Nieprawidlowe Podlaczenie Pieca Mialowego
Napisano 11 listopad 2010 - 19:50
Napisano 11 listopad 2010 - 21:23
Napisano 12 listopad 2010 - 09:12
Napisano 12 listopad 2010 - 10:12
Użytkownik murankk dnia 11.11.2010, 19:50 napisał
- skoro naczynie wzbiorcze jest gorące, a nie powinno być - to może znaczyć że np. masz piony połączone z naczyniem, a naczynie z powrotem wody z grzejników. Woda wybierając najłatwiejsze krążenie właśnie idzie pionami i naczyniem, a w grzejnikach już masz krążenie bardzo słabe. Do tego dochodzi bojler, przez który też jest najłatwiejsze krążenie.
- następna kwestia to kryzowanie/dłąwienie zaworów na grzejnikach, grzejniki które jak mówisz są zawsze gorące trzeba przydławić zaworami.
- na którym biegu działa Ci pompa ?
- proponuje dla testów dać pompe na 3, przymknąć bojler oraz zdławić najlepiej grzejące grzejniki i zobaczysz czy wtedy te chłodniejsze dobrze już grzeją.
Najczęściej gdy w instalacji są różne grzejniki np.żeliwne+blaszane lub aluminowie, to żeliwne są gorące a pozostałe tak jak mówisz samą górą- po prostu żeliwne mają bardzo małe opory hydrauliczne.
-powiedz jak masz z tymi pionami, czy idą Ci rurki od wszystkich pionów do naczynia ? tak się robiło kiedyś gdy instalacja pracowała grawitacyjnie, obecnie raczej nikt tak nie robi - tylko daje się odpowietrzniki na każdym pionie, a naczynie musi być podczepione bezwzględnie na zasilaniu
Chyba w tym pomieszczeniu jest niezła wilgoć, albo masz nieszczelności.
Generalnie mam wrażenie, że ta instalacja była robiona 20 lat temu
Napisano 12 listopad 2010 - 10:32
Napisano 12 listopad 2010 - 10:44
Załączone pliki
Napisano 12 listopad 2010 - 11:03
Napisano 12 listopad 2010 - 11:15
Napisano 12 listopad 2010 - 12:40
Użytkownik murankk dnia 12.11.2010, 09:12 napisał
Czyszczenie tak założonego filra nic nie daje, bo nadmiar brudów i tak spada z powrotem w rury!
On ma być zamontowany poziomo a nie pionowo.
Pozdrawiam.
Raining Blood
Napisano 12 listopad 2010 - 12:54
Napisano 12 listopad 2010 - 13:43
1. Podczepić nacznie do zasilania.
-Usuwasz odpowietrznik na zasilaniu,
- odkręcasz lub odcinasz rure od naczynia która łączy się z powrotem od boilera, tam wstawiasz kolanko albo zaślepiasz to miejsce.
rure od naczynia najlepiej odciąć wysoko koło sufitu - i trzeba ją nagwintować
- łączysz oba miejca - lecz z tego co widać to będzie musiała iść rurka na skos - jak chcesz to zrobić troche prowizorycznie i szybko to połącz to pexem który ładnie sobie wyprofilujesz żeby szedł na skos - im skos większy tym lepiej.
2. Usunąć rurki łączące piony i wchodzące do naczynia
- na każdym pionie dajesz odpowietrznik automatyczny
!!! Warunek - naczynie musi być w miejscu w którym woda nie zamarznie !!!
U mnie kiedyś miałem zrobione identycznie jak u Ciebie - tak się robiło 30lat temu jak nie było pompek.
Ogromna odczuwalna różnica po usunięciu tych połączeń pionów.
-krążenie na grzejnikach się zwiększa, pompa może pracować na 1lub 2 a u mnie wcześniej też pracowała czasem na 3, a pompa na 3 zużywa ok 90-120W
-naczynie i rurki do niego idące najczęściej nie są izolowane, a naczynie w miejscu w którym się wystudza - dają ogromne straty ciepła.U mnie po usunięciu połączeń pionów naczynie zaizolowałem na wszelki wypadek - obecnie naczynie jest zimne oraz rurka do niego prowadząca też.
Widzę że instalacja u Ciebie jest jak u mnie stalowa, tak że przeróbka nie jest jakoś trudna no i jest bardzo tania.
odpowietrzniki po kilkanaście zł i kilka drobnostek. Przyda Ci się gwintownica do rur.
czy masz na każdym grzejniku zawór, żeby móc dłąwić poszczególne grzejniki - tak żeby ustawić prawidłowy obieg ?? bez zaworów też tego dobrze nie ustawisz
Na marginesie - przy zaworach termostatycznych z głowicami - często grzeje nawet sama góra grzejnika, bo po prostu nie ma potrzeby żeby cały grzejnik był gorący bo przegrzewało by mieszkanie. Także zawór albo zamyka albo przydławia i jest minimalny obieg. Dopiero jak by się bardzo wystudziło to otwiera się cały zawór i jest cały grzejnik gorący.
Co do schematu - to jak sam narysujesz jak masz teraz, to mogę Ci nanieść poprawki - jak według mnie powinno być.
Napisano 12 listopad 2010 - 14:05
Użytkownik JONAIK dnia 12.11.2010, 13:43 napisał
odpowietrzniki po kilkanaście zł i kilka drobnostek. Przyda Ci się gwintownica do rur.
Raining Blood
Napisano 12 listopad 2010 - 17:16
Załączone pliki
Napisano 12 listopad 2010 - 22:03
No i jeszcze jedno zrób zdjęcie albo napisz w którą stronę skierowana jest strzałka na zaworze zwrotnym w górę czy w dół ?
Napisano 12 listopad 2010 - 23:31
Napisano 13 listopad 2010 - 00:15
Wyjaśnij mi skąd się w naczyniu bierze gorąca woda ??
Wcześniej była mowa że niby piony zasilania są podłączone do zbiornika, a tu nie widzę żadnego pionu.
Rozumiem że kocioł i grzejniki są na jednym piętrze wszystkie, a jedyne zasilanie grzejników to te dwie rurki zwichrowane
Napisano 13 listopad 2010 - 11:09
Napisano 13 listopad 2010 - 11:09
Napisano 13 listopad 2010 - 15:10
Użytkownik murankk dnia 13.11.2010, 12:09 napisał
No i jeszcze jedno zrób zdjęcie albo napisz w którą stronę skierowana jest strzałka na zaworze zwrotnym w górę czy w dół ?
odpowiedz mi jeszcze na to pytanie ? a pytam bo juz wiele widziałem
Powiem ci jeszcze że nie podoba mi sie podłączenie pompki , tzn średnice rur jakie zastosowałeś , z tego co tam widzę to ten zawór jest 1/2 czy 3/4 cala bo tego nie widać dokładnie , a i jeszcze średnica ruru powrotu jaka jest ?
Taki układ i to przy czterech grzejnikach powinien hulać i to bez problemu tylko przyczyną tego wszystkiego jest źle dobrana średnica rur których użyłeś do podłączenia głównie kotłowni, pieca daj zdjęcie powrotu oraz poopisuj gdzie jest jaka średnica to poprawimy to i musi chodzić o ile nie ma jeszcze po drodze jakiś syfonów które utrudniają przepływ wody . Po tych wszystkich zdjęciach sam zobaczże samo podłączenie bojlera ma chyba większą średnicę niż zawór przy pompce
Napisano 13 listopad 2010 - 20:56
A co się dzieje jak całkowicie zakręcisz zawór od zasobnika czy wtedy cały grzejnik jest ciepły?