Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Mialowy Zatkany Komin


nnneooo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o sugestie jak poprawić spalanie w piecu miałowym zębca 23kw .Wiem piec jest przewymiarowany no ale taki jest (dom 80m2 + nie zawsze okolo 40m2 studio - osobny budynek) Przed poprzednia zima zdecydowlismy sie założyć wkład do istniejącego komina z cegły gdyż zaczęły wychodzić plamy z wiadomych przyczyn , komin 14x14 , wkład okrągły 120 lub 125 nie pamiętam teraz a nie mam możliwości tego tera sprawdzić . W tym roku komin juz 2 razy zatkał sie całkowicie właśnie wczoraj po raz drugi .Temperatura zadana na sterowniku była 45 stopni a utrzymywana 52 stopnie (po założeniu wkładu zawsze była różnica okolo 6 stopni pomiędzy temperatura zadana a utrzymywana) a przed założeniem wkładu różnica wynosiła około 1 do 2 stopni . Od wczoraj podnieśliśmy temperaturę do 58 stopni żeby bylo lepiej dla komina (tyle wyczytałem) , na grzejnika sa zawory termostatyczne i tez została podniesiona temperatura .

Teraz myślę o założeniu zaworu mieszjacego , czy to jest dobre rozwiązanie ?

Myślę tez o postawieniu nowego komina z wkładem ceramicznym 200mn średnicy ale to latem jeżeli przy obecnym systemie nie da się nic poradzić .

Proszę o sugestie :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro masz głowice termostatyczne, to czemu nie grzejesz na wyższej temperaturze, a zaworami nie regulujesz temperatury w pomieszczeniach?

 

Wydaje mi się, że komin 120-125 to zdecydowanie za mało. Taką średnicę ma SPS w gazowym.

 

Nowy komin to spory kłopot, wyjściem jest frezowanie i obrzucenie lub wkład ceramiczny.

 

Plamy to chyba nie tyle co palenie w niskiej temperaturze, co nieocieplony komin na poddaszu i/lub palenie mokrym drewnem, miałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do komina to oczywiście ze sie domyślałem ze to za mało no ale większy i tak by nie wszedł (wysokość 8m) a co do zaworów to co w sytyłacji gdy temperatura na piecu 70 i wszystkie zawory sie zamkna i nie bedzie zapotrzebowania na cieplo ? Jeden grzejnik jest bez głowicy cały czas otwarty a czy to wystarczy ?

Komin normalny nie ocieplony ale nie ma poddasza tylko 2 kondygnacje i stropodach , mial byl moczony a drzewem prawie sie nie palilo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przekraczanie temperatury zadanej to znak, ze miałeś i prawdopodobnie masz ustawioną zbyt wysoką maksymalną moc dmuchawy. U mnie w piecu ograniczyłem moc dmuchawy do 35%, a komin z cegły mam podobny i piec większy. Co do temperatury zadanej na początek ustawiłbym 60-65. Rzeczywiście przy zamknięciu wszystkich zaworów może być problem ze wzrostem temperatury, ale przecież wszystkie nie zamkną się jednocześnie, poza tym zakładam, że po wyłączeniu dmuchawy piec powoli wygasa. Zresztą poczekaj na opinie innych użytkowników.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy błąd. To jest piec górnego spalania, czyli zasypujesz komorę miałem i zapalasz od góry. Rozpalanie na ruszcie, a następnie zasypywanie żaru miałem to błąd, efektem jest pewnie czarny dym z komina, zarastanie i sadza. Sadza to niemal czysty chemicznie węgiel. Paląc inaczej niż przewidział producent po prostu tracisz. Zmień metodę palenia. Palić nieprzerwanie można w piecu dolnego spalania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kocioł zębiec KMW 23 kw ze sterownikiem geco G-406-P01 (niema mnie w domu ale tak na 99% to taki piec i sterownik) a technika palenia (a w ogolę jakieś sa ) czasami uda sie palić do 2 tygodni bez wygaszania , wybranie większych kawałków żużlu i dosypanie nowego miało

Witam,

Komin jest zdecydowanie za mały w przekroju.

Wystarczy zadzwonić do producenta i on poda Ci najlepszy przekrój dla tego kotła i tego rodzaju paliwa i tej wysokości.

Czym się zatyka ten komin? Zakładam, że sadzą.

Czy używasz szybra na czopuchu - przytykasz czopuch? Jeśli tak, to skończ z tą praktyką.

Czy to jest wogóle kocioł miałowy?

 

Zrobiłbym tak:

1. Palenie tylko i wyłącznie od góry.

2. Wywalenie ew. szybra

3. Przeczyścic nie tylko komin ale też czopuch i całą drogę spalin

Myślę, że to należało zrobic przed włożeniem wkładu - nawet byłoby lepiej bez niego.

 

I tyle na teraz (temperatury i cała reszta wedle uznania, może być nawet tak jak dawniej) - potem ocenić wyniki na bieżąco.

 

Inne czynności:

1. Zadzwonić do producenta i dopytać jaki powinien być komin.

 

P.S. Zakładam że to górniak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym wywalił ten wkład kominowy, wyczyścił komin na całej długości, czyli również powyżej dachu i zaczął palić od góry jak należy. Następnie pobawił się ustawieniami sterownika tak by piec nie przekraczał zadanej temperatury o więcej niż kilka stopni, zresztą w miałowcu takiej kontrukcji zatrzymanie dmuchawy nie jest w ogóle wskazane, konsewkencją mogą być wybuchy. Tutaj piec przewymiarowany, więc przestoje raczej nieuniknione. W instrukcji do pieca powinny być takie informacje, również te jak ustawić sterownik. Polecam lekturę tej (wypowiedzi Yeti) i pierwszej strony (Las Rico) tego tematu, pozwoli to zrozumieć proces spalania węgla. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego/page26

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Piec na stronie producenta

 

Żadnego szybra nie ma , droga spalin jest regularnie czyszczona według producenta minimalny przekrój komina 20 x 14 , ? 20 .

A czym sie zatyka ,taka spieniona sadza ,kozuch , skorupy a w piecu sie robi smoła na ściankach .

Pozdrawiam

Czyli zatyka sie paliwem - to wszystko można spalić...

Wypuszczasz kasę w powietrze i jeszcze ci zatyka komin.

Musisz to zmienić.

Jak dorzucasz paliwo na ogień, to zanim ono się spali zdąży ulecieć w komin, tam sie schładza i osiada w środku.

 

W tym kotle należy zapalać od góry. Jak się pali na wierzchu, to paliwo się spali przechodząc przez ten ogień. I tyle.

NIE MOŻNA dorzucać w trakcie palenia.

Trzeba czekać aż się wypali do końca a potem od nowa nałozyć i zapalić od góry.

Trochę to uciążliwe ale taki już jest ten kocioł.

Sprzedawca powinien Cię o tym ostrzec. Jak chciałeś dorzucać to trzeba było kupić kocioł spalania dolnego a nie górnego.

No i wkład ,obawiam sie, tylko pogorszył sytuację.

Załozenie go przed przejściem na normalny sposób palenia było błędem - podziękuj doradcy.

A zawory 4D i wogóle układ to już inna bajka - w przyszłości mozna coś pokombinować jeśli będziesz chciał przedłużyć zywotność tego kotła (jeśli będziesz chciał...)

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kocioł 23kW do ogrzania 80 m2! I to jest problem podstawowy, drugi to zbyt mały komin. Przy takiej powierzchni kocioł nigdy nie będzie pracował na wiecej niż 30% swojej mocy. Tego się nie da wyregulować, nawet zmieniając metodę palenia. Wyjscie jest jedno zmienić kocioł, na dostosowany do powierzchni i zapotrzebowania na ciepło a do tego komin o odpowiednich wymiarach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze wyczyść komin i kociołek

po drugie zacznij palić normalnie tz od góry zasypujesz do dolnej krawędzi klapy od załadunku na to papierki, drewienka, odpalasz, czekasz chwile aż zacznie sie palić, włączasz sterownik, czekasz dzień dwa, aż się wypali. Wybierasz popiół, zasypujesz od nowa do pełna itd itd.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kocioł 23kW do ogrzania 80 m2! I to jest problem podstawowy, drugi to zbyt mały komin. Przy takiej powierzchni kocioł nigdy nie będzie pracował na wiecej niż 30% swojej mocy. Tego się nie da wyregulować, nawet zmieniając metodę palenia. Wyjscie jest jedno zmienić kocioł, na dostosowany do powierzchni i zapotrzebowania na ciepło a do tego komin o odpowiednich wymiarach

Razem ze studiem robi się 120m, na osobny budynek jeszcze trzeba doliczyć straty przesyłowe.

Dobrze by było gdyby był do tego zbiornik CWU jakiś większy. I wystarczy. Nie jest to 80m, nie ma co panikować.

Przez pierwsze godziny po rozpaleniu trzeba grzać również studio (dopóki paliwo odgazowuje). Potem studio można odłączyć i spokojnie pociągnie.

Tyle na temat wielkości kotła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.