Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Wygoda-R Kotly Zar Ustawienia Plus Spieki Pomocy


Oweninho

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich walcze z ustawieniami pieca i narazie przegrywam ta walke moze ktos mi tu pomoze

mam piec Wygoda-R firmy Kotly Zar sterownik Compit R740 do ogrzania mam powierzchnie 80m2 na dole bo

gora nieskonczona jeszcze w sensie nie mam tam instalacji dom ocieplony 12 styopianem plus nowe okna drzwi

itd nowa budowa po prostu. Narazie ogrzewam 40 m2 bo drugie 40 m2 ma zdjete grzejniki bo czeka mnie malowanie w salonie.

W tych 40 m2 co teraz grzeje jest podlogowka oraz 4 grzejniki no i woda 100kg groszku starcza mi na okolo 7-8dni.

Ale problemow mam kilka po piersze dosc duze spieki, po drugie niedopala mi groszku z drugiej strony podajnika

generalnie tam sie raczej wogole nie pali powiedzialbym ze mam 2/3 gdzie sie pali a 1/3 groszek se lezy jak nic.

Temperatura na piecu ustawiona 50 sopni wody 45 stopni, w trybie praca mam 8 s podawanie nadmuch 67 %  cykl co 62s

na tych ustawieniach dogrzanie do 50 stopni zajmuje 9-10 minut potem przechodzi w tryb podtrzymanie i ustawione mam tak

czas podawania 12 sekund cykl co 15 minut przedmuch co 10 minut moc dmuchawy 20%. Cale podtrzymanie trwa ok 30-33 minut

potem spadnie do 47 stopni i kolejne 9-10 minut laduje groszek i dmucha. Probowalem w trybie praca zmienic moc nadmuchy na nizszy

ale wolniej mi piec nagrzewa ok 12 minut do 14 zajmuje mu dobicie. Co zalecacie mi tu przestawic zebym nie mial takich spiekow i

czy Waszym zdaniem pali to sie u mnie w miare ok???? Martwi mnie ten niedopalony groszek. Prosze o rady bo mnie ten piec juz ***.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj,

 

Miło zobaczyć kogoś z tym piecem, może przy wymianie doświadczeń uda nam się opanowac temat, gdyż ja walczę już przeszło rok.

Odpowiadając na Twoje problemy, to że piec nie pali z jednej strony retorty może mieć 2 przyczyny: sprawdź czy retorta jest dobrze ustawiona, powinna mieć na 3 ściankach otwory i na 1 ściance ich nie mieć. Ścianką bez otworów ustawiasz ją w stonę nadmuchu powietrza, tak aby powietrze się odbijało i oplatało pozostałe strony. 2 przyczyna (i tę obstawiam) to brak uszczelnienia retorty. Miałem ten problem, trzeba ją uszczelnić masą ognioodporną (do kupienia w każdej castoramie, w takiej formie jak zwykły sylikon). Ważne, aby uszczelnić ja na górze i na dole! Kiedy wyjmiesz ją z kotła i obrócisz do góry nogami, zobaczysz że masę trzeba nałożyć w obu miejscach (sporo masy, aby mieć pewność). Po uszczelnieniu mój piec zaczał ładnie palić.

Problem spieków to kwestia ilości powietrza, ale tu już pozostaje metoda prób i błędów. Czy nie masz trochę zbyt niskiej temp zadanej? Teoretycznie temp pracy pieca to 56-64, wtedy wg producenta jest najlepsza wydajność. Ja ustawiłem 56, a jak dobrze dorzuci to dojdzie do 68 i swobodnie czeka w podtrzymaniu.

Ja natomiast mam problem z osiągnięciem temperatury i utrzymaniem żaru na palenisku, a nie w retorcie. Wczoraj zastosowałem nowe nastawy, zobaczymy co będzie. W trybie lato udało mi się ustawić tak, że ze 100 kg groszku mam po 4 tygodniach 10 litrów popiołu białego jak mąka, żadnych spieków i ciepłą wodę. Niestety tryb zima to inna bajka.

Czy możesz napisać jakiej mocy masz piec i dokładnie jaki wentylator (producent, moc, dane z tabliczki znamionowej). Mam jeszcze jedną złą wiadomość - serwis kotłów Żar nie istnieje! Nie potrafią pomóc z niczym, więc licz na siebie, u mnie byli wiele razy, a dopiero sam dochodzę do rozwiązań problemów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmmm na bank mam nieuszczelniona retorte pamietam jak montowali mi ten piec i zaden z nich nie latal z silikonem musze wygasic piec ktoregos weekendu i sie tym zajac. Da sie to jakos latwo wyjac ??? pewnie trzeba calego slimaka wyjac nie bo inaczej sie nie dojdzie. Na razie nie ustawiam wiecej niz 50 stopni bo mam za goraco w chacie kiedys dalem na 55 stopni to parowa byla moze zima podkrece bo narazie mi wystarczy. Te dane techniczne wysle Ci po pracy bo nie mam pojecia co i jak. Wczoraj pobawilem sie ze stoperem i przy ustawieniach podawanie 7s cykl 55s moc dmuchawy 50% temperature osiagam 11-13 minut potem ok 28-30 w podtrzymaniu jade i tam mam podawanie co 15 mint przez 12 sek i przedmuch co 10 minut  na 20% kiedys wyciagalem nawet i 32-35 minut ale cos popiepszylem chyba wtedy czesciej i mocniej dmuchalem musze sie tym pobawic jeszcze. A powiedz mi jedno jak jest harmonogram pracy od-do jak np od 12 do 15 i od 19-24 nie czaje tego wtey kociol pracuje z moca ustawiona przeze mnie tak???? A poza tymi godzinami to co robi???? Bo ja nie zauwazylem roznicy tak samo gorace mam grzejniki tez chodzi w tryb pracy i podtrzymania dla mnie nie widac roznicy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Łatwo wyjmiesz retortę, nie musisz wyciągać ślimaka. Wygaś piec, wyczyść palenisko i zwyczajnie podnieś retortę (jest ciężka więc może wydawać się przyspawana...), wyciągasz przez drzwiczki. Wtedy ostro masą uszczelniającą od spodu - pamiętaj o zrobieniu 2 uszczelnień, na dole i na górze! Ciężko to opisać, jeśli będą problemy do zdjęciami zaradzimy.

Nie pomogę z godzinami, bo mam ustawione na pracę z termostatem i zegar kotła na 24/7 - w pokoju wisi termostat, którym ustawiam temperaturę pomieszczenia. Jak spadnie daje sygnał do sterownika Compit, aby zaczęły pracować. Jeśli temp pieca jest powyżej 42 st to sterownik załącza te pompy. Planujesz mieć termostat w pomieszczeniach mieszkalnych?

Czekam na info o wentylatorze i o tym jakiej mocy masz piec.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiec piec ma moc 25 kW a ten wenylator to jes firmy F.U.W.K "Konwektor" model WBS-6a AL, na kazdym grzejniku mam pozakladane zawory z termostatem.  Po powrocie z pracy zmienilem 2 ustawienia podawanie w podtrzymaniu i przedmuch na podawanie 12s co 10 minut i przedmuch co10 minut  i szybciej osiaga temperature oraz dluzej siedzi w podtrzymaniu, jeden i drugi parametr o ok 2min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czy masz przy wentylatorze przysłone? Tak aby regulować moc nadmuchu: 1. przesłoną na wentylatorze, 2. mocą na sterowniku. Szukam tego wentylatora na necie, ale widzę, że jest bez przysłony, a wtedy ciężko będzie pozbyć się spieków.

Ustawiłem parametry wg Twojego opisu i rano miałem 82 st! Tyle, że ekonomiczność na poziomie -10, kupa węgla przesypana, spieki. Jest to jednak wyjście do regulacji, bo wcześniej nie osiągałem temp.

Aby łatwiej było porównywać doświadczenia, dodam że ja mam podłogówkę w całym domu + 5 grzejników, z czego tylko 2 podłączone. Sterowanie 2 poziomów osobno, ale póki co spięte w 1 obwód, bo Compit r740 nie daje możliwości podpięcia 2 obwodu pod automatyczne rozłączanie pompy poniżej 42 st na piecu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam prośbę, czy dasz radę zrobić fotę tabliczki (naklejki) na wentylatorze? Są 3 rodzaje tego, który podałeś i nie wiem który wybrać, a  naturalnie producent nie daje żadnego wsparcia. Mam już u siebie 2 wentylatory i powoli mi się miejsce kończy na niepotrzebne zakupy...

Co do uszczelnienia - gwarantuje, że znacznie poprawi wyniki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten sezon zacząłem od 6 s podawania i 75 s cyklu, na podtrzymaniu 18 s podawania i 22 min cyklu - to były super ustawienia na tryb LATO (czyli grzanie wody). Popiół jak mąka, żadnych spieków, 100 kg na m-c. Ale na tyb ZIMA zupełnie się nie sprawdziło, bo nie osiągał temperatury. Reasumując, muszę zamówić wentylator i zacznę od nowych nastawów.

Masz sprawdzone źródło węgla? Paliłem wcześniej takim z Castoramy za 600zł/t, teraz biorę z Łabiszyna (oni chyba z Kompanii Węglowej mają) za 920 zł/t i jest o niebo lepiej. Finalnie wychodzi też taniej, bo mniej zużywam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja za eko placilem 820 za tone nie biore tych marketowych ani z orlenu bo widze ogromna roznice na poczatku wzialem z Orlenu duzo gorszy niz ten co mam a drozszy byl bo wychodzilo 1000 za tone jedyny plus worki foliowe, mam w rodzinie co handluja weglem i od nich biore nawet nie wiem skad powiedzialem po prostu ze ma byc dobry i jest :) a Zdjecie zaraz wysle co prawda jestem w pracy teraz ale zrobilem wczesniej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mniej więcej tak, tzn. u nas wyglada minimalnie inaczej retorta (jest bardziej w piramide i nie ma takich nacięć). Ja uszczelniłem i dół i górę od spodu, czyli tak jak na 2 zdjęciu, będziesz intuicyjnie wiedział gdzie (w miejscach styku z tunelem podawania węgla. To jak masz pokazane na 1 zdjęciu, to w tym miejscu, ale mając ją do góry nogami. Warto wszystko wyczyścić dobrze przez nałożeniem, jeśli by się okazało, że coś już miałeś nakładane, to zdejmij do zera.

Nakładać od razu, nie ma na co czekać, dociskać nie trzeba bo retorta jest ciężka. Uważaj przy wkładaniu bo miejsca mało. Ja rozpaliłem piec dobę później i było ok, ale to powinno być napisane na opakowaniu uszczelniacza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiec jestem po uszczelnieniu retorty rano przed praca wygasilem a po pracy wzialem sie do roboty najgorsze bylo wyczyscic caly ten popiol troche tego bylo pomogl stary odkurzacz a wygladalem jak murzyn po akcji :) jednak mialem uszczelniony ale watpie zeby to byl jakis dobry silikon bo bylo to koloru bialego i w sumie ja zakupilem piec w marcu a pale od wrzesnia i po miesiacu palenia nie wiem czy tak powinien wygladac caly byl spekany i jedna reka latwo wyciaglem retorte troche za latwo mi sie wydaje jak na jakis dobry silikon a byl uszczelniony tylko od gory wiec dalem od gory i od spodu a dodtakowo po nalozeniu retorty na palec i do okola na polaczeniu i poza tym drugi blad co zauwazylem retorta chyba byla zle ustawiona na 3 scianach ma po 10 otworow na 4 scianie ma 2 otwory i ta strona co ma 2 otowry mialem ustawiona do "mnie" w kierunku gdzie otwieram drzwiczki. Zadzwonilem do serwisanta i mowil ze 2 otworami w kierunku nadmuchu/podajnika i tak zrobilem jutro rozapalam i sie okaze co to zmieni. Dam znac jak bedzie palil mimo wszystko i tak mi malo chyba spalal ale jutro zobacze co moje zmiany daly i napisze :) A jak Twoj wentylator zakupiony???? Taki masz problem z nadmuchem????? Ja zauwazylem jeszcze 1 rzecz mialem caly czas czopuch ustawiony prostopadle do pieca nawet tego nie zauwazylem moze jak mu tynkowali to cos tracili teraz mam otwarty w kireunku komina i palil lepiej ciag jakby wiekszy i nie kopcilo sie tak po otwarciu drzwi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgadza się, retorta 2 otworami do nadmuchowe. Miałem to samo, fachowcy nie myślą, a to są podstawy. Gwarantuje, że będziesz zachwycony spalaniem po tej operacji. Pozostanie kwestia nastawow. Zamówiłem dziś wentylator, Twój model. Jutro lub w pon będzie, wiec zaczynamy od nowa ustawianie parametrów. Co do czopucha to jeszcze nie rozkminilem bo całkowite otwarcie może powodować ucieczkę ciepła przez komin. Zależy od cugu, wysokości komina itd. Ja mam komin 9 m wiec ciągnie ostro. Napisz jak spalanie po 1 próbie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj poownie napalilem piec i masakra rewelacje po tym uszczelnieniu !!! Pali sie na calej retorcie w koncu i mniej spiekow wiecej popiolu, poza tym mam teraz spalanie mniejsze piec dochodzi do 50 stopni w 6-7 minut wczesniej bylo to 9-13 minut a co najwazniejsze w podtrzymaniu siedzi mi 42-45 minut wczesniej 29-32 wiec spora roznica. Zmniejszylem nadmuch w trybie praca do 40 % i narazie nie ruszam ustawien bo pali mi ok 100kg powinno mi starczyc na mysle 7dni conajmniej. W  tej chwili wlaczone mam 4 grzejniki plus podlogowka w lazience i drabinka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje, teraz pozostaje optymalne ustawianie, aby palił mało i na mąkę :D

Napisz mi proszę wszystkie swoje nastawy, czasy w pracy i w podrzymaniu, moce dmuchawy, na ile masz otwartą przesłonę itp. Dziś ma przyść dmuchawa i chcę wyjść od sprawdzonych parametrów. Korzystasz z termostatu pokojowego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie nie korzystam, sam reguluje co i gdzie wszedzie zawory termo mam a jeszcze jedno ja na poczatku mialem ustawiona fabrycznie automatyczny dobor moc=tak i to byl blad

przestawilem na nie i od razu bylo lepiej. Nastawy Ci napisze po pracy bo nie pamietam wszystkich i nie chce strzelac.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to jade z ustawieniami moimi :

Ustawienia Kotla :

Czas podawania tryb praca :9s

Czas trwania cyklu:50s

Obroty wentylatora:40%

Przejscie w podtrzymanie: 1 stopien

Czas podawania w trybie podtrzymanie :12s

Czas trwania cyklu w trybie podtrzymanie :10min

Obroty wentylatora w podtrzymaniu:30%

Wyprzedzenie went w trybie podtrzymanie:8s

Opoznienie went w trybie podtrzymanie:8s

Praca c.o: z egarem

Podajnik zalaczoy:tak

Auomatyczny dobor mocy kotla:nie

Obnizenie c.o.:5s stopni

Tryb pomy c.o pracuje stale

Praca pogodowo:nie

 

 

Ustawienia C.W.U

 

Praca CWU: Komfort

Obnizenie CWU: 4 stopnie

Priorytet CWU: nie

Wwlaczanie CWU w urlop:nie

Praca Cyrkulacji : komfort

Czas pracy pompy cyrlulacji: 7min

Czas przerwy CWU: 40 min

 

F:serwis (tylko najwazniejsze moim zdaniem)

 

Histeryza ladowani CWU :2 stopnie

Nadyzka Co do CWU:3 stopnie

Czas wybiegu pompy CWU:3 min

Histeryza Kotlca :2 stopnie

Czas przerwy went w podtrzymaniu:8min

Czas pracy went w podtrzymaniu:30s

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK, zastosowałerm Twoje nastawy, nie ze wszystkimi się zgadzam, ale chcę wyjść od czegoś nowego. Poza tym, to też kwestia instalacji i budynku, u mnie podtrzymanie powinno mieć chyba dłuższy cykl, ale zobaczymy. Wentylator już wymieniłem, piec czysty, zobaczymy co się będzie działo za 24 h.

Jak masz przymkniętą przesłonę? Zostawiłem otwartą na połowę.

A jak u Ciebie spalanie? Masz spieki czy mąka?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No zgadza sie kwestia instalacji itd itp spalanie duzo lepsze  zauwazylem trafi sie spiek owszem ale duzo wiecej popiolu niz spiekow a wczesniej bylo na odwrot, po niedzieli sprobuje zmniejszyc nadmuch jeszcze do jakichs 30 procen i 20 w podtrzymaniu i wydluze czestotliwosc podawania do 15mint w podtrzymaniu. Narazie dopoki mi sie zasobnik nie skonczy to nie chce zmieniac ustawien zobacze na ile mi starczy 100kg. Ja jeszcze mam zawor 4drozny i to tez ma wplyw na spalanie ustawiony mam na 5 w skali 10 stopni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaciekawiłeś mnie zaworem 4-drożnym, też taki mam, ale jeden spec polecił mi go otworzyć na maksa. Może tak powinno być przy termostacie... Rano sprawdzałem spalanie, przy Twoich ustawieniach popiół mąka, spieków minimalnie, ale dojście do podtrzymania przy pracy pomp trwa bardzo długo, nie mogę ustawić tego "uderzenia ciepłem". Sprawdzę po 24 h. Pokombinuję z przesłoną, jest teoria, że warto mieć mocno odsłoniętą w celu mocnego przedmuchu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.