Witam serdecznie wszystkich uzytkownikow
Oczywiscie potrzebuje pomocy jak podlaczyc kotlownie. Mam kociol na paliwo stale ktory ma pracowac z wymiennikiem plytowym. Po stronie wtornej wymiennika cwu, dwa obwody podlogowki i dwa obwody tradycyjnych grzejnikow, podlaczone do rozdzielaczy. Posiadam wymiennik, zawor trojdrozny, 5 pomp zasobnik cwu 140l z grzalka elektryczna, dwa zbiorniki przeponowe i jeden przelewowy, tylko jak to wszystko polaczyc.
Bardzo prosze o w miare dokladny schemat z objasnieniem symboli (pompy, zawory itp.)
Moze troche automatyki z kotla wychodza kabelki: pompa co, zasilanie, termostat pokojowy, pompa cwu, czujnik cwu, wentylator.
Z gory dziekuje za pomoc.
Podlaczenie Kotlowni
Rozpoczęty przez zorro7, paź 15 2010 13:36
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 15 październik 2010 - 13:36
Napisano 15 październik 2010 - 21:48
ukad_zamknity.pdf 584,77 KB
68 Ilość pobrań
Instalacje4.pdf 44,47 KB
59 Ilość pobrań[attachment=6328:5_1263805023.jpg]
witam wrzuciłem kilka schematów ideowych ale musisz określić +/- jak miały by wygłądać te obwody podłogówki (ile m2 powierzchni) no i z tego co zauważyłem na forum to każdy podrzuca tu coś wstępnego do konsultacji bo nie można robić projektu inst. zaczynając od tego co się już kupiło myślę że kolejność powinna być odwrotna
Załączone pliki
Napisano 15 październik 2010 - 22:51
Masz w układzie kocioł gazowy bo piszesz o wymienniku a nic o innym kotle. Jeśli nie masz gazowego to po co wymiennik?
Kocioł dolnego spalania + palnik rynnowy made in ramzeus
Napisano 16 październik 2010 - 08:09
Użytkownik zbyszek770 dnia 15.10.2010, 22:48 napisał
6328:5_1263805023.jpg]
witam wrzuciłem kilka schematów ideowych ale musisz określić +/- jak miały by wygłądać te obwody podłogówki (ile m2 powierzchni) no i z tego co zauważyłem na forum to każdy podrzuca tu coś wstępnego do konsultacji bo nie można robić projektu inst. zaczynając od tego co się już kupiło myślę że kolejność powinna być odwrotna
Mam zrobiona cala instalacje co powieszone grzejniki, rozprowadzona podlogowke. Wszystko polaczone w rozdzielaczach i wyprowadzone do kotlowni. Podlogowki jest 50m
Zastanawiam sie czy nie lepiej byloby cwu podlaczyc przed wymiennikiem. Chyba bylaby latwiejsza i szybsza regulacja
Napisano 16 październik 2010 - 18:10
Użytkownik zorro7 dnia 16.10.2010, 09:09 napisał
Podlogowki jest 50m
Zastanawiam sie czy nie lepiej byloby cwu podlaczyc przed wymiennikiem. Chyba bylaby latwiejsza i szybsza regulacja
i z cwu sie nie zastanawiaj tylko podłacz przy kociołku , bo nie bedziesz musiał właczac 2 pomp aby grzac cw w zbiorniku a z regulacja to nie ma znaczenia , sterownik ma termostat róznicowy -
jak piszesz