Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Spieki Ze Spalania Retopalu.


emus

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku lat kupowałem do kotła węgiel orzech II i groszek z kopalni "Piast". Węgiel palił się dobrze, były bardzo minimalne ilości spieków.

Kopalnia "Piast" zaprzestała produkcji orzecha II i groszku dlatego na obecny sezon grzewczy kupiłem retopal z tej samej kopalni.

http://www.kwsa.pl/22,pia,producent_w%C4%9..._i_koksowy.html

Retopal spala się nawet lepiej niestety powstają spieki. Jest to dla mnie dziwne ponieważ producent podaje RI=0 (czyli zdolność spiekania równa 0). Na dzień dzisiejszy to z retopalu mam więcej spieków niż popiołu.

Czy ktoś ma doświadczenia ze spalaniu retopalu?

Jak pozbyć się powstawiana spieków lub zmniejszyć ich ilość?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o spieczony, niedopalony koks czy stopiony wysoką temperaturą popiół, czyli żużel (szlaka) ?

 

Chodzi o żużel (szlakę).

 

Popiół + wysoka temperatura paleniska = żużel.

To gdzie jest to RI=0?

Czy przy retopalu mam większą temperaturę paleniska niż przy węglu?

 

Zmieniam ilość doprowadzanego przez dmuchawę powietrza i nie zauważam żadnej różnicy w ilości, wielkości i wyglądzie kawałków szlaki. Przez ten żużel to teraz czyszczę kocioł co 5 dni bo żużel zatyka ruszta. Poprzednio przy węglu przy minusowych temperaturach czyściłem co 1 tydzień, przy plusowych temperaturach co 2 tygodnie. Przy węglu to główną przyczyną czyszczenia był popiół, który pomimo rusztowania zbierał się w palenisku. Przy retopalu główną przyczyną czyszczenia jest żużel, a popiołu są minimalne ilości. Przy retopalu prawie nie używam ruchomego rusztu, aby do popielnika nie wysypywać niedopalonego retopalu. Retopal ma mniejszą granulację niż używany wcześniej groszek.

 

Efekty zbierania się (poprzednio) popiołu i (obecnie) żużla w moim kotle jest tak sam: utrudniony dostęp powietrza do opału (albo odwrotnie opału do powietrza) i spadek temperatury na kotle.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może RI=0, ale analizując tę tabelę ze strony:

http://paliwa_kwalifikowane.kwsa.pl/215,certyfikaty.html

 

można zadumać się nad dość niskimi temperaturami spiekania i mięknięcia popiołu. Niby zgodnie z normami. Dziwić się - nie dziwić ? ... Kto wie, o co tu chodzi ?

 

post-94-1262510029_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kopalnia "Piast" zaprzestała produkcji orzecha II i groszku dlatego na obecny sezon grzewczy kupiłem retopal z tej samej kopalni. Retopal spala się nawet lepiej niestety powstają spieki.

 

Sortyment nie ma wiele wspólnego ze spiekalnością. Kopalnia musiała zmienić "ścianę". Nie piszesz czy kocioł z dmuchawą czy z miarkownikiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Osoby mające dostęp do tych wszystkich paliw kwalifikowanych z linku to chyba będą miały problem co kupić. Czy paliwo o RI zerowym, ale niższej temperaturze spiekania popiołu czy też na odwrót.

 

Przydałby się na forum fachowiec, aby wyjaśnił powiązanie (o ile istnieje) pomiędzy RI, a temperaturą spiekania popiołu.

Nie przypuszczam, że górnicy stosują chwyty marketingowe.

 

 

Nie piszesz czy kocioł z dmuchawą czy z miarkownikiem.

Piszę w każdej mojej wiadomości. Zobacz linki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba wiem już, o co chodzi z tą spiekalnością. Na początek cytat:

 

"BORUTA to nowe paliwo kwalifikowane wyróżniające się podwyższoną spiekalnością (Ri<50) i wysoką wartością opałową Qri 29MJ/kg) Paliwo to przeznaczone jest do nowych uniwersalnych automatycznych kotłów retortowych i szufladowych."

 

Jak widać, tu spiekalność sięga 50. Dowiedziałem się, że ta wartość dotyczy

spiekania się kawałków węgla (w późniejszej skoksowanej postaci). Im wyższa

ta wartość, tym mniejsza skłonność do spiekania się (zlepiania) kawałków spalanego węgla. Tak więc wcale nie chodzi o popiół, którego temperatura mięknięcia i także spiekania to zupełnie inna sprawa, nie związana z wartością Ri. Stąd wniosek, że wspomniany wcześniej retopal o spiekalności Ri=0

ma niestety skłonność do sklejania sie w czasie palenia. Pzdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też cytat:

 

"Spiekalność – jest to zdolność tworzenia brył podczas procesu odgazowania. Do określania tej cechy stosowany jest wskaźnik Rogi (RI - liczba Rogi). Cecha ta ma duże znaczenie w paleniskach rusztowych – szczególnie wówczas, gdy spalane są drobne sortymenty. Słaba spiekalność (20-30 RI) jest wówczas cechą korzystną, gdyż powoduje zespalanie drobnych frakcji w większe bryły, wskutek czego maleje strata przesypu, i strata lotnego koksiku. Słaba spiekalność dotyczy węgli starszych. Spalany koks nie kruszy się na ruszcie tworzy dostateczny opór dla przepływu powietrza, aby nadmiar powietrza był relatywnie niski."

 

http://www.sefako.com.pl/pl/Wlasnosci_wegla.html

 

Zaciekawiony dyskusją zszedłem do kotłowni obejrzeć worki z moim "Pieklorzem". Spiekalność (RI) < 20.

  • Zgadzam się 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Im wyższa ta wartość, tym mniejsza skłonność do spiekania się (zlepiania) kawałków spalanego węgla.

Ale jaja.

Zero nie oznacza zera.

Ten kto wymysł metodę RI miał chyba zdolność nieskończoną. Ciekawe czy sam na to wpadł, czy z kolegami tez pewnie nieskończenie zdolnymi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cyt: "Spalany koks nie kruszy się na ruszcie tworzy dostateczny opór dla przepływu powietrza, aby nadmiar powietrza był relatywnie niski."

 

"nie kruszy się...." no, niby racja. Czyli zlepianie się kawałków węgla ma być

w takim przypadku zaletą ? Chyba tak, skoro tak piszą...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale jaja.

Zero nie oznacza zera.

Ten kto wymysł metodę RI miał chyba zdolność nieskończoną. Ciekawe czy sam na to wpadł, czy z kolegami tez pewnie nieskończenie zdolnymi.

Bardzo przepraszam wszystkich, ale chyba za szybko i pochopnie to napisałem.

 

 

Co znalazłem w internecie. Dobrze, że późno niż wcale.

Metoda rogi i wskaźnik RI służy do określenia zdolności do wytwarzania koksu z danego typu węgla i tym samym świadczy o przydatności typu węgla do przetwórstwa chemicznego.

Typ 31 ma RI<5

32 ma RI=5 - 40

33 RI=40 - 55

34 RI>55

35 i 36 RI>45

37 RI>5

38 RI<5

41,42,43 nie normalizuje się.

 

Wniosek z tego jest taki że za żużel w moim kotle odpowiada niska temperatura spiekania popiołu a nie zerowy wskaźnik RI.

  • Zgadzam się 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może RI=0, ale analizując tę tabelę ze strony:

http://paliwa_kwalifikowane.kwsa.pl/215,certyfikaty.html

Jeszcze raz przeanalizowałem te świadectwa.

Doszedłem do wniosku, że do kotłów z rusztami najlepszy będzie Pieklorz - Ekogroszek bytomski z KWK Centrum bo ma:

RI=33, czyli mało niespalonego węgla będzie spadało do popielnika.

Temperatura spiekania popiołu 1170 stopni C czyli mniejsze prawdopodobieństwo tworzenia się żużla (szlaki) niż dla temperatury 950 stopni C.

 

Niestety do Bytomia mam około 80 km i nie skorzystam z Pieklorza - Ekogroszku bytomskiego z KWK Centrum.

 

P.s. Chciałem zmienić "że za żużel" na "że za szlakę" ale jak się napisało niech zostanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Szlaka to nic innego jak popiół spalony a to jest ze skały bo z czystego węgla niepowinno być nic!Juks powstaje bo zamalo dajesz ,,ognia'' czyli zamała temp. i się skrapla + woda w opale pogoń go ostro i będzie git

Edytowane przez kociołsam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 9 miesięcy temu...

Ja miałem ekoreta w sezonie 2012/2013 produkował dużo sadzy ale spiekow było mało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz próbuje pieklorza chwalowickiego. Opinia dopiero po zimie. Pierwsze co zauważyłem to troszeczkę niższa temp spalin przy tych samych ustawieniach co ekoret.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.