Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Żywiec Kdo 17Kw - Smierdzi Nie Do Wytrzymania


migoo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam piec Żywiec KDO 17KW z 1999 roku.

Jest to kocioł dolnego spalania (tak mi się wydaje).

Palę zazwyczaj drewnem (suche wysezonowane deski) do temperatury około 60 stopni.

Piec jest szczelny tzn. trzyma zadaną temperaturę.

Komin wyczyszczony.

Wentylacja w piwnicy raczej słaba - okienko rzadko otwierane, zawsze lekko ochylone, wywiew powietrza o średnicy 10cm.

Problem jest tego typu - dokładając do pieca, gdy otwieram środkowe drzwiczki w całej kotłowni w momencie zaczyna śmierdzieć smołą\zgniłymi jajami. Smród jest nie do wytrzymania - czasem muszę wyjść bo nie umiem oddychać. Po wyjściu moje ubranie śmierdzi jeszcze 15 minut.

Byćmoże ta wentylacja jest słaba - ale ta kotłownia działa tak wiele lat, ja mieszkam w tym domu od 4 lat i problem ze smrodem pojawia się coraz częściej.

Proszę o radę co zrobić, żeby pozbyć się problemu oraz żebym kiedyś nie został przy tym kotle na wieki.

pozdrawiam

Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mało powietrza w kotłowni .

Jak otwierasz drzwiczki zasypowe to zamykaj popielnik i korzystaj z ruchomej przesłony , po to ona tam jest . chyba że masz jeszcze wersje bez przesłony to pozostają manewry z drzwiczkami .

Komin też przydało by się sprawdzić bo chyba ciąg za mały .

Wszystko ma wpływ na prawidłowe i czyste spalanie . U Ciebie chyba są z tym problemy . Jak nie ma powietrza to nie ma palenia , tylko smród zgniłych jaj .Dolna wentylacja to 200cm2 a nie uchylone okienko i proponuję o to zadbać bo któregoś dnia możesz nawet nie dojść do pieca o powrocie nie wspominając. <_<

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za porady - otwarłem to okno na full i mam teraz dużo wiecej powietrza (wyraźnie czuć ze jest chłodniej).

Przepaliłem na 90 stopni - wypaliłem całą smołę ze ścianek. Zamykam popielnik w trakcie ładowania a nawet przekręcam miarkownik na minimum, żeby ten smród nie wydostawał się do pomieszczenia. Mimo to nadal w momencie dorzucania opału śmierdzi okropnie. Co mogę jeszcze zrobić ?

Co jest przyczyną osadzania tej smoły w kotle? Palę całą noc na 60 stopni. Palę suchym drewnem + ewentualnie 1-2 łopatki węgla.

Kiedyś sam wymieniałem uszczelnienia wszystkich drzwiczek. Może zbyt szczelnie to zrobiłem (mój teść tak twierdzi)?

Poradzcie coś Panowie.

Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie.

Nadal borykam się z problemem, chociaż usprawniona wentylacja troche pomogła.

Zauważyłem nieszczelność drzwiczek zasypowych. Czy może to mieć wpływ na osadzanie się smoły na ściankach kotła oraz nieprzyjemny zapach w momencie otwierania tych drzwiczek ?

Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.