Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Chwilowe Dymienie Z Pieca


bany13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, podczas palenia drewnem lub węglem w moim Zębcu SWK gdy odsuwam przegrodę, aby podłożyć do pieca czasami po odsunięciu przegrody ogień bucha i z pieca wylatuje kłąb dymu co po kilku sekundach ustępuje i  wszystko wraca do normy po czym się nie dymi. Co może być tego przyczyną dzieje się tak nie zawsze komin ma  przekrój 25x25cm na dole, a u góry ma 18X18cm. Komin ma takie wymiary ze względu na swoją budowę która wygląda tak jak w załączniku. Dodam jeszcze że nie duszę pieca szyber jest otwarty i dopływ powietrza też temperatura jaką trzymam na piecu to 70-80 stopni.

post-57291-0-23441900-1422036542_thumb.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powinieneś się już nauczyć że SWK to kocioł górnego spalania i palenie w nim metodą jak opisujesz prowadzi do tego co opisujesz . Jeśli jednak nie uznajesz palenia od góry to poczytaj chociaż to

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16702-spalanie-boczne-krocz%C4%85ce-w-g%C3%B3rniaku/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Dziękuję za odpowiedź, ale tak się dzieje nieraz nawet przy paleniu drewnem ognień gwałtownie wyskakuje z pod przegrody.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma to znaczenia czym palisz bo jeżeli pod ruszt nie dostarczysz odpowiedniej ilości powietrza w stosunku do ilości powstałych palnych gazów z paliwa to te gazy się nie zapalą i każde otwarcie drzwiczek zasypowych i idący za tym dopływ świeżego powietrza do spalania skutkuje zapłonem gazów w palenisku ( wybuch gazów ) .

Jeśli palisz drewnem to używaj w SWK otworów PW na drzwiczkach zasypowych a pozwoli to dopalić się temu co nie mogło się dopalić w komorze spalania .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czy do tego samego przewodu kominowego dołączona jest też kuchnia kaflowa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, ale w kuchni pali się ok ogień nie bucha komin jest wspólny dla obu pieców nie ma przegrody w środku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem kuchnia jeśli nie jest używana powinna być szczelnie zamknięta to poprawi ciąg ale coś mi się wydaje, że i tak masz dobry ciąg z tak dużym przekrojem.

 

SWK 14 to bardzo prosty górniak. Więc najefektywniejsze spalanie jest przy rozpalaniu od góry sam to stosuje i jestem zadowolony. Przogotuj się na rozpalanie cykliczne raz zasypujesz i spokój na kilka godzin. Lub cienka warstwa opału i mieszkanie w kotłowni...

 

Jeśli paliłeś wcześniej tak, że na rozpałke lądowało paliwo do pełna to zalecane jest sprawdzenie poziomu "zarośnięcia" komina bo może być sporo nagaru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy dokładaniu otwórz najpierw lekko drzwi dolne i dopiero po chwili górne. Buchnięcie bierze się z zapłonu gazów po otrzymaniu powietrza z drzwi zasypowych. Pal z lekko otwartą rozetką w górnych drzwiach. 

Nie dosuwaj płyty całkowicie, tylko zostawiaj szczelinę ok.2 cm. Nie zamykaj też do końca dolnej klapki pozostawiając 1-2 mm luzu. Innym sposobem jest wykręcenie dwóch dolnych śrub szóstek mocujących zaślepkę pod wentylator w drzwiach dolnych i pozostawienie tylko dwóch górnych (wystarczą). Masz wtedy ciągły minimalny dopływ powietrza pod ruszt przez dwa otwory.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedzi na ciąg w kominie nie narzekam, a stosowanie się do waszych porad pomogło ogień nie bucha i pali się ok. Wielkie dzięki za pomoc   :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Buchnięcie bierze się z zapłonu gazów po otrzymaniu powietrza z drzwi zasypowych.

Dokładnie gdy pali się brudno (od dołu) żar na spodzie zbyt gwałtownie odgazowuje węgiel gazy palne uciekają do komina a co nie zdąży uciec do komina gwałtownie zapala się po otworzeniu drzwiczek(wpuszczeniu dużej dawki powietrza).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.