Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kłopot c.o węgiel



  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   marko24

marko24

    Nowy Forumowicz

  • Forumowicz
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 29 grudzień 2008 - 19:29

Witam mam problem zakładane miałem nie dawno centralne ogrzewanie piec na węgiel + 4 grzejniki problem robi sie od paru dni po rozpaleniu w piecu wszystko jest ok ale tylko do pewnego stopnia nagrzeje sie w piecu temperatura ok 60 stopni i staje sie problem pompka przestaje działać i momentalnie jest temp 100 a wszystkie grzejniki zimne co robić proszę o jakaś rade co może być nie tak pieco co 0,8 SKI
  • 0



#2 ONLINE   automatyk

automatyk

    Doświadczony Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 4848 postów
  • GaduGadu: 1514991
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 29 grudzień 2008 - 23:48

daj fotke tej instalacji to cos podpowiemy
  • 0

#3 OFFLINE   trumoter

trumoter

    Stały Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPip
  • 117 postów
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 30 grudzień 2008 - 01:04

Witaj,
Na razie 0 porad ale za mało wiemy, dodatkowo podaj jaki sterownik kotła i jego ustawienia.
Pozdrawiam
  • 0

#4 OFFLINE   marko24

marko24

    Nowy Forumowicz

  • Autor tematu
  • Forumowicz
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 30 grudzień 2008 - 05:41

daj fotke tej instalacji to cos podpowiemy

Nie mam fotki:-( mogę napisać jeszcze jest to instalacja zwykła piec co w mieszkaniu 55m 2 ma mieszkanie rury prowadzone dołem przy piecu bajpas z gruszką
  • 0

#5 OFFLINE   trumoter

trumoter

    Stały Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPip
  • 117 postów
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 30 grudzień 2008 - 10:31

Witaj Marko24,
Podaj czy piec ma jakiś sterownik, czy jest to najprostszy sterownik samej pompy, który powinien załączyć pompę po osiągnięciu na kotle zadanej temperatury, czy w instalacji jest jakiś zawór mieszający itp. Sprawdź, czy przez pomyłkę, ktoś nie przymknął jakiegoś zaworu, lub nie przestawił czegoś na sterowniku kotła - jeśli taki jest. Z objawów wnioskować można, że sterownik działa odwrotnie jak powinien, pompa chodzi do osiągnięcia 60 st. C, później przestaje?? Z tego co napisałeś trudno jest postawić trafną diagnozę, coś wnioskować.
Pozdrawiam
  • 0

#6 OFFLINE   bubble

bubble

    Stały Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPip
  • 133 postów

Napisano 30 grudzień 2008 - 11:32

Może po prostu wtyczki pompy i dmuchawy są zamienione w sterowniku? Faktycznie trudno radzić przy tak skromnym opisie.
  • 0

#7 OFFLINE   Gabriel

Gabriel

    Stały Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPip
  • 148 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Napisano 30 grudzień 2008 - 14:07

Ja stawiam na złe podłączenie pompki do sterownika. Mam znajomego co ma zwykły sterownik i u niego może pełnić 2 funkcje:
1)działa do zadanej temperatury i się wyłacza
2)dział od zadanej temperatury i się włącza
robi się to u niego jednym pstyczkiem.
Lub jak wyzej napisane zamienione wentylator z pompą.
  • 0

#8 OFFLINE   marko24

marko24

    Nowy Forumowicz

  • Autor tematu
  • Forumowicz
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 30 grudzień 2008 - 14:11

jest to najprostszy sterownik samej pompy, który powinien załączyć pompę po osiągnięciu na kotle zadanej temperatury pompa chodzi do osiągnięcia ok 60 st. C, później przestaje no i temperatura w piecu rośnie momentlanie do 100 st C . Grzejniki zimne ogólnie sam sie na tym nie znam dlatego taki opis skromny jest to zwykłe centralne w małym mieszkaniu
  • 0

#9 OFFLINE   Gabriel

Gabriel

    Stały Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPip
  • 148 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Napisano 30 grudzień 2008 - 15:30

Czyli wina leży po stronie sterownika. A nie mozesz na sterowniku ustawić temperatury powiedzmy 90stopni tak żeby pompa chodziła non-stop lub wogóle odpiąć czujnik temperatury i wtedy pompka bedzie chodział na okragło bo nigdy nie osiagnie zadanej temperatury. Drugi sposób chyba bezpieczniejszy bo bez względu na temperaturę na piecu, nawet jak się zagotuje ciepło bedzie przepychane.

Może na allego uda ci się znaleźć taki sterownik co posiadasz? Bedzie juz jakis pogląd.

Jeszcze jedno pytanie?!
Czy jak pompka chodzi to grzejniki są gorące czy cały czas zimne?
  • 0

#10 OFFLINE   marko24

marko24

    Nowy Forumowicz

  • Autor tematu
  • Forumowicz
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 30 grudzień 2008 - 19:46

Sterownik pompy jest odłączony dziś znów próbowałem zapalić i tak wszystko ok do pory aż na piecu jest 60 stopni w jednym momencie z zbiornika wyrównaczego leci ciągle woda pompa po chwili piszczy kiedy chciałem ją odpowiedczyć leci sama para choć nie powinna grzejniki zimne a na piecu 100 stopni i nic nie idzie zrobić znajomy mówił że może to być przyczyna zapowietrzenia pieca ale coś mi sie nie wydaje
  • 0

#11 OFFLINE   baca350

baca350

    Doświadczony Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 593 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: Przemyśl

Napisano 30 grudzień 2008 - 19:56

Masz odwrotnie zapięty sterownik. Podepnij pompe na ostro poza sterownikiem i zobaczysz co będzie. Hej!
  • 0
tłoczek Stalmark 17 miałowiec + Viadrus U 22

#12 OFFLINE   marko24

marko24

    Nowy Forumowicz

  • Autor tematu
  • Forumowicz
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 30 grudzień 2008 - 20:10

Sterownik jest wogóle odłączony pompa działa non stop
  • 0

#13 OFFLINE   a-w

a-w

    Doświadczony Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 570 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: września

Napisano 30 grudzień 2008 - 21:26

witam,może pompa jakaś trefna? chinski klon albo inny badziew...
  • 0

#14 OFFLINE   Gabriel

Gabriel

    Stały Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPip
  • 148 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Napisano 31 grudzień 2008 - 12:09

A może termometr masz zepsuty i tylko się tobie wydaje, ze 60stopni.
Zacznijmy jeszcze raz po kolei.

Piec się nagrzewa, grzejniki ciepłe w domu jest ciepło. Jak piec osiągnie 60stopni to pomka działa, ale zaczyna piszczeć. Po odkręceniu śruby od pomki leci para wodna nie woda, grzejniki zaczynają stygnąć, w piecu się gotuje i wylatuje woda ze zbiorniczka.

Pompka zaczyna piszczeć z dwojga powodów. Za popmką tworzy się zator, pęcherz powietrza, którego nie może pompka przepchać i dochodzi do jej przeciążenia i wtedy zaczyna zgrzytać. Czy nie masz czasem głowic termostatycznych na gzrejnikach? Jak masz zawory to może wszystkie w tym samym czasie się zamykaja. Sprawdź czy wszytstkie zawory otwarte.

W pompce zbiera się powietrze i nie ma siły zaciągnąć wody, "mieli" tylko powietrzem a nie pompuje wody.

Kolejna rzecz jak masz pompke na bajpasie to masz zawór różnicowy, może on jest walniety i pompa tłoczy wodą sama dla siebie przez co rośnie temperatura bo nie jest oddawana nigdzie dalej.

Dobrze jakbyś mógł zrobic zdjecie instalacji.

Może piec nie jest wypoziomowany, zbiera się powietrze w jednym rogu, aż nagle wylatuje blokując pompkę.

Masz bajpas czyli może twój uklad działać grawitacyjnie. Czy na grawitacji dzieje się tak samo?
  • 0

#15 OFFLINE   Gabriel

Gabriel

    Stały Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPip
  • 148 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Napisano 03 styczeń 2009 - 12:12

Hey!Daj znać jak z twoim problemem czy zaczeło to działać i co zrobiłeś. Może rozwiązanie twojego problemu przyda się komuś w przyszłości.
  • 0

#16 OFFLINE   jacekdwm

jacekdwm

    Stały Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPip
  • 108 postów
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 03 styczeń 2009 - 16:38

Sterownik jest wogóle odłączony pompa działa non stop

witam ,może filtr trzeba wyczyścić?
  • 0

#17 OFFLINE   baliosia

baliosia

    Rozkręca się

  • Forumowicz
  • PipPipPip
  • 90 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: Gniezno

Napisano 03 styczeń 2009 - 18:31

Witam mam problem zakładane miałem nie dawno centralne ogrzewanie piec na węgiel + 4 grzejniki problem robi sie od paru dni po rozpaleniu w piecu wszystko jest ok ale tylko do pewnego stopnia nagrzeje sie w piecu temperatura ok 60 stopni i staje sie problem pompka przestaje działać i momentalnie jest temp 100 a wszystkie grzejniki zimne co robić proszę o jakaś rade co może być nie tak pieco co 0,8 SKI


Witam!

Posprawdzaj czy masz dobrze odpowietrzone grzejniki - może to jest powód tego że jest zimno... narysuj może schemat jak to u Ciebie jest wszystko podłączone. Co do pompki to nie wiem bo u mnie grawitacyjnie chodzi, ale na początku też mi się raz woda zagotowała... okazało sie że układ nie był dobrze napełniony wodą (odpowietrzony) sterownik dobił do chyba 70 dych a później samo poszło...
  • 0





Podobne tematy Zwiń

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych