Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Odwrotny Problem


trewor41

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,zarejestrowałem się na tym forum,bo widzę ,że przesiadują tutaj ludzie,którzy naprawdę potrafią pomóc,a ja mam problem z piecem DEFRO Eko komfort 25kW,którego niestety na tym forum nie znalazłem,mianowicie chodzi mi o to,że u mnie groszek wypala i to całkowicie ,aż w środku retorty,co powoduje ,że jak już jest żar za "głęboko",to cofa mi dym przez ślimaka do pojemnika na groszek...!!!!!!!!!!!!!

Dodam,że jeśli nawet zwiększam mu cykle to groszku nie dopala,a i tak wypala się wgłąb retorty,a potem w kierunku ślimaka....

Pomóżcie mi bardzo proszę,mam ten piec 3 tydzień,ale to prawdziwy koszmar,fajnie chulał tylko przez tydzień!!

Na samym początku go "zasypywało",tzn.nie przepałał węgla,teraz znowu za bardzo go wypala!!

Normalnie już siły nie mam,najgorsze jest to,że jak dym zaczyna cofać przez ślimaka,t w kilka sekund nic w kotłowni nie widać.

Moje obecne (dzisiejsze)ustawienia to:

 

temperatura zadana - 50

czas podawania -13

czas przerwy -55

dmuchawa -3

histeraza CO- 2

praca w podtrzymaniu--20 s.

przerwa w podtrzymaniu--- 11 minut

czopuch otwarty 100%

Osłona dmuchawy odsłonięta na maximum

 

aha i dodam,że instalator założył mi dwie łapy na górne ruszta hamujące dym...

 

Wypada jeszcze napisać,że najgorzej jest jak piec pracuje w podtrzymaniu,w ostatnich dniach eksperymentowałem TRYB LETNI pieca(czyli pracował przeważnie w podtrzymaniu) i zawsze jak wieczorem przełączałem go na tryb pracy ,to zawsze kopcił... ;)

A i jeszcze jedno pytanie,czy zbiornik z groszkiem musi być wypoziomowany...?bo słyszałem,że tak,a mój instalator po prostu na siłę go dokręcił i za ładnie to nie wygląda,gdyż górą się schodzi z piecem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przede wszystkim polecam zadbać o wszelkie nieszczelności. Może zaistnieć sytuacja, że dostaje się przez ślimak lub inną nieszczelność w pasowaniu powietrze które wypala węgiel. I powoduje, że żar schodzi za nisko. Miałem tak u siebie jak spadła mi klapka od dmuchawy (tylko powodowało to wypalanie zupełne i w następstwie wygaśnięcie kotła). U ciebie może być np zle uszczelnione któreś połączenie z zasobnikiem, klapa zasobnika, itd. Prawdopodobnie gdzieś musi dostawać "lewego" powietrza. Może przez to krzywe pasowanie?

Zadbaj o to w pierwszej kolejności.

Do uszczelnienia może być zwykły silikon, ale w miejscach gdzie jest wyższa temperatura polecam już specjalny - ogólnodostępne do kominków.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koło retorty uszczelniłem silikonem do kominków i to zdecydowanie pomogło mi w spalaniu węgla,natomiast co do szczelności...hmmm,faktycznie dym również wydostaje się pomiędzy piecem a ślimakiem,spróbuję jeszcze to uszczelnić.

Mam jeszcze jedno pytanie co do spalania ,teraz w dzień jest w miarę ciepło a mój piec zużywa około 40kg groszku na 24h....,czy to normalne??

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześc u mnie przy - 30stC też żar schodził nisko do rury aż doszedł do czujnika temperatury umieszczonego w połowie rury czujnik wykrył wysoką temperaturę i włączył ślimak na 10min ,żar wysypał się do popielnika a piec zgasł.Dopiero pomogło przymknięcie przysłony na czopuchu na 70%. Przysłonę mam zawsze otwartą ale jak były takie mrozy to musiałem ją przymknąc bo zsało za mocno.Zmniejsz nadmuch na 2 a przysłonę dmuchawy zamknij tak żeby była otwarta 1-2 cm, oprócz nie szczelności moim zdaniem dajesz za dużo powietrza do pieca . Jak przysłona na wentylatorze jest otwarta na full to w podtrzymaniu robi się spory cug który spala szybko węgiel a żar schodzi w duł. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spalanie jest zależne od wielu czynników - ocieplenie domu,okna ,poddasze , ustawienia pieca,jakości węgla itd.Ja przy - 10 do-15 i czyszczeniu pieca co tydzień spalam na dobę 16kg i ustawieniach 10/30 , w domu mam 21st domek 100m2. podajnik 80kg.A teraz jest -20stc i te podania są za małe i dałem 15/40 to mam na 4 dni nie czyściłem pieca miesiąc bo nie ma mnie w domu.Jak piec podaje to nie wolno otwierac podajnika bo cofnie się dym.Z kąd wylatuje dokładnie ten dym,i czy masz dobry dopływ świeżego powietrza do kotłowni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki,spróbuję domknąć ten wentylator,u mnie jeszcze nigdy nie doszedł do czujnika,ale bardzo mocno dymił.

A jak u Was z ilością groszku na dobę???,bo mi się wydaje,że 40 kg/h to trochę dużo

 

Pozdrawiam

 

Zależy jaki dom, jak "świeży" też więcej pójdzie, ile m2, jaka temp na zew i wew, jaka jakość groszku, wydajność, czy inst stara, czy nowa, itd, itp..... Bardzo trudno porównywać.

U mnie rozbieżności na tym samym groszku są od około 20kg/dobę do 48. Zależy od temp. na zewnątrz, czy wyczyszczony, itd. W domu 21,5*C, 140m2.

Poza sezonem na samą cieplą wodę 5-8kg/dobę - raj prawie miesiąc bez zaglądania do zasobnika :) czekam z utęsknieniem :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,dom niestety nie jest ocieplony,dopiero w tym roku mam zamiar,instalacja też stara,ale moim zdaniem jeśli się dobrze rozgrzeje to dłużej trzyma,tak ,że raczej nie to jest problem,a na tryb letni jak go przełączyłem,to właśnie przy pracy w podtrzymaniu zaczoł po około 6h dymić

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spalanie jest zależne od wielu czynników - ocieplenie domu,okna ,poddasze , ustawienia pieca,jakości węgla itd.Ja przy - 10 do-15 i czyszczeniu pieca co tydzień spalam na dobę 16kg i ustawieniach 10/30 , w domu mam 21st domek 100m2. podajnik 80kg.A teraz jest -20stc i te podania są za małe i dałem 15/40 to mam na 4 dni nie czyściłem pieca miesiąc bo nie ma mnie w domu.Jak piec podaje to nie wolno otwierac podajnika bo cofnie się dym.Z kąd wylatuje dokładnie ten dym,i czy masz dobry dopływ świeżego powietrza do kotłowni.

Dym dokładnie wylatuje ze zbirnika groszku i w miejscu gdzie ślimak jest przykręcony do pieca.

Zmniejszenie dostępu powietrza pomogło,śmiga teraz już kilka dni i narazie...tfu,tfu,tfu nic,ustawiłem go teraz 15/53,nie wiem czy dobrze zrobiłem,ale nie dopala mi węgla,robi taką piramidę,wczoraj była aż do samego talerza rozbijającego płomienie,nie wiem właśnie dlaczego tak się dzieje,dlatego wydłużyłem mu czas podawania.

ps.:ja pieca nie czyściłem już 3 tygodnie,myślałem,że nie trzeba tego aż tak często robić...,teraz chyba troszkę żałuję,że nie wybrałem pieca na ropę...,ale w sumie zostałem postawiony w sytuacji bez wyjścia(-25 na zewnątrz,a mi stary piec pękł...i w dodatku dziecko małe w domu...echhh)

Wkurza mnie również straszne kurzenie z tego pieca,miałem nadzieję,że wogóle będzie bezpyłowo...,a tu trochę się przeliczyłem,no cóż,mam zamiar w sobotę go wygasić,uszczelnić i zobaczymy,mam nadzieję,że w końcu moja obsługa tego pieca będzie sprowadzona tylko do dosypywania groszka.

Mam pytanie,czy macie drzwi uszczelniane jakoś dodatkowo???,mam na myśli jakiś sznur,albo coś w tym rodzaju.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tam z kąd leci u ciebie dym wygląda na spore nieszczelności,jak masz piec na gwarancji to nie kombinuj sam tylko zgłoś ten problem do producenta pieca,powinni to naprawic bez łaski.Zobacz pod retortą przez drzwiczki od popielnika powinien tam byc dekiel przykręcany na jedną śrubę,odkręc go i wysyp to co tam wpadło.Ustawienia masz dosyc dobre z reguły jest 1/3 np 15/45 i w tedy małe korekty nie większe niż 10% jednorazowo. Ten stożek to nie spalony węgiel czy spieki??? jak spieki to jeszcze zmniejsz dopływ powietrza.A piec czym częściej czyścisz (raz na tydzień) to są mniejsze straty ciepła.Brudny piec dłużej się rozgrzewa. O jakie drzwi ci chodzi,jeżeli o drzwiczki w piecu to ja mam to co było oryginalnie w piecu. Te rady mogą byc dla ciebie nie trafne ale kombinuj .Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślisz żeby to zgłosić...??

Każdy mnie straszy,że serwisant sobie dość słono za to policzy>!!!!!!a u mnie niestety się nie przelewa...

A dym dokładnie wylatuje mi tak jakby między obudową,a samym piecem,czyli prosto pisząc---------pomiędzy czerwonym a grafitowym!!!

Dzięki za pomoc

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście,kupiłeś wadliwy towar ( nie szczelny) i go po prostu reklamujesz. Tylko dzwoń prosto do biura a nie do dupka co ci go składał. Nawet nie wolno ci nic samemu rozkręcac bo możesz stracic gwarancję.Zakładam że układ kominowy jest czysty i drożny.Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do ilości spalanego groszku, popieram pomysł kolegi, żeby zmniejszyć dopływ powietrza. A po drugie proponuję zwiększyć temp zadaną, przy dzisiejszych mrozach ustaw na co najmniej 65st.C - paradoksalnie szybciej nagrzewa się dom i piec szybciej się wyłącza, po trzecie - pilnuj ciśnienia w układzie c.o., niewielki spadek, a piec już musi dłużej pracować, po czwarte - jeśli nie masz sterownika pokojowego, to trzeba zainstalować.

Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale problem w tym,że nie mam możliwości już zmniejszyć mu ilości powietrza..>!!!!

W dodatku dzisiaj zauważyłem w miejscu gdzie ślimak jest dokręcony do pieca ,że dość duża kupka sadzy,lub czegoś takiego się zebrała...,jak podłożyłem wilgotną rękę w tamto miejsce,to w kilka sekund była czarna,jutro do nich zadzwonię i napiszę co mi odpowiedzieli...dzięki za pomoc

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście,kupiłeś wadliwy towar ( nie szczelny) i go po prostu reklamujesz. Tylko dzwoń prosto do biura a nie do dupka co ci go składał. Nawet nie wolno ci nic samemu rozkręcac bo możesz stracic gwarancję.Zakładam że układ kominowy jest czysty i drożny.Pozdrawiam

Cześć,właśnie siadłem przy komputerze i postanowiłem napisać co mi panowie w Defro powiedzieli,a więc stwierdzili,że jeśli dym się wydobywa(ulatnia) przy połączeniu ślimaka do kotła to napewno kosz i ślimak zostały uszkodzone(czytaj SKRZYWIONE!!) w transporcie...!!!!!!!!!!!!!! i oczywiście wina nie leży po ich stronie!

Firma ,od której kupiłem ten piec(oczywiście byłem u nich),stwierdziła,że piec w transporcie był odpowiednio zabezpieczony,czyli ...krótko pisząc wszysko było OK!!,ale piec nadal dymi!!!więc firma DEFRO zobowiązała mi się dostarczyć(nieodpłatnie) sznury uszczelniające i uszczelkę pod retortę-GRATIS!!!!!!!!! no i oczywiście zaproponowali zakup nowej rury(tej co jest w niej ślimak) za 700 zł.

Nie wiem cholera co zrobić,,niby piec na gwarancjii,ale .....................................szczerze pisząc DEFRO też ma rację co do reklamacjii,więc chyba będę zmuszony pouszczelniać go silikonem(mają(DEFRO)mi przysłać dokładny opis na e-mail gdzie trzeba to zrobić),jeśli to nie pomoże będę zmuszony zakupić jednak tą rurę.

Aha,co do wypalania się węgla w podtrzymaniu,powiedzieli żeby jeszcze zmniejszyć czas.....,ale to jest bez sensu,bo teraz mam 24/7 minut!!!!!!!!!!!!!!(mój znajomy ma 12/21 minut)więc nie trzeba chyba tłumaczyć,że chodzi o prąd...no i ten cholerny kurz!!!!!!!!!!!!!!!!

Poddaję się

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześc szkoda że firma DEFRO stwierdza winę transportu bez oglendzin kotła.A transport był ich czy ty załatwiałeś.??Gdyby nie poczuwali się do winy to nie dali by ci sznura za darmo.Czytałem u mnie w gwarancji mam piec SAS jak ruszę coś sam to mam po gwarancji, a ty masz sobie sam wymienic uszczelki trochę dziwne. A ta rura może jest przegięta albo śruby się rozściągneły jak go targali i się rozszczelnił. Najlepiej wymień sznur na nowy bo silikon to lekarstwo na krutką metę.Nie bardzo kumam jakie masz czasy podawnia 24/7minut??????????? czasy są w większości np. podawanie 20 sek-pauza między podawaniami 60sekund,(20/60--15/45) a ty masz w minutach.???? Szkoda że nie udało ci się wywalczyc nic w firmie DEFRO no cóż betoniarkowa firma nie ponosi odpowiedzialności za produkcje piecy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Te czasy które podałem,to są czasy pracy pieca w podtrzymaniu,dlatego w minutach,transport był firmy,u której zakupiłem piec i jak przejrzałem wszystkie papiery,to niestety podpisałem im,że piec został dostarczony prawidłowo i bez wad....,tylko niby jak miałem zauważyć ,że rura jest trochę krzywa???????

Tak,że teraz przynajmniej wiem ,że należy sprawdzać wszystko,włącznie z transportem.

Dziękuję bardzo za rady

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.