Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Ładowaniem Bufora Z Kuchni Kaflowej Z Wkładem


sieno26

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem u znajomego z ładowaniem bufora kombinowanego 500l Lemet z kuchni kaflowej wyposażonej w wymiennik. Schemat jest typowy z zaworem temperaturowym 50' C 5/4 afriso. Obwód do bufora na Cu28. Odbiór podłogówka przez zawór 3d z siłownikiem na całym domu ok 100m2, dom wykończony ocieplony ale nie zamieszkały jeszcze. Palone jest kilka dni i bufor nie może się naładować. Zasilanie jest ok 80 a powrót nie trzyma tych 50'c tylko jest więcej. Podłogówka się włącza na chwile i po kilka minutach ponad połowa bufora ucieka i nie można nagrzać wgl.

Co może być powodem tej niestałości temp powrotu mimo zaworu 50' oraz mizernego efektu ładowania bufora. Schemat poglądowy poniżej. Pozdrawiam

e89ab3d43fca55faf28e6ef94d589c8e.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wymiennik w takiej kuchni to coś do zagrzania małego bojlera a nie podłogi , która w początkowym okresie grzania potrzebuje grubo ponad 10kW mocy ciągłego grzania,

A ty masz tak naprawdę do dyspozycji tylko 360l nagrzanej wody + 3-4 kW z wymiennika w kuchni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest całkiem inny problem  - na FM problemem jest za wysoka temp otwarcia zaw , co w przypadku pracy wprost na instalację o dużym poborze ciepła objawia się dużymi skokami temp. na odbiorach.

W obecnym temacie problem jest inny - odbiory potrzebują więcej ciepła niż może wyprodukować kocioł/ kuchnia/ kominek.

Jakby była podłoga nagrzana to do uzupełnienia ciepła taka kuchnia wystarczy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedzi. Ale powiedzcie dlaczego mimo wysokiej temp zasilania zawór na powrocie nie trzyma swych nominalnych 50' tylko ok 60 lub więcej??

 

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napisz dokładnie jaki masz zawór do tego powrotu bo do powrotu powinien być o otwarciu w koło 50C czyli jest dobrze bo temperatura jest większa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawór Afriso ATV 50'C 5/4. Problemem jest słabe żeby nie powiedzieć bardzo słabe ładowanie bufora mimo wysokich temp zasilania

 

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To opisz dokładnie instalację daj dokładny schemat i zdjęcia to pewnie coś poradzimy bo tak to wróżenie z fusów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pompa to Wilo Yanos Pico 40

 

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taki tylko ma jeszcze dwie wężownice. Wejście tzn zasilenie na samej górze a powrót do zaworu termostatycznego na samym dole (obwód kuchni). Odbiór na podłogówkę z samej góry i powrót na samym dole spięty zaworem z siłownikiem. Wszystko jest podłączone do muf 6/4 w buforze. Wężownice nie używane w tej chwili.

 

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tzn do obiegu kuchni zasilanie dać na drugiej mufie 6/4 od góry i tak samo przy odbiorze na podłogówkę?? Mógłbyś uzasadnić krótko jak by to pomogło??

 

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za mały bufor powinno (być od 5 do 10 l/ m2 albo 50-100 l/kW) i za mała moc wkładu w kuchni. Producenci podają że takie wkłady mają 2,5-3 kW czyli tak ze 3 razy za mało na co zwracał uwagę kol Sambor.  500 litrowy bufor teoretycznie powinien wystarczyć ale jest to bufor kombinowany czyli trzeba uwzględnić również cwu a w takim przypadku czynna wielkość na CO jest za mała. Podkowa w kuchni to była fajna sprawa do ładowania podgrzewacza cwu o pojemności 200-300 l i takie się stosowało z komuny. Bufor 500l zasilany kuchnią to chyba nieporozumienie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodam że wkład oraz kuchnię robił zdun i twierdził że jej moc to ok 10kW.

Po dzisiejszych obserwacjach bufor ładuje się ładnie ale tylko jego górna część tj do około drugiej mufy 6/4. Niżej nie chce za nic pójść. Zasilenie / powrót wtedy jest np 71/65 mimo zaworu 50' jak wcześniej pisałem

 

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie wyjścia masz tylko z 1  strony w linii prostej?.

A jak jest przy zmniejszeniu biegu pompy kotłowej?

 

Zaw 50C na powrocie działa prawidłowo - jego zadaniem jest nie puścić na powrót wody o temp mniejszej niż 50C, z resztą on dość spory, spokojnie wystarczyłby 3/4" 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie są w jednej lini. Wyjście na instalacje i zasilanie z kuchni są po przeciwnych stronach byfora.

 

Ale wydaje mi się że temp powinna kręcić się w okolicach tych 50 przez co więcej ciepła by szło do bufora.

Regulacja obrotów pompy wydaje mi się że niewiele zmienia po obserwacjach

 

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przecież temperatura powrotu ma niewiele wspólnego z tym ile ciepła "idzie" do bufora.

Skoro w kuchni się pali to gdzieś to ciepło musi się podziać. Skoro nie ładuje się do bufora to "idzie" na grzejniki, gdyby żaden odbiornik go nie odbierał to szybko woda by się zagotowała.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cały dzień dzisiaj było palone i odbiór był wyłączony a mimo to naładował się bufor jak pisałem wcześniej tzn tylko ok 1/4 jego część do 80'

 

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli ten bufor jest z tym "baniakiem" w środku, to stawiałbym na to, że ta kuchnia ma rzeczywiście 3-4 kW. Jako, że w górnej części znajduje się mało wody kotłowej to nagrzewa się szybko, gdy zejdzie poniżej tego baniaka, to już wody jest duża objętość i ciepło nie schodzi w dół tak szybko. Poza tym przypuszczam, że w tym baniaku jest cwu (chyba że się mylę) i dopóki się nie nagrzeje, to odbiera ciepło od wody kotłowej.

Czyli górna część nagrzewa się stosunkowo szybko zw względu na małą ilość wody kotłowej, a jednocześnie ciepło jest odbierane przez cwu (tak przypuszczam, choć nic o tym nie pisałeś). Dodatkowo może są duże straty przez słabe ocieplenie bufora i rur i to zużywa dużą część ciepła.

 

Czym palisz? Ile opału spaliłeś za cały dzień?

Zakładając, że to węgiel i ma 24MJ, a sprawność kuchni może jest 40-50% to do zagrzania 500l wody z temp 30 - 80*C potrzeba:

4,19 x 0,5 x 50 =104,75 MJ

24 x 40% = 9,6 MJ/kg

24 x 50% = 12 MJ/kg

Do zagrzania tego bufora (przy powyższych założeniach) musisz spalić 9 - 11 kg węgla + zagrzanie wody w kuchni, rurach to pewnie jeszcze 10% więcej.

 

U mnie - palę w Buderusie Logano s111 - pali się ze średnią mocą tak koło 10 - 11 kW, 14-15 kg węgla pali się koło 6 - 7h. Podgrzewa to bufor 1350l z 40 - 85*C

Sprawność w stosunku do zadeklarowanej wartości opałowej węgla wychodzi mi 70 - 80% - nie są to obliczenia bardzo precyzyjne ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.