Corvus Opublikowano 19 Października 2015 #1 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Witam, Na działce posiadam stary piec kaflowy - ładnie spala.. Spala dosłownie! To maszyna do spalania opału a nie grzałka :D Cug jest strasznie mocny.. WIadomo okna są nieszczelne + drzwi ponieważ to działka nie mieszkanie.. Altana murowana. Nie dymi, brak CO [czujniki itp.] Dym z ogniem aż zasysa w komin.. Uszczelniłem braki szamotem + cegła i wizualnie wszystko ok.. Wygląda o tak.. http://zapodaj.net/6c8cb621c0207.jpg.html Ta szpara pomiedzy drzwiczkami a płytą zostałą uszczelniona i piec trochę zwolnił spalanie.. Więcej szpar oprócz drzwiczek nie ma.. Nie mam pojęcia co zrobić żeby nie nagrzewały się tylko blahy ale cały piec.. Komin po 2h palenia się nagrzewa i to bardzo.. Żeby chociaż troszkę ogrzać altanę położyłem kostki szamotowe na płyty żeby złapały ciepło i go oddawały.. Prośba o radę co zrobić aby się rozgrzał.. Za każde info ogromne dzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 19 Października 2015 #2 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Powinien być szyber w kominie - poszukaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Października 2015 #3 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 A tak w ogóle na zapiecku powinny stać zupełnie inne butelki. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HP79 Opublikowano 20 Października 2015 #4 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 A co jest pod blachami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corvus Opublikowano 20 Października 2015 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Pod blachami pusto :] dużo miejsca więc nie wiem czy tam też powinien być opał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hermogenes Opublikowano 20 Października 2015 #6 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Niby co ma się tam nagrzewać skoro całe ciepło idzie w komin pokaż te zdjęcia jak były zdjęte blachy.poz Hermogenes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jacek61 Opublikowano 20 Października 2015 #7 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Witam Blachy muszą być szczelne, najlepsze są płyty żeliwne z fazą (gont) jak na tej przykładowej stronie http://www.fispo.pl/plyty-kuchenne-c-1_4_32.html?osCsid=0155bcbe318c64903c0771b02c4be513 wtedy pod płytę nie dostaje się powietrze które nie bierze udziału w spalaniu a jedynie wychładza spaliny. Druga sprawa przy takiej kuchni zawsze stała kucharka czy kucharz i dokładał niewiele ale często w zależności ile ciepła potrzebował. Można spróbować zmniejszyć powierzchnię paleniska kładąc na ruszt cegłę szamotową i tak zmniejszyć jego powierzchnię. Nie kładź cegieł na blachy bo się pokrzywią od wysokiej temperatury, jeżeli chcesz wkładać cegły do pieca to pod te blachy tak aby wydłużyć drogę spalin. Czujnik tlenku węgla do tych prób i dalszej eksploatacji dobrze by było zakupić. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corvus Opublikowano 26 Października 2015 Autor #8 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 A jakie mam opcje żeby tym ogrzać choć trochę altankę? Może jakaś podkowa i pod to podłączyć grzejnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamGuitar Opublikowano 26 Października 2015 #9 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 A w środku piec jest wyłożony szamotem? każdy piec kaflowy powinien mieć wypełnienie szamotowe. Po skończonym paleniu działa jak piec akumulacyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corvus Opublikowano 26 Października 2015 Autor #10 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Jest ale grzeją tylko płyty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamGuitar Opublikowano 27 Października 2015 #11 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Wynika z tego, że piec jest źle zrobiony. Spaliny powinny płynąć poprzez kanał z płyt szamotowych które odbierają ciepło ze spalin. Taka jest zasada pieca z w kładem szamotowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamGuitar Opublikowano 27 Października 2015 #12 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Potem płyty szamotowe oddają ciepło do pomieszczenia. Z akumulowane ciepło w szamocie grzeje jeszcze kilka kilkanaście godzin po wygaszeniu paleniska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corvus Opublikowano 27 Października 2015 Autor #13 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 A może jest za dużo szamotu? A jest jakieś inne rozwiązanie? http://zapodaj.net/5d588a7fcf806.jpg.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 27 Października 2015 #14 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Może wsadzić kilka tych cegieł do środka - wykonać nawet bez murowania labirynt dla ognia i spalin aby ciepło dłużej w kotle się utrzymywało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corvus Opublikowano 27 Października 2015 Autor #15 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Tylko jest tam mało miejsca http://zapodaj.net/f257147c64d17.jpg.html http://zapodaj.net/4c614a4c7ce54.jpg.html Ma to sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamGuitar Opublikowano 27 Października 2015 #16 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Niestety to tylko część pieca kaflowego, czyli samo palenisko bez kanałów. Raczej nic się tu nie zdziała. Brakuje całej górnej części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HP79 Opublikowano 27 Października 2015 #17 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Ano właśnie - od zdjęć wnętrza trzeba było zacząć. Można spróbować odzyskać trochę ciepła wstawiając kawałek stalowego komina - jak w kozie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Października 2015 #18 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Nie napisałeś jaką pow. chcesz ogrzać oraz ile jest pomieszczeń w tej altanie. Jeżeli zamierzasz mieszkać tam zimą to będzie udręka,marnowanie opału i zimno. Może lepiej to wyburzyć i w to miejsce wstawić np: http://www.e-piecyki.pl/index.php?action=details&id=526 Ogrzejesz 2-3 pomieszczenia i bojler 60-80l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.