#1 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2012 - 21:46
mam problem z wyborem kotła z podajnikiem tłokowym,znalazłem pare takich lecz potrzebuje czyjejś pomocy w doradzeniu.
1. Defro akm II
2. MG spaw cesar
3. KMV-Lux model A
Jeśli ktoś byłby wstanie mi pomóc i coś o nich powiedzieć,nad którym się poważniej zastanowić byłbym bardzo wdzięczny
#2 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2012 - 06:02
Kazdy z tych kotłów ma swoją sprawność i jest napewno wykonany tak aby jak najlepiej oddawał ciepło.
Ale w danym obiekcie każdy z nich może zachowywać się całkowicie inaczej.
Więc nikt nie weżmie na siebie odpowiedzialności i sztywno doradzi że taki i taki jest najlepszy.
Osobiście mam doczynienia z AKM-em i tego pieca bym unikał ale to jest moje zdanie.
Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi.
#3 OFFLINE
Napisano 01 kwiecień 2012 - 12:21
#4 OFFLINE
Napisano 01 kwiecień 2012 - 18:27
#5 OFFLINE
Napisano 02 kwiecień 2012 - 05:54
Ciepło bardzo szybko idzie w komin a opał sobie znika.
Taka jest moja ocena z porównaniem innych wyrobów.
Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi.
#6 OFFLINE
Napisano 02 kwiecień 2012 - 20:31
#7 OFFLINE
Napisano 15 kwiecień 2012 - 22:11
nawet przy największych mrozach nie bylo problemu z moca a mam 200m2 piec 18,5 KW jedyny problem to suche paliwo
#8 OFFLINE
Napisano 16 kwiecień 2012 - 20:08
Kocioł ogrzewający mój dom 3 sezon też dobrze się sprawuje. Można w nim spalać węgiel od miału aż do granulacji 4 cm. Nie wiem jak by sobie radził z mieszanką miału ze zrębką. Nie próbowałem. Łatwe i szybkie czyszczenie. Serwis w porządku, bez żadnych nerwów, czy "głuchych" telefonów. Warto też go brać pod uwagę. Pozdrawiam.
http://www.stalmark....m-typu-stalmark
#9 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2012 - 14:33
z tego co piszesz to wybrał bym miedzy defro
ja sie zastanawiam miedzy nim a zębcem bo obie firmy mają sporo pozytywów w necie i dobrze ludzie o kotłach piszą
W kwestii mg spaw trafiłem na złe opinie, ludzie narzekają wiec jego bym skreślił z listy
nie wiem tylko nic o tym akm-ie
#10 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2012 - 22:21
#11 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2012 - 12:14
widziałem jeszcze Termiko i ogólnie mi się spodobały ale jak widziałem co piszą to odpuściłem
to u mnie albo Zebiec albo szukam dalej
no chyba ze jeszcze coś podpowiecie
#12 OFFLINE
Napisano 24 maj 2012 - 12:56
#13 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2012 - 15:23
Kotły to Ogniwo Eko Plus , EKR Tilgner , RBR EKOUNIWERSAL oraz inne.
Sam używam Ogniwo Eko z brucerem i sterownikiem eCoal.pl od dwóch sezonów i jestem zadowolony.
Mozna w nich palic miałem-nie odsiewka ze składu,oraz groszkiem do 40mm granulacji.
#14 OFFLINE
Napisano 16 sierpień 2012 - 16:27
Użytkownik kociołsam edytował ten post 16 sierpień 2012 - 16:31
#15 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2012 - 11:16
#16 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2012 - 18:57
#17 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2012 - 20:30
A do Bono2012 poczytaj troszkę jeszcze forum, może nawet wątek kolegi robogaz a może z czasem dotrze do Ciebie że samorobka to jednak nie porażka i niekiedy działa lepiej niż ten kupiony w sklepie. To że coś ładnie wygląda nie znaczy że działa lepiej np. AKM.
#18 OFFLINE
Napisano 09 grudzień 2012 - 19:07
#19 OFFLINE
Napisano 09 grudzień 2012 - 23:14
Robogaz nie zadaje pytań typu "nie mogę osiągnąć zadanej" "kopci i dymi" czy "co zrobić bo mam niedopałki".
Forum jest właśnie dla tych, którzy kupili masówkę i niewiedzą co z tym zrobić.
Kolejna sprawa to ........ już wcześniej cię pytałem: Ile masz za reklamowanie sadzmarka? I po co to robić na siłę?
#20 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2012 - 16:11
Kolego Bono jeżeli jesteś zainteresowany to proponuje ci test sprawnościowy pomiędzy moją samoróbką a twoim St.........m.
Ja byłem osobiście na zakładach azotowych w Oświęcimiu na hali gdzie produkują twój piec i mam swoje zdanie .