Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palenie Miałem W Tłokowcu


ignacy28

Rekomendowane odpowiedzi

witam. po kilku próbach palenia róznym rodzajem opału zamierzam popróbowac palić w moim kotle miałem. posiadam tłokowca 25 kw marciniak. dla ekogroszku ustawienia regulatora tango były następujące:

czas pracy podajnika 210s

czsa dmuchawy w stanie nadzór 10s

krotnoś podawania paliwa 3

czas przerwy dmuchawy w nadzorze 10min

obroty dmuchawy praca 4 (skala1-120

obroty dmuchawy nadzór 4

i teraz pytanie jakim proponujecie palić miałem ( w mojej okolicy ceny wachają się od 430-540zł luz lub 550 z domieszką groszku) jakie ewentualnie parametry na piecu pozmieniać? czy palenie miałem jest opłacalne czy dużo więcej go spalę od eko i czy w ogólnym rozrachunku to mi sie będzie kalkulowało. pieklorz kosztuje u mnie ok 800zł luz. prosze o sugestie i porady

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja na początku w moim piecu paliłem ekogroszkiem a przez dwie ostatnie zimy palę miałem i zużycie miału i ekogroszku jest bardzo zbliżone, bynajmniej w moim przypadku, pomimo że teoretycznie ekogroszek ma wyższą kalorycznośc to jednak zużycie bardzo podobne a koszt blisko połowę niższy. Ja kupowałem najtańszy miał jaki dostałem, lecz możesz wziąć na próbę po worku i zobaczyć różnice. W moim piecu mam inny sterownik, lecz przy paleniu miałem w porównaniu do ekogroszku musiałem zwiększyć obroty dmuchawy a pozostałych parametrów nie pamietam jak zmieniałem. Ja jestem zadowolony z palenia miałem i tego samego życzę Ignacemu28.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mam doświadczenia w paleniu miałem, bo w ubiegłym sezonie kupiłem tylko jedną tonę miału z kop. Wujek (podobno). Przy spalaniu okazało się, że powstaje b. dużo popiołu. Codziennie musiałem wysypywać pełną szufladę. Było to uciążliwe do tego stopnia, że więcej miału już nie kupowałem. A teraz gdy mam taki groszek, że z 2 pełnych zasobników powstaje szuflada popiołu nawet nie myślę wracać do miału. Może na południu Polski oferują miał lepszej jakości, ale do tego sprzedawanego w mojej okolicy nie mam zaufania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.