Skocz do zawartości


Zdjęcie

Słabo Grzeje Bojler C.w.u!


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   TulipanKarol

TulipanKarol

    Bywa od czasu do czasu

  • Forumowicz
  • PipPip
  • 30 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: Mazowieckie

Napisano 02 kwiecień 2012 - 09:20

Witam!
Przeszukując i wertując forum o CO i CWU nie znalazłem odpowiedzi (podpowiedzi) na mój problem otóż posiadam instalację CO starego typu gdzie jest podłączony Bojler CWU 140l z poczwórną wężownicą firmy STAMAR problemem było słabe grzanie wody w bojlerze przy całodniowym paleniu w piecu uzyskując temperaturę w granicach 50 - 60C woda w bojlerze miała temperaturę ok. 25C według mnie jest zbyt mała temperatura wody w przypadku kiedy piec chodzi cały czas. Zauważyłem iż dochodzi do cofania wody z zasilania bojlera do układu CO więc załozyłem na zasilaniu Bojlera zawór zwrotny i teraz to dopiero jest problem woda przy paleniu całodniowym w piecu zaledwie jest letnia. Czy tu problemem się stał ten zawór zwrotny czy może jakiś felerny jest ten bojler? Prosiłbym o jakąś podpowiedź? Z góry dziękuje. Pozdrawiam
  • 0



#2 OFFLINE   vernal

vernal

    Doświadczony Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 6359 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: Małopolska

Napisano 02 kwiecień 2012 - 09:33

Witam,
Myśle, że to wina poczwórnej wężownicy, ale bez jakiegoś zdjęcia bądź schematu instalacji będzie ciężko cos pomóc.
25C to dla mnie też nie taka ciepła woda jak lubię a skoro po zamontowaniu zaworu zrobiła się zaledwie letnia, to nie ma co czekać - trzeba działać.
Pozdrawiam.
  • 0
7NTXX
Raining Blood

#3 OFFLINE   TulipanKarol

TulipanKarol

    Bywa od czasu do czasu

  • Autor tematu
  • Forumowicz
  • PipPip
  • 30 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: Mazowieckie

Napisano 02 kwiecień 2012 - 09:43

Dołączam taki poglądowy schemat instalacji na zdjęcie proszę poczekac do jutra. Zawór zwrotny jest prawidłowo założony zgodnie ze strzałką.
Wina poczwórnej wężownicy? Dlaczego co ona przeszkadza?

Załączone pliki


Użytkownik TulipanKarol edytował ten post 02 kwiecień 2012 - 09:47

  • 0

#4 OFFLINE   mak

mak

    Doświadczony Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 1587 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: łódzkie
  • Co ogrzewam?: Wskaż tutaj.
  • Instalacja: Wskaż tutaj.
  • Kocioł: Wskaż tutaj.

Napisano 02 kwiecień 2012 - 09:45

Podgrzewacz z taką wężownicą musi pracować z oddzielną pompą. Jak masz układ grawitacyjny lub jedną pompę na CO i podgrzewacz to to jest właśnie przyczyna problemów.
  • 0

#5 OFFLINE   vernal

vernal

    Doświadczony Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 6359 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: Małopolska

Napisano 02 kwiecień 2012 - 10:02

Na początek standardowa formułka, że układ jest wykonany w sposób stwarzający realne zagrożenie życia osób przebywających w tej okolicy.

A teraz bojler - jak ta pompa c.o. jest sterowana (kiedy się załącza i wyłącza)? Czy temperaturę 60C na kotle utrzymujesz cały czas czy jest to na zasadzie przepalania.
Odnośnie wężownicy poczwórnej to możesz podać typ tego bojlera.
  • 0
7NTXX
Raining Blood

#6 OFFLINE   TulipanKarol

TulipanKarol

    Bywa od czasu do czasu

  • Autor tematu
  • Forumowicz
  • PipPip
  • 30 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: Mazowieckie

Napisano 02 kwiecień 2012 - 10:22

Tak wiem cała instalacja była robiona w latach 80 teraz tylko była pompa CO dodana i bojler, dodam że w lato pompa CO przenoszona będzie na powrót do pieca, wtedy taki układ pracowac będzie mógł w lato i zimie bez zagrożenia życia.
Pompa sterowana jest sterownikiem Electronics SP-06 wraz z nadmuchem który obecnie jest odłączony i zbyteczny. Pompa ustawiona jest na temp. załączenia 50C wyłącza się jak spadnie temperatura czyli będzie 48C. W okresie zimowym 60 C było utrzymywane cały czas natomiast obecnie jest to na zasadzie przepalenia i temp. obecnie ma 50C w porywach do 60C.
Co do bojlera to jest to ten z tej firmy http://www.stamar.ik...zownicami_.html
  • 0

#7 OFFLINE   automatyk

automatyk

    Doświadczony Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 5484 postów
  • GaduGadu: 1514991
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 02 kwiecień 2012 - 10:28

Dołączam taki poglądowy schemat instalacji na zdjęcie proszę poczekac do jutra. Zawór zwrotny jest prawidłowo założony zgodnie ze strzałką.
Wina poczwórnej wężownicy? Dlaczego co ona przeszkadza?

przymknij zawór do połowy albo i więcej na instalację CO do domu i bedzie grzał
a jeszcze jedno masz zle podłaczony zbiornik ijest do natychmiastowej poprawki

Użytkownik automatyk edytował ten post 02 kwiecień 2012 - 11:12

  • 0

#8 OFFLINE   TulipanKarol

TulipanKarol

    Bywa od czasu do czasu

  • Autor tematu
  • Forumowicz
  • PipPip
  • 30 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: Mazowieckie

Napisano 02 kwiecień 2012 - 11:34

a jeszcze jedno masz zle podłaczony zbiornik ijest do natychmiastowej poprawki


możesz jaśniej co jest źle podłączone???

Użytkownik TulipanKarol edytował ten post 02 kwiecień 2012 - 11:34

  • 0

#9 OFFLINE   vernal

vernal

    Doświadczony Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 6359 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: Małopolska

Napisano 02 kwiecień 2012 - 12:19

Tak wiem cała instalacja była robiona w latach 80 teraz tylko była pompa CO dodana i bojler, dodam że w lato pompa CO przenoszona będzie na powrót do pieca, wtedy taki układ pracowac będzie mógł w lato i zimie bez zagrożenia życia.

W latach 80 przepisy były takie same w tym temacie.
Projektanci również je znali i dobrze instalacje projektowali - jakbyś znalazł projekt Twojej instalacji, to byś zobaczył, że to instalator dokonał dzikiej przeróbki.

Wygląda to tak, jak pisze automatyk - nie ma przepływu przez bojler.
Sprawdź to ręką - w czasie grzania woda na zasilaniu oraz powrocie bojlera powinna być gorąca.

Pozdrawiam.
  • 0
7NTXX
Raining Blood

#10 OFFLINE   TulipanKarol

TulipanKarol

    Bywa od czasu do czasu

  • Autor tematu
  • Forumowicz
  • PipPip
  • 30 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: Mazowieckie

Napisano 03 kwiecień 2012 - 09:34

I właśnie zasilanie jest ciepłe, a powrót letni. Możecie poradzic jak to zmienić? Może Pan automatyk jakis schemacik by mi podrzucił jak to szybko i sprawnie przerobić?
  • 0

#11 OFFLINE   vernal

vernal

    Doświadczony Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 6359 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: Małopolska

Napisano 03 kwiecień 2012 - 09:41

Tu nie wygląda to na konieczność przeróbki, lecz na odpowiednie ustawienie przepływu - na bojler trzeba puścić więcej wody.
O ile pamiętam, to Pan automatyk już napisał jak to zrobić - zrób próbę i macaj ręką powrót.

Może być też tak, że przepływ jest marny, bo zapowietrzyła się ta poczwórna wężownica - zwróć na to uwagę.
  • 0
7NTXX
Raining Blood

#12 OFFLINE   Vlad24

Vlad24

  • Forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 2974 postów
  • Płeć: Brak informacji

Napisano 03 kwiecień 2012 - 09:45

albo zawór różnicowy podziękował za współpracę
  • 0
R-290 pod strzechy!

#13 OFFLINE   vernal

vernal

    Doświadczony Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 6359 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: Małopolska

Napisano 03 kwiecień 2012 - 09:54

przymknij zawór do połowy albo i więcej na instalację CO do domu i bedzie grzał
a jeszcze jedno masz zle podłaczony zbiornik ijest do natychmiastowej poprawki

Chodzi o zawór powyżej pompy (ale ten wyżej co idzie na dom) żeby go trochę przymknąć i sprawdzić czy przez bojler zacznie lecieć więcej wody - macanie ręką powrotu bojlera.
To jest w tej (źle zabezpieczonej) instalacji na dłuższą metę niedopuszczalne, ale pod nadzorem można przez jakieś pół godzinki potestować - wtedy wyjdzie czy to jest to.
  • 0
7NTXX
Raining Blood

#14 OFFLINE   vernal

vernal

    Doświadczony Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 6359 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: Małopolska

Napisano 03 kwiecień 2012 - 09:55

albo zawór różnicowy podziękował za współpracę

On był zainstalowany niedawno i myślę, że rzeczywiście już od początku podziękował, bo zbyt małe ciśnienie nie potrafi go dostatecznie otworzyć i woda zamiast 25C zrobiła się letnia.
  • 0
7NTXX
Raining Blood

#15 OFFLINE   TulipanKarol

TulipanKarol

    Bywa od czasu do czasu

  • Autor tematu
  • Forumowicz
  • PipPip
  • 30 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: Mazowieckie

Napisano 03 kwiecień 2012 - 09:56

Już sam niewiem co może byc tego przyczyną, gdy załącze pompkę CO na bieg 1 cieplejsze robią się rury przy bojlerze dodam że na tym biegu cicho wszystko pracuje natomiast przełączam na bieg 2 pompkę i słychać przelewanie się wody a z tego co mi wiadomo tak nie powinno być. Odpowietrzałem juz różnie i odpowietrznikiem skutek marny i w końcu śrubunkiem tez zbytnio się nie udało więc podarowałem sobie juz to odpowietrzanie. Jak inaczej można odpowietrzyć ten diabelny bojler? Bo wydaje mi się że tu jest problem. Wczoraj udało mi się nagrzać wodę do 30 C to juz max więcej nie wydusze. Dodam jeszcze że zawór różnicowy pracuje bez zarzutu słychac porządne stuknięcię kulki.

Użytkownik TulipanKarol edytował ten post 03 kwiecień 2012 - 09:56

  • 0

#16 OFFLINE   vernal

vernal

    Doświadczony Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 6359 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: Małopolska

Napisano 03 kwiecień 2012 - 09:57

Zrób zdjęcie jak to jest podłączone, to będzie więcej widać niż na schemacie.
  • 0
7NTXX
Raining Blood

#17 OFFLINE   Vlad24

Vlad24

  • Forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 2974 postów
  • Płeć: Brak informacji

Napisano 03 kwiecień 2012 - 10:02

On był zainstalowany niedawno i myślę, że rzeczywiście już od początku podziękował, bo zbyt małe ciśnienie nie potrafi go dostatecznie otworzyć i woda zamiast 25C zrobiła się letnia.


bardziej miałem na myśli ten zawór przy pompie z kulą wewnątrz
zawór zwrotny przy bojlerze zastąpił bym syfonem cieplnym i na nim dałbym odpowietrznik automatyczny.

Jest wyraźne stuknięcie zaworu różnicowego po włączeniu pompy co?
  • 0
R-290 pod strzechy!

#18 OFFLINE   vernal

vernal

    Doświadczony Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 6359 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: Małopolska

Napisano 03 kwiecień 2012 - 10:33

bardziej miałem na myśli ten zawór przy pompie z kulą wewnątrz

Jest wyraźne stuknięcie zaworu różnicowego po włączeniu pompy co?

No racja może i tak być, że to łorzech :lol:
  • 0
7NTXX
Raining Blood

#19 OFFLINE   TulipanKarol

TulipanKarol

    Bywa od czasu do czasu

  • Autor tematu
  • Forumowicz
  • PipPip
  • 30 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: Mazowieckie

Napisano 03 kwiecień 2012 - 11:59

Tak zawór różnicowy jak stuknie to słychac w całym domu.
  • 0

#20 OFFLINE   automatyk

automatyk

    Doświadczony Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 5484 postów
  • GaduGadu: 1514991
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 03 kwiecień 2012 - 19:29

  • Już sam niewiem co może byc tego przyczyną, gdy załącze pompkę CO na bieg 1 cieplejsze robią się rury przy bojlerze dodam że na tym biegu cicho wszystko pracuje natomiast przełączam na bieg 2 pompkę i słychać przelewanie się wody a z tego co mi wiadomo tak nie powinno być. Odpowietrzałem juz różnie i odpowietrznikiem skutek marny i w końcu śrubunkiem tez zbytnio się nie udało więc podarowałem sobie juz to odpowietrzanie. Jak inaczej można odpowietrzyć ten diabelny bojler? Bo wydaje mi się że tu jest problem. Wczoraj udało mi się nagrzać wodę do 30 C to juz max więcej nie wydusze. Dodam jeszcze że zawór różnicowy pracuje bez zarzutu słychac porządne stuknięcię kulki.

  • krótko zamknij prawie na 100% zawór na dom ale na rozgrzanym juz kotle włacz pompe na 3 bieg i trzymaj stała temperature na kotle, ale jeden warunek nie wolno Tobie pod zadnym pozorem tego zaworu zamknąc na 100% i nie ma mocnych musi grzac daj znac za parę min jaki efekt

  • 0





Podobne tematy Zwiń

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych