Skocz do zawartości


Zdjęcie

Mokry Konin



  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   wojewod

wojewod

    Nowy Forumowicz

  • Forumowicz
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 12 luty 2013 - 16:43

witam. Posiadam piec z podajnikiem na ekogroszek o mocy 25kw powieszchnia domu to 120m2 temp na piecu to 60 stopni , komin długości około 12m o średnicy 15x20, dom z lat 50.

Mój problem polega na tym iż komin na poddaszu i 1 piętrze jest cały mokry i śmierdzi. Czy jedynym wyjściem z tej sytuacj jest wkład kominowy? czy da sie coś zrobić innego w tej sprawie. Jeśli już musi być wkład to jaki i ile to bedzie mnie kosztować???
  • 0



#2 OFFLINE   Vlad24

Vlad24

  • Forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 2900 postów
  • Płeć: Brak informacji

Napisano 12 luty 2013 - 16:46

jaki masz sterownik, jakie ustawienia, jaka temperatura spalin podczas pracy, czym palisz?
  • 0
R-290 pod strzechy!

#3 OFFLINE   wojewod

wojewod

    Nowy Forumowicz

  • Autor tematu
  • Forumowicz
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 12 luty 2013 - 16:57

sterownik Argon 2, ustawienia: cp-25 cb-10 pp-1 od-4 łp-35 tu-30 oc-4 cd-55 cu-5 tc-36, a jaką mam temp spalin to nie wiem nie mam ja tego zmierzyć, pale ekogroszkiem dobrej jakości wszystko ładnie sie spala nie mam spieków.
  • 0

#4 OFFLINE   Vlad24

Vlad24

  • Forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 2900 postów
  • Płeć: Brak informacji

Napisano 12 luty 2013 - 17:25

wygląda na to, że mialeś za małą moc palnika ustawioną 5/55 nadmuch 4 bieg
no i przewymiarowany 3 krotnie kocioł, to by były przyczyny.
Środki zaradcze, na przyszlość wkład, wyższa temperatura spalin, a tym samym wyższa moc palnika, tak by w czasie pracy było ok 150C. W podtrzymaniu klapka na dmuchawie, tzn terminator ciągu ma być zamkniety.
Co do kimina, to przydała by się rozbiórka zniczonej cześci komina lub jego remont o ile zaprawa nie kruszy się z pamiedzy cegieł.
  • 0
R-290 pod strzechy!

#5 OFFLINE   wojewod

wojewod

    Nowy Forumowicz

  • Autor tematu
  • Forumowicz
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 12 luty 2013 - 17:47

płomień podczas pracy kotła jest żółty i taki chyba powinin być i tu mam pytanie czy jak zwiększe moc palnika czyli zwiększe dopływ powietrza i ilość podawanego ekogroszku nie beda sie robić spieki ??
A co do terminatora ciągu chodzi ci o takie coś ??? http://www.swistak.p...ciagu-27zl.html
i jaki wkład kominowy polecacie słyszałem że te z castoramy są dobre ?

Użytkownik wojewod edytował ten post 12 luty 2013 - 18:20

  • 0

#6 OFFLINE   Vlad24

Vlad24

  • Forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 2900 postów
  • Płeć: Brak informacji

Napisano 12 luty 2013 - 18:44

mniej patrz na plomień, bardziej na kopiec na retorcie. Retorta oczywiście ma być drożna i szczelna, tzn korona wklejona w komorę napowietrzania. Tak o taki terminator chodzi, niektore dmuchawy mają je wbudowane fabrycznie. Dokup termometr do piczenia mięsa ze skalą do 300C i tak ustaw moc palnika byś w pracy miał ze 150C w czopuchu. Jak będą spieki, trudno. Możesz jeszcze wyeliminować część wymiennika zatykając niektóre kanały, wtedy może uda się podnieść temp spalin nie podnosząc mocy palnika.
Co do wkładu, nie wypowidam się. Gwarancji ci nikt na to nie da, jeden poleci po sezonie, drugi np u mnie po 3 jest cały i szczelny. Tyle, że ja nie mam kondesatu.
  • 0
R-290 pod strzechy!

#7 OFFLINE   wojewod

wojewod

    Nowy Forumowicz

  • Autor tematu
  • Forumowicz
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 14 luty 2013 - 22:02

może ktoś sie wypowie na temat wkładu kominowego ?
  • 0

#8 OFFLINE   sambor

sambor

    Doświadczony Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 7639 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: okolice Warszawy

Napisano 14 luty 2013 - 22:21

Poczytaj temat http://forum.info-og...wy/page__st__40
Tam są materiały , ceny przy kwasówce to ok 100zł/1mb fi160

pozdr.
  • 0





Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych