Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Smoła W Piecu


1973

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie i Panie.Swego czasu prowadzona była dyskusja na temat czy zamykać czopuch czy nie.Ja paliłem przez 1.5roku przy otwartym na 50% bo myślałem że złapie więcej ciepła.Jak zasięgnąłem informacji na forum i w serwisie to zdecydowałem się otworzyć czopuch na FULL i to był strzał w 10kę.Ale zanim otworzyłem to już na ściankach pieca była 2-3mm warstwa twardej smoły bo zamiast cząstki smolne ulecieć z pieca to się kotłowały i systematycznie odkładały w środku przez przymknięty czopuch.Ciężko było ją zeskrobać bo była bardzo twarda.Udało się przypadkiem jak zacząłem palić przez 5 dni na ruszcie awaryjnym drewnem.Temperaturę trzymałem 80-85 st, piec był pięknie rozgrzany a smoła zaczęła odpadać kawałkami przy pomocy skrobaka do gołej blachy. Piec teraz szybciej łapie temperaturę,czopuch otwarty i smoły nie widać. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.