Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palenie Miałem


damian85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w tym roku pierwszy raz palę w piecu CO (Heiztechnik Q PLUS 15kw), pale węglem(groszek), drewnem lub miałem w zależności od pogody/czasu.

Chciałbym sie dowiedziec w jaki sposób prawidłowo palić miałem. Ja robie tak:

wsypuje caly worek (25kg) do pieca, na to troche drewna/papierów i rozpalam. I w ten sposób czas palenia wynosi ok 15 -20h (zalezy od temp na zawnatrz). Pod koniec palenia w piecu mimo ze w piecu jest jeszcze dosc sporo żaru to temp wynosi ok 35-40 stopni. I teraz moje pytanie: czy mozna ten zar jeszcze w jakis sposob rozpalic czy jest to juz po prostu rozżarzony popiol? Ja na ogól wyrzucam to wszystko z pieca i rozpalam od nowa iwrzucam na wierzch troche tego zaru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To raczej w większości rozżarzony popiół, ale można wyciągnąć z niego jeszcze resztkę energii dokładając trochę suchego drobnego drewna. Póki taki żar trzyma się kupy nie warto go rozgarniać bo cały spadnie w popielnik tylko lepiej podrzucić mu trochę drewna, które rozpali się od tego żaru, wzmoże ciąg kominowy i całość dopali się bez resztek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.