Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc W Doborze Rodzaju I Montażu Wkładu Kominowego


dorota115

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym założyć wkład kominowy, z Waszych opisów można to zrobić samemu.

Mam piec zębiec 1,5. komin długości 10m, opalam dom miałem, drewnem i węglem. Od jakiegoś czasu wyszły zacieki na ścianach i strasznie "cuchnie". Ostatniej zimy zaczęło się strasznie dymić z całego komina nawet w pokojach pojawiał sie dym, dlatego zmuszony jestem do zainstalowania wkładu kominowego. Pomyślałem, że można bez rozbierania całego komina włożyć wkład blaszany. Wyczytałem tutaj, że najlepiej na mój sposób opalania domu będzie wkład ze stali żaroodpornej o grubości 0,6mm lub 0,8mm. Stal o gatunku 144,04. Chciałem zasięgnąć rady czy mam ocieplać ten wkład pianką, watą, czy zostawić tak. Bardzo proszę o konsultację. Z góry dziękuje za zainteresowanie i odpowioedź.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam na forum

Nick kobiecy a piszesz jak facet - wyjaśnij to? :P

 

 

Ale do rzeczy - nie czytasz do końca - do palenia takimi paliwami to tylko wkład ceramiczny, wkład ze stali żaroodpornej - tylko do drewna.

 

Wkład powinien być ocieplony, materiałem wytrzymującym temp 600-700C, czyli pianki odpadają, wełna też musi być specjalna, taka do ścian nie bardzo się nadaje.

 

Pozdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lepiej niczym nie ocieplaj. Komin masz już pewnie zawilgocony i spękany, jak dasz wełnę będzie się w niej zbierać woda i jeszcze bardziej niszczyć komin. Dobrze zabezpiecz tylko wszystko od góry (oryginalne fabryczne zakończenie komina). U siebie na rurę 130mm kupilem zakończenie 150mm. dzięki temu nagrzany wkład kominowy ma gdzie się rozprężyć (pracuje jak antena teleskopowa). Myślę, że przy paleniu w kotle zasypowym i mieszaniu węgla z drewnem wkład z kwasówki nie ma się od czego zniszczyć, no chyba że ktoś ekstremalnie będzie wychładzał komin i będzie on prawie przez cały czas mokry w środku wtedy rzeczywiście długo nie pożyje. Mój ma już pewnie ponad 10 lat i ma się świetnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.