Skocz do zawartości

sebo13

Forumowicz
  • Postów

    8
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia sebo13

Żółtodziób

Żółtodziób (2/14)

  • Pierwszy post
  • Tydzień pierwszy zaliczony
  • Miesiąc później
  • Od roku na pokładzie
  • Starter dyskusji

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. "SEBO, z Twoich postów wynika że szukasz "guza" lub 3% oszczędności ?!??. Z tego kotła bez elektryki, elektroniki chyba nic więcej nie wyciągniesz. Tak mi się zdaje, że przy takich wynikach to albo usiłujesz ten kocioł zarekomendować albo poprawić konstrukcję. Jeśli zarekomendować to ja jestem na nie. Jeśli konstrukcję, to przemyśl budowę kotła od początku. " Witam defin absolutnie nie próbuję zarekomendować mojego kociołka - chyba tak naprawdę chodzi mi o to żeby jak najmniej do niego "zaglądać" czyli w grę wchodzi próba przerobienia go na dolniaka : czy jedynym sposobem (i zarazem najprostszym) jest twój wcześniej podany pomysł ? Jeżeli tak to prosiłbym o jakiś ewentualny rysunek :) bo nie chciałbym czegoś spaprać jeżeli już miałbym coś zrobić - ewentualnie proszę o jakieś inne propozycje, pomysły na przeróbkę .... dzięki i pozdrawiam
  2. a więc tak: - kolor z komina jest z reguły biały bądź szary (na początku dosyć sporo a z czasem zanika całkiem) - temp. czopucha przy temp. na piecu 60-65C dosyć wysoka tzn. można dotknąć ręką na sekundę ale jest bardzo gorący przy temp. na piecu 45C spokojnie już można dotknąć - palę teraz węglem orzech I (grubszy) z dodatkiem koksu też dosyć gruby (proporcja 1,5T węgla na 0,5T koksu) (ale ten koks to akurat nie był dobry pomysł - dużo zostaje niedopalonego) - sadzy a raczej tego "szarego pyłu popiołu" jest po 3 tygodniach dosyć sporo myślę, że 5mm bądź więcej raczej równa warstwa (sprawdzę to dokładnie w piątek bądź w sobotę) - budynek jest 2-piętrowy, komin z cegły, ogrzewam tylko 1 piętro czyli te około 110m2, wysokość pomieszczeń 3m - Lama71 - szczelność których klapek miałbym sprawdzić ? Co myślicie o modyfikacji którą zaproponował defin (tylko nie wiem czy z powodu chronicznego braku czasu i częściowo "chęci" udałoby mi się tego dokonać :) ) I jeszcze jedno - ostatnio palę tak, że rozpalam z rana od góry a po południu żeby się za bardzo nie "męczyć" dokładam do pełna (w tym momencie powinienem zamknąć dopływ wtórnego powietrza?) i tak się pali do 4-5rano i około 6 rozpalam ponownie od góry - nie wiem czy to jest dobry sposób ale jest mi tak wygodniej "powiedzmy"...
  3. - ogrzewam około 110m2, instalacja jest wymuszona, stary budynek poniemiecki nie ocieplony (okna plastiki) - podaje mu wtórne powietrze tylko też właśnie nie wiem ile jego podać (robię szczelinę na około 1-1,5cm a może być największa około 3cm z dołu i z góry na tym kółku) - ogólnie kociołek jest powiedzmy OK jak na swoje lata - chodzi mi głównie o uzyskanie jak największej sprawności, jak najmniejsze straty no i jak najdłuższą stałopalność ... pzdr
  4. - nie mam w środku żadnych wkładanych metalowych elementów ... - szyber mam cały czas otwarty na maxa (szyber po otwarciu zabiera bardzo mało miejsca także nie wiem czy jest konieczność go wycinać) - nie mam już gwarancji - sadzy jest tam z reguły dosyć sporo (ma najczęściej jasny kolor "szary") - czyszczę różnie nieraz co 2-3 tyg. a czasami raz na miesiąc (po 3-4 tygodniach nazbiera się tego dosyć sporo)
  5. Dzięki HP79 za kolejne porady ! B) - zobaczę jak to jest z tymi drzwiczkami i uszczelnię to jeżeli tak faktycznie jest.. - a co do tych zawirowywaczy w wymienniku (mógłbym prosić o bardziej łopatologiczne zobrazowanie) i z tym szybrem też za bardzo nie kumam ... sorki ale jestem początkujący w tym temacie B) pzdr
  6. dzięki za porady ! B) vernal (nie wiem właśnie za bardzo jak mam zmierzyć tą temp. spalin....? - ale na początek spróbuje zmniejszyć trochę ciąg miarownikiem ) emus właśnie też o tym pomyślałem (muszę spróbować..) pzdr
  7. żeby był bardziej oszczędny, dłużej trzymał......
  8. Witam ! Mam taki piecyk SEKO 14kW - czy można go jakoś zmodyfikować, usprawnić : Aktualnie palę w nim węglem (orzech) rozpalam od góry i trzyma mi tak około 9-10 godzin (średnia temp. około 50C - wiadomo pod koniec spada do ok 40C)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.