#21 OFFLINE
Napisano 03 luty 2011 - 03:38
chcesz zająć się handlem węgla a pytasz o tak prozaiczne pytania na które przy odrobinie wysiłku
możesz sobie sam odpowiedzieć
nikt ci nie napisze jaki jest koszt takiej wiaty skoro u każdego są inne ceny materiału
i sama konstrukcja może powiększyć lub obniżyć koszty
z mojej strony mogę napisać cze jak bym miał te 1000m działki to bym się za bardzo nie zastanawiał tylko działał
najtrudniejsze pytanie to sposób działalności i rozliczenie
najlepiej być vatowcem i na początku nie potrzebujesz kasy
a na resztę sobie sam odpowiesz
#22 OFFLINE
Napisano 03 luty 2011 - 20:34
a jesli chodzi o te moje pytania to kieruje je do was bo licze na wasze doswiadczenie, wiem ze moge te odp sobie znalezc ale chcialabym poznac zdanie bardziej doswiadczonych bo czasami sucha teoria nie wystarczy......
#23 OFFLINE
Napisano 03 luty 2011 - 22:12
#24 OFFLINE
Napisano 04 luty 2011 - 08:27
okoliczne składnice opału z których zakupuje węgiel w większości korzystają z kolei, ewentualnie bocznic - zamawiają wagon i gitara, potem transport tylko z wagonu na składnicę, tirami wożą tylko to co aktualnie najsłabiej schodzi, tak jak u nas to aktualnie - koks
pozdrawiam
#25 OFFLINE
Napisano 04 luty 2011 - 19:17
#26 OFFLINE
Napisano 04 luty 2011 - 21:00
#27 OFFLINE
Napisano 06 luty 2011 - 20:19
#28 OFFLINE
Napisano 06 luty 2011 - 20:36
Chyba ktoś robi sobie jaja i zakłada taki temat, a tekst tu cytat "mój kuzyn wozi węgiel, tzn. przywozi wujkowi i interes idzie do przodu... całkiem całkiem wiec szczerze nijak ma się to tego co pisałeś... Sam nie wiem " rozbawił mnie do łez.
Kol bialy0201 ty weź się ogarnij, no może chociaż idź do kościoła, pomódl się o co tylko chcesz a jak nie masz ochoty to wpadnij do kuzyna z flaszką on na pewno wszystko ci narysuje i będziesz wiedział.
Pozdrawiam
#29 OFFLINE
Napisano 07 luty 2011 - 18:31
#30 OFFLINE
Napisano 08 luty 2011 - 16:46
-plac, utwardzony i to bardzo dobrze aby podczas wjazdu zestawu o masie 40ton nic się nie działo z nawierzchnią, bo masz sprzedawać węgiel a nie części twojego placu(wydasz na to około 10tys)
-waga, nie żadna dziesiętna, bo co zrobisz jak przyjedzie ci klient z dwutonową przyczepą i będzie chciał kupić 5 ton groszku? waga tzw wozowa, elektroniczna, podstawowa o nośności 20ton(tyle wystarczy) to koszt 30 do 40tys
-ładowarka bo bez tego ani rusz, używana to wydatek 30tys
-maszyna do pakowania węgla, z wbudowana waga itd koszt 30tys
i zrobiło się około 100tys na sam początek do tego dolicz zakup węgla
zastanawia mnie to dlaczego raz piszesz np byłam a w innym poście byłem?
#31 OFFLINE
Napisano 08 luty 2011 - 17:07
#32 OFFLINE
Napisano 09 luty 2011 - 21:20
Proponuję zacząc od czegos drobniejszego,inwestycja w granicach 200 tys jest ryzykowna(sam węgiel).
Cen dobrych na starcie nie wynegocjujesz,konkurencja pewnie tak .
Wiekszośc klientów ma stałych dostawców ze sprawdzonym asortymentem.
Proponuje wiec handel obwozny weglem (na początek zawiazanie spółki ze znajomym)
Najwieksze przekręty wagowe w handlu obwoznym węglem dlatego znajomy ciegnie dalej.
NIE MACIE NIC OPRUCZ PLACU
wydzierzawcie plac lub jego cześc
otwórzcie sklep budowlany-mała hurtownie (wegiel tez moze byc) maszyny musza pracowac aby zarabiac na siebie stojac przynosza straty.
Sredni dostawczak do wegla cementu piasku ktuszywa palet.płyt stali wystarczy .Zarabia na siebie cały rok a nie przed sezonem grzewczym
JEŚLI KTOS MA SOLIDNY INTERES NIE DZIELI SIE SWOIMI DOŚWIADCZENIAMI Z PRZYSZŁA LUB OBECNA KONKURENCJA
Powodzenia
Użytkownik Paweł26 edytował ten post 09 luty 2011 - 21:21
#33 OFFLINE
#34 OFFLINE
Napisano 15 luty 2011 - 10:21
Węgiel najlepiej schodzi w sortymencie orzechi Kostka . Ale każdy rynek jest inny np my mamy 2 składy i inaczej idzie w jednym inaczej w drugim. Co do ekogroszku to najlepiej kupować luzem i samemu workować wiecej zarobisz. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to pisz:]
Jezeli chodzi o dotacje to tez interesowalam się tematem od ponad pol roku wiec tez cos podopowiem.
Sama chce otworzyc w tym roku sklad węglowy. Dlatego wszystkie informacje mam na bierzącu. Jednakże ta branża jest oplacalna przy dobrej lokalizacji i dobrym weglu po dobrych cenach i konkurencyjnosci.
#35 OFFLINE
Napisano 28 luty 2011 - 23:30
Użytkownik AdamMa dnia 10 luty 2011 - 17:01 napisał
nie do końca... ja zajmuje się węglem od 8 lat i udzielam się na forach oraz pomagam innym... dlaczego nie???? konkurencja??? jeżeli chodzi o sprzedaż detaliczną to ktoś kto chce otworzyć skład węglowy 300 km ode mnie nie jest żadną konkurencją... co najwyżej ewentualnym przyszłym klientem bo przez cały swój staż pracy dorabiam się wiedzy i doświadczenia oraz stałych partnerów handlowych... jeżeli chodzi o sprzedaż hurtową to nie sądzę, że na początku ktoś się na to porwie bo po pierwszych 3 miesiącach będzie myślał o zamknięciu składu... to nie jest takie proste
#36 OFFLINE
Napisano 28 luty 2011 - 23:36
Użytkownik AdamMa dnia 08 luty 2011 - 16:46 napisał
-plac, utwardzony i to bardzo dobrze aby podczas wjazdu zestawu o masie 40ton nic się nie działo z nawierzchnią, bo masz sprzedawać węgiel a nie części twojego placu(wydasz na to około 10tys)
-waga, nie żadna dziesiętna, bo co zrobisz jak przyjedzie ci klient z dwutonową przyczepą i będzie chciał kupić 5 ton groszku? waga tzw wozowa, elektroniczna, podstawowa o nośności 20ton(tyle wystarczy) to koszt 30 do 40tys
-ładowarka bo bez tego ani rusz, używana to wydatek 30tys
-maszyna do pakowania węgla, z wbudowana waga itd koszt 30tys
i zrobiło się około 100tys na sam początek do tego dolicz zakup węgla
zastanawia mnie to dlaczego raz piszesz np byłam a w innym poście byłem?
Kurcze fajne wyliczenia ale czy aby realne???????
- Ok co do utwardzenia placu przy takiej powierzchni 10 tyś to trochę za mało
- wagę możesz kupić za 13-17 tys... i to do 40 ton
- ładowarka ... hmm... jeżeli nie mówimy o typowej dla początkujących "ostrówce" to można pomyśleć o np bobcat czyli ok 20-25 tys zł... ale da sie taniej
- maszyna do pakowania (na początku nie konieczna) to koszt rzędu 6-7 tys + 2 tys waga czyli max 10 tys zł
Po moich wyliczeniach, które obejmują średniej ceny sprzęt wychodzi ok 50-60 tys zł czyli blisko połowy
#37 OFFLINE
Napisano 23 marzec 2011 - 12:19
#38 OFFLINE
Napisano 23 marzec 2011 - 20:40
#39 OFFLINE
Napisano 13 maj 2011 - 21:19
Widzę że bardzo ciekawie potoczyła się rozmowa i doradzanie na forum
Tak więc może teraz trochę poważniej...
Ad1. Fajnie, że doradzili Ci wiatę ale to jest dodatkowy koszt. Pomogłem już otworzyć 4 składy opałowe, sam mam 2, sprzedaję do składów opałowych w całej Polsce i znam tylko 1 firmę która to praktykuje... może nie nakręcaj sobie kosztów na początku. Jeżeli już koniecznie chcesz mieć suchy węgiel to po prostu kup plandekę taką jak na samochody i przykrywaj:D
Ad2. Możesz kupować workowany ale to może dopiero jak się rozwiniesz. Łatwiej jest kupić luzem i samemu workować na życzenie klienta. To jest dodatkowy przychód bez inwestycji.
Ad3. Nie ma reguły na rodzaje węgla. Wszystko zależy od rejonu w którym mieszkasz (województwo, ewentualnie miejscowość). Najlepiej podpatrzeć co sprzedaje konkurencja i sprzedawać od podobnych producentów. Dodatkowo dołączyć coś czego konkurencja nie ma.
Ad 4. Narzutu nie da się określić wirtualnie. Może być od 20-100 zł/t w zależności od ilości konkurencji i rodzaju towaru.
Ad 5. Płyty sugeruję poszukać na internecie wpisując coś w stylu oddam płyty drogowe za darmo i swoją miejscowość. nie opłaca się kupować ponieważ koszt jest porównywalny z np kostką brukową. Ewentualnie można to zrobić trelinką, której pełno jest na allegro. Zdecydowanie warto na początku utwardzić teren pod węgiel i podjazd, żeby auta z towarem się nie zakopywały
Ad 6. Multikary są dużo tańsze. jeżeli znasz jakiegoś mechanika który będzie go stale naprawiał to na pewno warto. W większości składów (u mnie też) przyjął się Lublin - koszt ok 10-14 tyś z kiperem. Mało awarujny na kat. B
Ad 7. Działalność możesz rozpocząć rejestrując firmę w Urzędzie Miasta na osobę fizyczną lub utowrzyć spółkę w Sądzie Okręgowym. Jeżeli osoba fizyczna to możesz prowadzić to na książce przychodów i rozchodów. Tu odeślę do księgowej a jeżeli nie masz żadnej księgowej to na pewno warto porozmawiać z jakimś biurem rachunkowym - tam na pewno podpowiedzą jak rozpocząć i prowadzić bez kasy fiskalnej (OGRANICZAJ KOSZTY NA POCZĄTKU)
Ad 8. VAT ale tu znowu odsyłam np do biura rachunkowego bo nie warto kombinować na własną rękę jeżeli nie masz opanowanej księgowości
Ad. Możesz się starać w PUP na rozpoczęcie działalności, możesz się ubiegać z wniosków Unijnych z KL 6.2 na utowrzenie nowych miejsc pracy do 40.000 zł, możesz spróbować na wzmocnienie konkurencyjności na Twoim rynku ale to zależy od rejony w jakim mieszkasz... sugeruję znaleźć firmę, która zajmuje się dofinansowaniami i umówić się na spotkanie. Darmowo doradzają
Mam nadzieję że trochę pomogłem. W przypadku dodatkowych pytań możesz pisać na rafal małpa sab-international kropka pl
Użytkownik bialy0201 dnia 02 luty 2011 - 14:57 napisał
1. jesli wiata na ekogroszek to jaki to mniej wiecej koszt?
2. jesli ekogroszek to kupowac sypki czy workowany? koszt workownicy?
3. jakie rodzaje wegla najlepiej schodza?jaki na poczatek dzialalnosci?
4.jaki narzut zeby miec konkurencyjne ceny?
5. utwarzdenie placu- jaki jest koszt plyt ale uzywanych i czy lepiej na poczatku utwardzic caly teren czy tylko pod wegiel?gdzie takie plyty moge dostac?
6. czy multicar wystarczy do rozwozenia wegla? wiem ze kosztuje ok 10tys a jakie sa koszty utrzymania i czy prawo jazdy kat b wystarczy?
7. jak zaczac dzialalnosc za kasa fiakalna? co gdzie zalatwic?
8. jaki jest najlapszy sposob opodatkowania takiej dzialalnosci?
9. o jakie dotacje moge sie starac? czy tylko te 20tys z PUP? czy gdzie indziej tez?
z gory dziekuje
#40 OFFLINE
Napisano 13 maj 2011 - 21:22
Użytkownik bialy0201 dnia 03 luty 2011 - 22:12 napisał