Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dłuto Sds Max Chartować Czy Ostrzyć


majschi

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Morze ktoś jest w stanie mi podpowiedzieć w jaki sposób można reanimować zurzyte dłuta do młotowiertadki

Dwa sposoby przychodzą mi na myśl:

Naostrzenie dłłuta za pomocą szlifierki.

Nadanie odpowiedniego kształtu poprzez rozgrzanie do czerwoności końcówki roboczej nastepnie uzyskanie odpowiedniego kształtu młotkiem i oczywiście zahartowanie.

Mam dostemp do kużni kowalckiej wiec druga opcja nie stanowi dla mnie problemu ( no morze poza hartowaniem )

 

Czy ktoś próbował reanimować dłuta i jest w stanie mi podpowiedzieć jak to zrobić ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szlifowanie to sporadycznie, prawdziwa regeneracja tylko w kuźni - przekucie na gorąco, zahartowanie i odpuszczenie .

Z hartowaniem nie należy przesadzać, dłuto mocno zahartowane jest kruche i może pęknąć podczas pracy.

 

Pozdr.

PS

Włącz kontrolę pisowni, takie błędy rażą oczy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hartowanie zależy od rodzaju stali - składu chemicznego, w oryginale dobre dłuta np Bosch lub Hilti są kute w matrycy, a następnie hartowane i odpuszczane, wszystko zależy od gatunku stali.

Możesz po przekuciu zahartować w oleju a następnie odpuścić w temp ok 250C przez nagrzanie i powolne wystudzenie.

Po odpuszczeniu stal staje się bardziej plastyczna i nie pęka jak po samym hartowaniu.

Aby zahartować nagrzewasz ostrze a nie całe narzędzie do koloru ciemnej czerwieni i wolno wkładasz do oleju, po ostygnięciu powinieneś narzędzie odpuścić tzn nagrzać do temp ok 250-300C i wolno schłodzić np piekarnik na maxa pozwoli taką temp osiągnąć, nagrzewasz i chłodzisz wolno razem z piekarnikiem, Lepszym rozwiązaniem jest piec oporowy do topienia metali z regulacją temp.

 

Taka obróbka cieplna powinna być dobra dla tego rodzaju stali.

 

Nie znając składu stali można tylko eksperymentalnie określić jak obrabiać cieplnie.

 

Pozdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po obróbce cieplnej narzędzie należy jednak przeszlifować na gotowo do wymaganego kształtu

Dłuta do kamienia i betonu powinny być ostrzone na kąt ok 80-120st , mniejszy kąt osłabia ostrze i powoduje szybsze zużycie narzędzia.

Przy szpicach, koniec powinien być lekko zaokrąglony, a nie ostry jak igła.

 

Pozdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Więc na wstępie powiem, że kuźnia dziadka nie używana od 7 lat po obmieceniu pajęczyn działa jak za dawnych lat. Palenisko, nadmuch wszystko sprawne, kowadło i młotki nie miały jak się popsuć

 

oto dłuta przed moją ingerencją

 

http://www.tinypic.pl/agg9oq66bbkc

 

http://www.tinypic.pl/f9tmjwa6rhmf

 

http://www.tinypic.pl/u83rn0fixft0

 

następnie po moich wypocinach

 

http://www.tinypic.pl/3vuon2r1u62u

 

http://www.tinypic.pl/eyu5om4jfapc

 

http://www.tinypic.pl/77pjg4ld2ukb

 

http://www.tinypic.pl/ohffvkjt0nwt

 

http://www.tinypic.pl/trbqfwj2byb2

 

niestety nie odważyłem się tego wygrzewać w domowym piekarniku z wiadomych względów ale mając dostęp do kuchni na węgiel w budynku gospodarczym uznałem, że to odpowiednie miejsce do tego typu spraw więc rozpaliłem ową kuchnie i umieściłem dłuta na całą noc

 

jutro zdam relacje jak się sprawują dłuta

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się że się udało, ale to "wychodzi" tylko z markowymi dłutami.

Z chińczykiem nie wyjdzie - nie zahartujesz, nie ta stal.

 

Z narzędziami SDDS i SDS MAX jest jeszcze jeden problem - wycierający się uchwyt narzędzia ale tu można zaradzić przez dobre smarowanie uchwytu i narzędzia

 

A co do rad to cieszę się że trafiły na podatny grunt i umiałeś je wykorzystać, jak wnuk ma kuźnię po dziadku to może się przekwalifikuje na kowala ;)

 

Pozdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Regenerowane dłuta są Boscha po pół roku ciężkiej pracy, były smarowane więc uchwyt nie jest bardzo wyrobiony

 

co do przekwalifikowania, po 6 latach pracy w gastronomii od 2 lat zajmuje se instalatorką i na razie w tym widzę swoją przyszłość choć gotowanie to moja pasja którą realizuje w wolnym czasie który teraz mam a którego nie miałem pracując jako kucharz

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.