Skocz do zawartości


Zdjęcie

Problem Z Ciśnieniem Ciepłej Wody.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Diego1906

Diego1906

    Nowy Forumowicz

  • Nowy Forumowicz
  • Pip
  • 3 postów
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 06 czerwiec 2017 - 12:38

Witam,

Mam problem z ciśnieniem ciepłej wody w domku letniskowym. Źródłem ogrzewania wody jest bojler (Biawar Viking 100 l). Zimna woda leci jak z hydrantu, natomiast ciepła leje się przez chwilę z umiarkowanym ciśnieniem (aczkolwiek nieporównywanie słabszym, niż woda zimna), po chwili ciśnienie słabnie i woda przestaje się lać. Mam trzy punkty do których dostarczana jest ciepła woda. Jest to zlew, umywalka i prysznic. Im dalej od bojlera tym słabsze ciśnienie i tym szybciej woda przestaje się lać.

Dostałem się do środka bojlera przez kryzę i wyciągnąłem siatkę kamienia. Bojler od środka został porządnie wyczyszczony. Dodatkowo wlałem do rury odprowadzającej ciepłą wodę roztwór kwasu siarkowego i octowego. Po starannym wyczyszczeniu bojlera według mojej oceny rura ciepłej wody jest drożna. Od strony wylotowej wlałem wodę pod ciśnieniem ze szlaufa i swobodnie wlewała się do bojlera, nie wracając. Wymieniłem też wężyk doprowadzający zimną wodę do bojlera. Niestety żadne z wykonanych przeze mnie zabiegów nie pomogły.

Nie sądzę aby kamień znajdujący się w bojlerze dostał się do rur i je zatkał, ponieważ wlot rury odprowadzającej ciepłą wodę z bojlera znajduje się w górnej części, a kamień gromadzi się na dnie, ale mogę się mylić. Macie jakieś sugestie co może być przyczyna awarii?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam


  • 0



#2 OFFLINE   MaciejS01

MaciejS01

    Rozkręca się

  • Forumowicz
  • PipPipPip
  • 49 postów

Napisano 06 czerwiec 2017 - 16:01

Sprawdź baterie. Może głowice mieszające.

Wysłane z mojego Lenovo K10a40 przy użyciu Tapatalka
  • 0

#3 OFFLINE   Maciek92

Maciek92

    Doświadczony Forumowicz

  • Stały forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 299 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: Żary
  • Zainteresowania: głównie stare japońskie samochody
  • Co ogrzewam?: Wskaż tutaj.
  • Instalacja: Wskaż tutaj.
  • Kocioł: Wskaż tutaj.

Napisano 06 czerwiec 2017 - 17:13

Sprawdz perlatory w bateriach :-)
  • 0

sratatata


#4 OFFLINE   Diego1906

Diego1906

    Nowy Forumowicz

  • Autor tematu
  • Nowy Forumowicz
  • Pip
  • 3 postów
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 06 czerwiec 2017 - 17:54

Dzięki za sugestie. W weekend będę na działce to sprawdzę baterie. W sobotę napiszę czy coś pomogło.


Użytkownik Diego1906 edytował ten post 06 czerwiec 2017 - 18:05

  • 0

#5 OFFLINE   kiminero

kiminero

    Doświadczony Forumowicz

  • Stały forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 2936 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: Wielkopolska

Napisano 06 czerwiec 2017 - 18:33

Jak wygląda zasilanie bojlera? Wymieniłeś wężyk zasilający, ale czy sprawdziłeś ciśnienie z jakim woda zasilająca przez niego przepływa? Jeśli drożność rury zasilającej jest, to za zaworem odcinającym musi być takie samo natężenie przepływu jak na innych punktach wody zimnej. Za zaworem odcinającym musisz jeszcze mieć zawór zwrotny lub zawór zwrotny zintegrowany z zaworem bezpieczeństwa. Poza kamieniem na tych elementach mogło np. zerwać gumę z grzybka zaworu zwrotnego. Do sprawdzenia.


  • 0

#6 OFFLINE   Diego1906

Diego1906

    Nowy Forumowicz

  • Autor tematu
  • Nowy Forumowicz
  • Pip
  • 3 postów
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 08 czerwiec 2017 - 09:06

Również to sprawdzę. Dzięki.

Użytkownik Ryszard edytował ten post 08 czerwiec 2017 - 17:20
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych