Użytkownik Marek dnia 30 styczeń 2012 - 20:45 napisał
Gdzie Zamontowac Zawor 3D Mieszajacy Pomocy
Napisano 31 styczeń 2012 - 09:00
Napisano 31 styczeń 2012 - 12:06
Użytkownik Marek dnia 30 styczeń 2012 - 19:59 napisał
w jakiej szkole tak ucza
Załączone pliki
Napisano 31 styczeń 2012 - 12:45
Użytkownik konopka dnia 30 styczeń 2012 - 18:24 napisał
to by mialo jakis sens bo zawsze pompe mialem na zasilaniu chodzila na 2 biegu nic sie nie dzialo i wtedy 0,3x 4m daje 1,20 a tak wogule to tez nie wiem czy to naczynie wzbiorcze u mnie jest prawidlowy podlaczone hmm tyle nie wiadomych oby sie wszytsko wyjasnilo to przy okazji motazu zaworu 3d mozna popoprawiac bledy poprzednikow
Napisano 31 styczeń 2012 - 14:03
Napisano 31 styczeń 2012 - 14:17
Gdy pompa na zasilaniu, to po prostu 0,3m wyżej i nie mnożysz przez nic, ale za to naczynie musi być inaczej wpięte względem pompy.
Samo naczynie wygląda na dosyć pojemne. Zastanawia mnie sposób podpięcia. Jedna rura przychodzi z instalacji, a druga to przelew? Jeżeli tak, to musiłaby być wewnątrz naczynia wyniesiony do góry. Z kolei otwór odpowietrzenia nie powinien być niczym zaślepiony, by wody w przelewie nie zassało.
Osobiście na własny użytek zrobiłbym po "mojemu" z tym elektrozaworem. 3D też zafunkcjonuje, ale musi być zamontowany tak, aby nie był częścią rury bezpieczeństwa, idącej do naczynia. W twoim wypadku to ten lewy pion. Zakładając tak duży 3D jestem pewien, że jego wychylenia w kierunku podgrzania powrotu będzie minimalne. Ten sam efekt uzyskasz robiąc zwykły bypass (czyli bezpośrednie połączenie zasilania i powrotu przy kotle). Do tego zawór do regulacji przepływu na tym bypassie i termometr do kontroli efektu. Jak na to spojrzy producent nie wiem. Jeśli gwarancja to 3-5 lat, to wogóle bym się nie zastanawiał i zakładał bypass. O ile nie będziesz palił błotem, tylko suchym opałem, to kocioł pociągnie dużo dłużej.
Jestem pewien, że gwarant mówiąc o 3D myślał o termostatycznym 3D montowanym na powrocie a to już inna bajka. Byćmoże w DTR kotła masz przykłady instalacji i precyzyjne wskazanie o jaki zawór chodzi.
Dostępne opcje:
1. 3D termostatyczny na powrocie.
2. 3D zwykły sterowany ręcznie.
3. 3D zwykły sterowany siłownikiem.
4. 4D
5. Bypass ze stałym przepływem regulowanym ręcznie.
6. Bypass ze stały przepływem uruchamianym po wykryciu niskiej temp powrotu.
Bez dokładnego szkicu kotłowni trudno jednoznacznie określić gdzie to wpiąć by było dobrze. Schematy powyżej to przypuszczenia i pokazują tylko ideę funkcjonowania.
Napisano 31 styczeń 2012 - 14:59
Użytkownik gfx edytował ten post 31 styczeń 2012 - 15:00
Napisano 31 styczeń 2012 - 15:19
Próbę możesz zrobić. Teraz jest pewność, że odpowietrzenie działa, ale najpierw sprawdź czy masz wodę w naczyniu. Jest też opcja, że rurę przelewu wyciągnięto do góry ale przekorodowała. Efekt: ucieczka wody.
40 i 60 to 4m i 6m.
Myślisz nie do końca dobrze, bo wpięcie w powrót ma być przed pompą a termometr za.
Bypass_ręczny.jpg 35,38 KB
20 Ilość pobrańP.S.
Nie wrysowałem termometru. Ma być między kotłem a pierwszym trójnikiem obejście pompy na powrocie.
Napisano 31 styczeń 2012 - 15:33
Załączone pliki
Napisano 31 styczeń 2012 - 15:48
Pamiętaj o termometrze. Jeżeli problemem będzie zamontować zanurzeniowy, to może być przylgowy. Dobrze zamontowany będzie wiarygodny.
Napisano 31 styczeń 2012 - 15:55
Napisano 31 styczeń 2012 - 17:53
Napisano 31 styczeń 2012 - 18:53
Bypass%2027.jpg 35,87 KB
35 Ilość pobrań
Bypass%202.jpg 37,45 KB
30 Ilość pobrańJeśli układ działa i grzeje to przerabianie traci sens.
Napisano 01 luty 2012 - 11:14
Napisano 01 luty 2012 - 13:55
Użytkownik gfx dnia 01 luty 2012 - 11:14 napisał
Użytkownik gfx dnia 01 luty 2012 - 11:14 napisał
Ale jak to mówisz, do rzeczy.
Twoja pompa wygląda mi na wersję "60". W rozbudowanych układach to nie jest wcale dużo. Problemem jest to twoje naczynie i automaty na pionach (bo rozumiem są).
Na drugim biegu pompy, wytwarzanie przez nią podciśnienie po stronie ssawnej jest na tyle duże, że otwiera ci automaty na pionach. Cały czas mówisz o "górze", czyli rzeczy dzieją się na piętrze, a tu do odpowietrzników blisko. Jeżeli zastanawiasz się dlaczego to co pompa tłoczy nie trafia w całości na grzejniki, to odpowiedź jest krótka. Pompa zawsze przetłoczy wodę tam, gdzie ma łatwiej. U ciebie do naczynia. W pewnym momencie następuje punkt "równowagi" ciśnień (bo napływ powietrza przez odpowietrzniki jest zbyt wolny) i występuje cofnięcie części wody z naczynia do najbliższych grzejników. Woda w naczyniu jest zimna, stąd to co się "cofnęło" dało efekt zimnych żeberek na wejściu.
Ten sam "eksperyment" zrób przy zakręconych wszystkich odpowietrznikach automatycznych układu. Wcześniej oczywiście dokładnie go odpowietrz. Eliminując siorbanie powietrza powinieneś uzyskać stały większy przepływ na biegu drugim. Nie jest to rozwiązanie problemu ale coś się wyjaśni i udowodni (mam nadzieję).
Później wrzucę szkic jak być powinno, żeby było dobrze. Skalę przeróbek ocenisz sam.
Napisano 01 luty 2012 - 16:07
Napisano 01 luty 2012 - 17:14
Załączone pliki
Napisano 01 luty 2012 - 18:18
Użytkownik kiminero dnia 31 styczeń 2012 - 18:53 napisał
Jeśli układ działa i grzeje to przerabianie traci sens.
Witam,
Kiminero te Twoje dwa schematy są źle narysowane. Przeanalizuj swoje rysunki jeszcze raz, ale na trzeźwo ( żadne piwko), a zobaczysz jakie zrobiłeś babole. wodę wyrzuca z ogrzewania bo jest źle zrobione ogrzewanie. Woda zachowuje się prawidłowo przy tak zaprojektowanym co.
Uważam, że należy przerobić innej opcji nie ma. Zbiornik wyrównawczy należy podpiąć do powrotu i zniknie problem z wyrzucaniem wody.
Pozdrawiam
Janek
Napisano 01 luty 2012 - 19:00
Użytkownik gfx dnia 01 luty 2012 - 17:14 napisał
Z punktu widzenia krążenia wody nie ma znaczenia gdzie jest pompa. Jednak układ otwarty ma jedną wadę: jest otwarty. Naprostsza droga tłoczonej wody, to kierunek do naczynia. Aby temu przeciwdziałać mając pompę na powrocie, trzeba wysoko naczynie zawiesić. Obrazowo wygląda to tak:
Podciśnienie.jpg 64,13 KB
13 Ilość pobrań
Napisano 01 luty 2012 - 19:11