniami :/ W tym roku palę miałem i póki co podajnik zasypany 100 kg ekogroszkiem starczył najdłużej na 4 doby :/ a co będzie w mrozy?? Moje ustawienia: Czas podawania: 8s Przerwa podawania: 30s Wentylator na 30% klapka otwarta w 1/3 Czas w podtrzymaniu 20s Prerwa w podtrzymaniu: 20 min Moim zdaniem przy takich temperaturach pełen podajnik powinien wystarczać na dłużej, a nigdzie nie mogę znaleźć kogoś z ustawieniami do tego pieca. Dodam, że czas podawania jest, ponieważ mam podajnik ślimakowy... Niewiem czemu groszek nie pali się jakby na środku paleniska tylko w cofa się jakby do rynny od podajnika, jaka może być tego przyczyna?? Pomocne byłby nawet jakieś porady, czy np ma dostawać więcej groszku w pracy, czy mniej a częściej.
  6. Witam wszystkich, przeszukiwałem forum, lecz niestety nie znalazłem pomocy. Posiadam piec Defro akm uni z podajnikiem. Powierzchnia ogrzewana to około 160m2. Dom w połowie ocieplony. W tym roku palę miałem ''no name'' Palenie w tym piecu składa się jakby z 2 etapów: ''pracy'' i ''podtrzymania'' Z pracą jakoś sobie radzę ponieważ dobija do żądanej temperatury, lecz w podtrzymaniu przez około 10 minut trzyma żądaną temperaturę po czym spada :/ Moje ustawienia: Czas podawania - 7s Przerwa podawania - 80s Praca podtrzymania - 20s Przerwa podtrzymania - 15min Wentylator w podtrzymaniu: czas pracy - 100s przerwa pracy - 1.30 min Wentylator - 45% Proszę o pomoc, lub wskazanie nad jakimi parametrami najlepiej się skupić. Dodam, że mam strasznie dużo popiołu dziennie wyciągam ze 2 szufladki :/ bywają małe spieki i dużo niedopalonego miału, w szufladce jest bardzo dużo żaru. Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.