Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Duo 19kw Czeski Eko


Hebbe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Grzeje pierwszy sezon domek 170m2. Próbowałem kilka rodzajów eko ale ze względu na to że jeszcze w nim nie mieszkam kupiłem czeski ekogroszek.

Znajomy ma ten sam piec lecz inną instalację (ja mam dodatkowo podłogówkę).

 

Moje nastawy to na Defro Duo Plus + sterownik ST-47:

- temp. 65st C

- wentylator zasłonięty 50%

- komin przymknięty na 70%

- nadmuch 15% (skala 1%-100%)

- podawanie 10s co 40s

- podawanie w podtrzymaniu 10s co 10 min

- wentylator w podtrzymaniu 20s co 3 min

- histeza 2st C

 

Efekt jest następujący ::

- piec długo dochodzi do zadanej temperatury

- w podtrzymaniu jest przez ok 7-10 min, później spada w ciągu kolejnych 5 minut o 7st C i dociąga po ok 30 minutach

- sporo spieków i popiołu

- spala ok 45 kg na dobę

 

Kolega podając mi swoje nastawy (nadmuch minimalny, wentylator przysłonięty na 80%, podawanie 10s co 45s) mówi że u niego ładnie sie pali, bez dużej ilości popiołu i spieków (czyści raz na 3-4 dni) i worek 25kg ma na dobę. Zaznaczam że używamy tego samego ekogroszku.

Ja ustawiając te nastawy mam problem z dociągnięciem do 55st C.

 

Proszę o opinie dotyczące pracy z czeskim ekogroszkiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znajomy ma ten sam piec lecz inną instalację (ja mam dodatkowo podłogówkę).

 

To bardzo ważna część Twojej wypowiedzi - stąd różnice.

 

Czeski eko-groszek jest dużo mniej kaloryczny w porównaniu z kamiennym. Inne nastawy, inne spalanie (ilość i jakość). W dzisiejszych warunkach (noce -15`C) podawanie u niektórych użytkowników może wynosić nawet 1:2 aby uzyskać 65`C. Sam tym palę, i zastanawiam się czy na styczeń i luty nie wrócić do kamiennego, ponieważ plecy zaczynają boleć. Co do jakości spalania - u mnie jest zadowalająca (spieki, itp.).

 

Każdy dom i każda instalacja jest inna - warunki są inne. Kolega o którym piszesz może mieć później inne problemy, które u Ciebie nie wystąpią.

 

Różnica w cenie eko jest duża - więc coś za coś. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To bardzo ważna część Twojej wypowiedzi - stąd różnice.

 

Czeski eko-groszek jest dużo mniej kaloryczny w porównaniu z kamiennym. Inne nastawy, inne spalanie (ilość i jakość). W dzisiejszych warunkach (noce -15`C) podawanie u niektórych użytkowników może wynosić nawet 1:2 aby uzyskać 65`C. Sam tym palę, i zastanawiam się czy na styczeń i luty nie wrócić do kamiennego, ponieważ plecy zaczynają boleć. Co do jakości spalania - u mnie jest zadowalająca (spieki, itp.).

 

Każdy dom i każda instalacja jest inna - warunki są inne. Kolega o którym piszesz może mieć później inne problemy, które u Ciebie nie wystąpią.

 

Różnica w cenie eko jest duża - więc coś za coś. :)

 

Zrobiłem zgodnie z podanymi ustawieniami. Po 24 godzinach spaliło mi 50kg i zostało popiołu jak na zdjęciach.

komin musiałem przystawić na 80% bo mi nie dociągał temperatury i w nagrodę otrzymałem kilko sadzy na ściankach i ruszcie.

 

Kombinacje wcześniejsze także nie dały rezultatu :

- nadmuch 8-10% :: długo dociąga temperaturę, retorta rozrzuca groszek przed spaleniem wiec jest dużo spieków (zdjęcie)

- nadmuch 30-40% :: nie dociąga temperatury, także dużo popiołu (zdjęcie)

 

co rusz to żadnej poprawy.

post-22160-1291454794_thumb.jpg

post-22160-1291455367_thumb.jpg

post-22160-1291455468_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy sezon, 170m2, 50kg/dobę czeskiego eko groszku. Nie wiem jak z ociepleniem domu, ale przy -15`C w nocy a w dzień około -10`C to nie jest jakieś kolosalne spalanie. Pamiętaj, że to tańszy (mam nadzieję) niż kamienny eko, mniej kaloryczny.

 

Kolega spala (a może spalał) 25kg/dobę. Jak z temperaturą wewnątrz u Ciebie i u kolegi? (weź zgrzewkę piwa i idź na przeszpiegi B) )

 

Co do tych spieków, to kiedy kupowałeś ten opał i gdzie go przetrzymujesz? Chodzi mi o to czy nie jest on nadmiernie zawilgocony. Gdy miałem mokry brunatny eko w zeszłym sezonie, to miałem podobną sytuację. Jak Ci się chce to poszukaj w moich postach – są zdjęcia. U mnie ewidentnie pomogła bardzo mała dawka powietrza, 3 w skali od 1 do 36.

 

Jeżeli znajomy ma ten sam piec i ten sam opał, lecz inną instalację to przy tych samych ustawieniach kotła efekt spalania musi być taki sam. A może jednak są jakieś konstrukcyjne różnice? Kolega mówi, że ładnie się spala – wiesz ładnie to subiektywne określenie. Jeżeli to możliwe dobrze by było zobaczyć, co to znaczy ładnie na własne oczy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zakupiłem 5 worków ekoretu na próbe. Przed rozpaleniem wyczyściłem cały piec (przede wszystkim w ton sadzy, ale przy nowym piecu słyszałem że co 2 tygodnie trzeba czyścić a ja juz grzeje 3-ci tydzień).

Ustawiłem nadmuch na 8%, podawanie 8 sek co 45 sek i jak narazie (5 godzin) jestem zadowolony z efektu.

Podtrzymanie 8 minut i dociąga po 20 minutach. Jutro zobaczę ile i jak spaliło groszku i będę miał porównanie jakościowo i kosztowo.

 

Co do kolegi - ma trochę większy dom i większy piec 24 kW (ja mam 19kW). Temperatura u mnie w domu 17-18 stopni (jeszcze tam nie mieszkam). Przy podawanych przez niego ustawieniach nie dociąga mi do 65 st. a do 60 st, z ledwością.

 

Jeśli Ekoret okaże się lepszy, bedę mieszał w stosunku 2/3 z czeskim żeby się go pozbyć B)

 

Napisze jutro jaki był wynik zmiany.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze pełnego sukcesu nie ma, trochę czasu upłynie.

Na pewno mam mniej popiołu ale wydaje mi się że nadal dużo zżera. Wrzuciłem 25 kg o 14ej i teraz już zostało może na 2 łopaty. Wrzuciłem kolejny na noc i zobaczę do której dotrzyma.

Ustawienia mam ::

- podawanie 8s co 45s

- wentylator 9% (skala 1-100%)m przesłona 10% odsłonięta

- przedmuch 25s co 5 minut

 

O podtrzymaniu nie pisze bo takowy nie istnieje, w podtrzymaniu mam 7-9 min, później dociąga ok 20 minut do zadanej 60-tki.

Z różnych źródeł słyszałem że podtrzymanie powinno trwać 15 nawet do 45 minut, później powinien dociągać do zadanej w 15 minut.

To jest oszczędność B)

Przede wszystkim zmniejsz nadmuch, nie będzie wypalało szybko eko, jeśli to nie pomoże, trzeba będzie zwiększyć podawanie.

Zdjęcie płomienia mam wyżej.

 

Powodzenia i daj znać czy się poprawiło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Po dobie z ekroretem stwierdziłem że spaliło mi prawie tyle samo co czeskiego - masakra.

 

Wtedy postanowiłem zastosować inną techniką podsuniętą przez INFO 123.

Otworzyłem osłonę wentylatora na max (czyli tak z 10% przysłonięte) i zmniejszyłem o 5 sekund przerwę podawania.

Efekt natychmiastowy ::

- podtrzymanie 17-20 minut (było 8-9 min)

- podbija temperaturę o 2 st

- po spadku temperatury dociąga po 15-19 minut (było 25-30 minut).

 

Zatem logicznie rzecz biorąc, dłużej w podtrzymaniu = mniej poboru groszku. Sprawdziłem to tylko na małej ilości groszku, bo się właśnie kończył a resztę mam mokrą. Wrzuciłem na podobnych ustawieniach czeski eko ::

- podtrzymanie 12-15 minut

- podbija temperaturę o 1-2 st

- po spadku temperatury dociąga po ok 20 minutach.

 

Zobaczymy dzisiaj o 18ej czy poszło całe 50 kg czy też mniej. Jeśli mniej to zastanawiam sie także czy to nie z powodu wyższej temperatury na dworze, wiec nie ma się co wcześnie cieszyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.