Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kilka Pytań Odnośnie Zakupu Opału Do Kotła Z Podajnikiem Tłokowym


leszkowaty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie :)

Zwracam się z prośba o poradę dotycząca zakupu opalu do pieca z podajnikiem tłokowym (dla doświadczonych palaczy pytanie to może wydawać się banalne, ale dla mnie takie nie jest :( )

Jestem początkującym palaczem i potrzebuje rad na co zwracać uwagę i czym się kierować zamawiając węgiel.

Pierwsza lekcje już dostałem, ze należny sprawdzić miał przed zakupem większej ilości, wiem tez ze należy kupować opal w lecie (żeby był bardziej suchy i lżejszy)

muszę teraz dokupić jakaś ilość "groszku" żeby mieszać go z tym feralnym miałem i jakoś nie zamarznąć w zimie :)

- Jakie powinien mieć parametry ten groszek? bo chyba musi być 31,2 (co by to nie znaczyło)

- czy kaloryczność groszku może być tez tak rozbieżna jak w przypadku miałów i innych drobnych węgli?

- czy trochę większa granulacja "groszku" niż "ekogroszku" nie będzie problemem dla podajnika (tłoka)?

- w jakiej proporcji mieszać slaby miał 19 z groszkiem żeby jakoś się to spalić dało?

jeśli należy jeszcze zwracać na coś szczególna uwagę, czego nie wymieniłem (bo nie wiem) to napiszcie mi to proszę :)

Miłego dnia życzę i czekam na Wasze wskazówki :)

Edytowane przez leszkowaty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mogę edytować poprzedniego posta (to napisze kolejnego ;p)

przeprowadziłem wstępny "kasting" na groszek i mam 2 propozycje

- groszek z "wesołej"

- groszek z "piasta"

który będzie lepszy do mieszania z tym słabym miałem 19 z piasta?

(nie chciał bym się wpakować na jeszcze większą minę)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak dobry groszek kupisz to powinna wystarczyć mieszanka 2 części miału 1 groszku. Przy zakupie groszku sprawdź czy się nie koksuje tzn. czy nie robią się kalafiory koksowe i nie ma kamieni, jak granulacja trochę większa to nic się nie stanie.

Mnie ostatnio też wykiwali handlarze węgla i do 3t miału dodałem 2t groszku drugiego gatunku i pali się całkiem ładnie, tyle że popiołu trochę dużo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za zainteresowanie tematem :)

Na składzie doradzono mi żebym mieszał ten slaby miał z miałem 25 (czy to może być dobry pomysł?)

zaczynam przezywać pierwsze "załamanie kotłowniane" :( niedługo będę musiał znieść sobie wersalkę do kotłowni bo bieganie z 2 pietra góra-dol jest meczące :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zbytnio nie potrafię powiedzieć jaka jest zawartość pyłu :(

do niedawna myślałem ze wszystkie czarne kamienne to jest węgiel, a po odpaleniu tych "kamieni" moja wiedza została zweryfikowana :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kolego paramerty wegla jasno okreslają co mozna z tego wegla uzyskac nie da sie dobrze palic słabym weglem to jest tak samo jak bys do samochodu lał tansze paliwo o niszszej zawartosci oktan tez pojedziesz a srodki uboczne wiecej spali troche poszarpie pokaszle ale pojedzie ,ja wiem ze dobry wegiel kosztujie ale nie poto kupjie sie piec z podajnikiem zeby mieszkac w piwnicy.A ogólny koszt grzania słabym i lepszym na koniec zimy bedzie taki sam .oczywiscie wybór nalezy do ciebie ale lepiej spalic 4tony dobrego niz 6 ton dziadostwa .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Może już zakupiłeś opał ale ja ze swojej strony bo chyba masz tłok polecam miał 25 z piasta obecnie go mam i jestem bardzo zadowolony a jest tańszy od groszku zresztą u mnie na tłoku najlepiej spala się miał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no właśnie zakupiłem w lecie 4t miału 19 z piasta (pierwsza lekcja za mną) teraz dokupiłem 1t miału 25 z piasta na bardziej mroźne dni (więcej nie mam gdzie składować) w przyszłym sezonie będę mądrzejszy o kolejne doświadczenie (ze nie wszystko co czarne to węgiel)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć,że wszystko poniżej 23 to lepiej sobie odpuścić szkoda kasy i nerwów .Następnym razem kup 25 i będziesz miał spokój.Na twoim miejscu zadałbym sobie trochę roboty i mieszał 19 z 25.Też tak robiłem jak miałem szajsowaty miał.

pzdr

Edytowane przez tiger46
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja właśnie tez takie doświadczenie nabyłem :)

miałem dokupić groszek, żeby mieszać z tym marnym miałem, ale na składzie doradzono mi żeby kupić miał 25 i mieszać na większe mrozy (i powtarzać sobie "byle do wiosny")

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Kol. leszkowaty Ty nie słuchaj ludzi ze składu tylko kupuj po 50 kg opału i sprawdzaj, który lepiej pali się u Ciebie w kotle. Jedynie mogę od siebie dodać, że posiadam miał z piasta ale kl 23, a w badaniu wyszedł prawie 25, spala się idealnie. Zawsze możesz reklamować miał który wcześniej kupiłeś, szanujący się skład opału przyjmie reklamacje i przeprosi. I tak już wspomniano, miału kl 19 się nie kupuje bo to czarny piach z błotem i tak właśnie bierze się jego niska cena.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

już wiem ze miał 19 to "zuo", widzę to po popiele (kamienie i spieki (bo ciężko ustawić podawanie żeby nie "przegrzać pozostałości po spaleniu"))

"Byle do wiosny" :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.