Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nie dopalony miał ?


IVEN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W procesie spalania miału następuje nagrzewanie i wyplywanie smoły (jak to z węgla). Ta smoła skleja cząsteczki miału w większe bryły. Spalanie następuje tylko na powierzchni takiej bryły, bo

do jej wnętrza nie dochodzi powietrze.

Kiedy nie ma odpowiednich warunków do spalenia całkowitego (odpowiednia temperatura, dość powietrza, no i czas) to brylki pozostają niespalone. To samo zjawisko występuje zresztą i przy

węglu kawałkowym, nie mowiąc już o spalaniu w palniku retortowym. (także ekogroszku).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cyt: "Kotły centralnego ogrzewania HEITZ są kotłami najnowszej konstrukcji, przeznaczonymi do spalania miału, węgla i drewna.

Konstrukcja kotła jest połączeniem osiągnięć konstruktorów kotłów na paliwa płynne i tradycyjnych rozwiązań stosowanych w produkcji kotłów węglowych"

 

 

Jakieś niedopracowane to osiągnięcia, skoro nie dopala miału...Pytałeś może producenta, sprzedawcę ?

Żartuję, znam ich odpowiedż :" Nieodpowiednie paliwo, złe nastawy sterownika"...itd.

Poddaję się, przerobić pewnie by sie dało, ale chyba nie o to na tym forum chodzi, żeby po

kolei poprawiać każdy typ kotła ?

Pokombinuj cos z dodaniem paru cegieł szamotowych do paleniska, trzeba tam stworzyć wiekszą

temperaturę. Jak ustawić cegły ? Nie da się wszystkiego wytłumaczyć na odległość. Przeróbki

polegają przeważnie na wyrzuceniu i jednoczesnym dodaniu czegoś innego. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój znajomy spala miał w zwykłym Zębcu. Musi najpierw piec rozpalić drewnem i węglem, a następnie gdy temperatura kotła i spalin jest wysoka dokłada miał, który się spala w sposób gwałtowny przy wysokiej temperaturze spalin, co spowodowało pęknięcie przewodu kominowego. Ja z kolei spalam drewno naturalnym ciągiem, a węgiel przy pomocy miarkownika z bardzo dobrym skutkiem. Dla przykładu po sezonie grzewczym mój znajomy musi wywieść dwie fury popiołu z miału, a ja tylko trzy taczki. Dlatego proponuję Ci IWEN rezygnację z miału i przejście na węgiel, gdyż mniejsza cena miału daje tylko pozorne oszczędności. I tu muszę się zgodzić z Heso, że miał to paliwo bardzo specyficzne i wymaga określonej technologii spalania, którą można zrealizować najlepiej w warunkach przemysłowych.

A tak z ciekawości interesuje mnie przekrój konstrukcyjny kotła HEITZ .

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kazik ...tu masz link do przekroju mojego pieca. jak go kupowałem to bardzo mi odpowiadały duże drzwiczki załadowcze, które są ustawione dodatkowo pod kątem i w ten sposób miał mogę ładować z wiadra...co do tego niedopalonego miału to pojawił sie , gdy dostałem jego nową dostawę i tu chyba jest przyczyna. Co do pieca to bardzo sobie go chwalę , jedyną poprawkę jakiej sam dokonałem to szyber w czopuchu, ponieważ przy silnym wietrze rosła temperatura na kotle....

http://www.heiztechnik.pl/qplus.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Podepnę się pod temat.

Mam podobny problem - niedopalony miał, a raczej takie małe "pumeksy"

Z jednej strony czytam, że należałoby dotsarczyć większa temperaturę i więcej powietrza, a z drugie, że może zmniejszyć obroty dmuchawy i zasłonić przesłonę.

Gdzie jest ten złoty środek, może ktoś jeszcze poda swoje doświadczenia?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.