Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kalvis 4 - Przeróbka


Mario86

Rekomendowane odpowiedzi

Podstawowy to możesz dorzucać opał w każdej chwili bo w obecnej chwili to najwłaściwszym rozwiązaniem byłoby cykliczne palenie od góry.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś przewinął się Twój wątek,chyba na FM.

Jeśli dobrze pamiętam,nie masz oddzielnej kotłowni,użytkujesz to w mieszkaniu i musiałeś zlikwidować kocioł,zamieniając na piecokuchnie.(decyzja administracyjna?)

W takim wypadku odradzam przeróbkę na DS,smród smoły z komory zasypowej i zadymienie przy dokładaniu,brak ruchomego rusztu.

Jedynie co możesz usprawnić to dorobić regulowaną rozetkę w górnych drzwiczkach do podawania PW w fazie odgazowania węgla.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie napisałeś czym zamierzasz palić ale i tak ja bym spróbował przerabiać. Przegroda wcale nie musi być aż pod tak dużym skosem a odległość od rusztu zrób na początek większą. Szerokość kanału za przegrodą to minimum z 5 cm. Jeżeli kocioł stoi w mieszkaniu to na początku po przeróbce nie zostawiaj bez opieki. I nie zrażaj się początkowymi trudnościami. Ktoś komu taka przeróbka się udała już nigdy nie przejdzie na stary sposób palenia. A narzekają na DS-y ci, którym albo tuning nie wyszedł albo mają fabryczne kotły dolniakopodobne...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem bardzo zadowolony z modyfikacji kotła gs na ds. Do kotłowni tak ale do mieszkania bym odradzał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś przewinął się Twój wątek,chyba na FM.

Jeśli dobrze pamiętam,nie masz oddzielnej kotłowni,użytkujesz to w mieszkaniu i musiałeś zlikwidować kocioł,zamieniając na piecokuchnie.(decyzja administracyjna?)

W takim wypadku odradzam przeróbkę na DS,smród smoły z komory zasypowej i zadymienie przy dokładaniu,brak ruchomego rusztu.

Jedynie co możesz usprawnić to dorobić regulowaną rozetkę w górnych drzwiczkach do podawania PW w fazie odgazowania węgla

 Tak masz rację musiałem zlikwidować kocioł. Natomiast piecouchnia znajduje sie w piwnicy dlatego sklaniam sie ku takiej przeróbce żeby zaoszczędzic teraz paląc normalnie czyli rozpalam i zasypuje spalilem 1,5 t za 2 miesiące. i od kilku dni pale od góry 17 kg palilo sie 24 h :) jednak wolalbym dolniaka ze wzgledu na dorzucanie do pieca a nie ponowne rozpalanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 kg paliło się 24h ? ,chciałbym tak mieć a ty chcesz przerabiać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.