Skocz do zawartości


Zdjęcie

Ogrzewanie Podłogowe, Patrzcie Schemat


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   darek1120

darek1120

    Bywa od czasu do czasu

  • Forumowicz
  • PipPip
  • 15 postów

Napisano 20 styczeń 2012 - 22:31

Witajciem mam problem z inastalacja jak na schemacie.
Gdy rozdzielacz 3 (podłogowy) mam zakrecony wszystkie grzejniki grzeja dobrze (i góra i dół włacznie z podłogówką z RTL na rozdzielaczu2)-kocioł ma 60 stopni rozdzielacz 1 na zasilaniu 57 stopni rozdzielacz 2 tak samo).
Gdy otwieram zawory od rozdzielacza 3 robi sie problem, podłogówka na tym rozdzielaczu ma taka temp jaka ustawimy na termostacie ale w rozdzielaczu 2 (który jest od razu nad rozdzielaczem 3) powrót robi sie cieplejszy od zasilania (odpowiednio wtedy spadaja temperatury na nim: zasilanie ok 27st powrót ok 35). Gdy znów zamykam podłogówke grzejniki wszystklie (i rozdzielacza 1 i 2 wracają do normy-zasilanie 57 st. powrót 47). Do dzis nie było zwrotnego na rozdzielaczu 3(nigdy nie instalowałem i nigdy nie było problemów), zanistalowałem go w takiej kolejsnosci jak podpisałem- nie musiałem spuszczac wody z instalacji ale ta kolejnosc nie ma wpływu. Przez 3h było oka ale o 19 klient zadzwonił ze jest jak dawniej.... (podłogówka ok ale grzejniki na dole żle grzeja)
Filtr dzis czyściłem, był straaaaaasznie zabity choc instalacja ma niecały rok. Jutro jak zajade od razu go sprawdze. Problem jest na tyle powazny że we wtorek (za 3 dni) bedzie robiona spaecjalna posadzka, w pomieszczeniach MUSI wtedy byc 22 stC aktualnie jest ok 15. Prosze o szybkie o konkretne odpowiedzi :)Załączony plik  kabatym.JPG   34,84 KB   216 Ilość pobrań

Użytkownik darek1120 edytował ten post 20 styczeń 2012 - 22:34

  • 0



#2 OFFLINE   mak

mak

    Doświadczony Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 1592 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: łódzkie
  • Co ogrzewam?: Wskaż tutaj.
  • Instalacja: Wskaż tutaj.
  • Kocioł: Wskaż tutaj.

Napisano 22 styczeń 2012 - 19:34

Policz przepływy w układzie (może układ wymaga regulacji hydraulicznej- na każdy obwód zawór regulacji przepływu albo montażu sprzęgła hydraulicznego a wtedy dodatkowej pompy za sprzęgłem). Jak na grzejnikach są zawory termostatyczne przelicz nastawy zaworów! Wygląda to jak instalacja z kotłem gazowym i szkoda że podłogówka nie jest na zaworze mieszającym. Jeżeli rzeczywiście jest to kocioł gazowy to sprawdź wymagania producenta odnośnie instalacji podłogówki bo czasem układ taki wymaga sprzęgła
  • 0

#3 OFFLINE   darek1120

darek1120

    Bywa od czasu do czasu

  • Autor tematu
  • Forumowicz
  • PipPip
  • 15 postów

Napisano 28 styczeń 2012 - 12:32

Zawsze robie instalacje w taki sposób i nigdy nie ma problemów. Przepływów nigdy nie mierze (nie miałem takiej potrzeby-jak to sie robi?) zawsze pompy daje na ostatni bieg, na grzejnikach pełne przepływy, na rozdzielaczu podłogowym ustawiam mniej wiecej równe przepływy (petle staram sie robic równej dłogości). Zawsze wszystko bezproblemowo gra. A w tej instalacji, gdy wszystkie 3 rozdzielacze mam otwarte, grzejniki na parterze nie grzeją, jedynie belka powrotna na rozdzielaczu robi sie lekko ciepła, reszta instalacji grzeje dobrze. Gdy zamykam rozdzielacz od podłogówki grzejniki na parterze grzeją dobrze. Tak samo jest gdy zamykam rozdzielacz na I piętrze a podłogowy jest otwarty. Kocioł gazowy kondesacyjny Junkers 22 kw. Dołożyłem zawory zwrotne jak na zdjęciu, nic nie dały. Mi to wygląda na to ze pompa traci na czyms moc podawania ciepła na instalacje, myslałem ze może zawór trójdrogowy w kotle (kocioł z zasobnikiem) sie zaciął w położeniu środkowym lub może zawór (nie pamietam nazwy- to jest takie zabezpieczenie gdyby ktoś zamknął zawór na kotle podczas jego pracy to pod wpływem cisnienia jakie wytwarza pompa w kotle otwiera sie mały obieg, ażeby pompa miała gdzie ganiac wode) zabezpieczajacy pompę. Serwisant był, twierdzi ze z kotłem wszystko jest ok. Kazał szukac przyczyny w instalacji.
  • 0

#4 OFFLINE   darek1120

darek1120

    Bywa od czasu do czasu

  • Autor tematu
  • Forumowicz
  • PipPip
  • 15 postów

Napisano 28 styczeń 2012 - 12:43

Dołączam zdjecia rozdzielaczy na parterze:

Użytkownik darek1120 edytował ten post 28 styczeń 2012 - 12:45

  • 0

#5 OFFLINE   darek1120

darek1120

    Bywa od czasu do czasu

  • Autor tematu
  • Forumowicz
  • PipPip
  • 15 postów

Napisano 28 styczeń 2012 - 12:45

grzejnikowy parter.jpg
oraz
http://wyslijto.pl/f...load/a6tb4sdrqf

Użytkownik darek1120 edytował ten post 28 styczeń 2012 - 12:48

  • 0

#6 OFFLINE   mironw

mironw

    Doświadczony Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 582 postów

Napisano 28 styczeń 2012 - 13:24

Zawsze robie instalacje w taki sposób i nigdy nie ma problemów. Przepływów nigdy nie mierze (nie miałem takiej potrzeby-jak to sie robi?) zawsze pompy daje na ostatni bieg, na grzejnikach pełne przepływy, na rozdzielaczu podłogowym ustawiam mniej wiecej równe przepływy (petle staram sie robic równej dłogości). Zawsze wszystko bezproblemowo gra. A w tej instalacji, gdy wszystkie 3 rozdzielacze mam otwarte, grzejniki na parterze nie grzeją, jedynie belka powrotna na rozdzielaczu robi sie lekko ciepła, reszta instalacji grzeje dobrze. Gdy zamykam rozdzielacz od podłogówki grzejniki na parterze grzeją dobrze. Tak samo jest gdy zamykam rozdzielacz na I piętrze a podłogowy jest otwarty. Kocioł gazowy kondesacyjny Junkers 22 kw. Dołożyłem zawory zwrotne jak na zdjęciu, nic nie dały. Mi to wygląda na to ze pompa traci na czyms moc podawania ciepła na instalacje, myslałem ze może zawór trójdrogowy w kotle (kocioł z zasobnikiem) sie zaciął w położeniu środkowym lub może zawór (nie pamietam nazwy- to jest takie zabezpieczenie gdyby ktoś zamknął zawór na kotle podczas jego pracy to pod wpływem cisnienia jakie wytwarza pompa w kotle otwiera sie mały obieg, ażeby pompa miała gdzie ganiac wode) zabezpieczajacy pompę. Serwisant był, twierdzi ze z kotłem wszystko jest ok. Kazał szukac przyczyny w instalacji.

a v ka dorze podłączona nie na odwrót
  • 0

#7 OFFLINE   mak

mak

    Doświadczony Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 1592 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: łódzkie
  • Co ogrzewam?: Wskaż tutaj.
  • Instalacja: Wskaż tutaj.
  • Kocioł: Wskaż tutaj.

Napisano 28 styczeń 2012 - 18:29

Zawsze robie instalacje w taki sposób i nigdy nie ma problemów. Przepływów nigdy nie mierze (nie miałem takiej potrzeby-jak to sie robi?) zawsze pompy daje na ostatni bieg, na grzejnikach pełne przepływy, na rozdzielaczu podłogowym ustawiam mniej wiecej równe przepływy (petle staram sie robic równej dłogości). Zawsze wszystko bezproblemowo gra. A w tej instalacji, gdy wszystkie 3 rozdzielacze mam otwarte, grzejniki na parterze nie grzeją, jedynie belka powrotna na rozdzielaczu robi sie lekko ciepła, reszta instalacji grzeje dobrze. Gdy zamykam rozdzielacz od podłogówki grzejniki na parterze grzeją dobrze. Tak samo jest gdy zamykam rozdzielacz na I piętrze a podłogowy jest otwarty. Kocioł gazowy kondesacyjny Junkers 22 kw. Dołożyłem zawory zwrotne jak na zdjęciu, nic nie dały. Mi to wygląda na to ze pompa traci na czyms moc podawania ciepła na instalacje, myslałem ze może zawór trójdrogowy w kotle (kocioł z zasobnikiem) sie zaciął w położeniu środkowym lub może zawór (nie pamietam nazwy- to jest takie zabezpieczenie gdyby ktoś zamknął zawór na kotle podczas jego pracy to pod wpływem cisnienia jakie wytwarza pompa w kotle otwiera sie mały obieg, ażeby pompa miała gdzie ganiac wode) zabezpieczajacy pompę. Serwisant był, twierdzi ze z kotłem wszystko jest ok. Kazał szukac przyczyny w instalacji.

Przepływów nie potrzeba mierzyć. Za to warto policzyć i porównać wydajność pompy na kotle z wydajnością pompy od podłogówki. I jeżeli wyjdzie że suma przepływów na grzejnikach i podłogówce jest większa od przepływu pompy kotłowej trzeba zastosować sprzęgło hydrauliczne (czy jak to nazywają w Junkersie zwrotnicę hydrauliczną). Serwisant miał rację i tak naprawdę dziwię się że zdecydował się na uruchomienie tego kotła. Przykro pisać ale najpierw powinieneś "postudiować" stronę Junkersa, sprawdzić jakie urządzenia są wymagane aby układ prawidłowo działał, jaki sterownik zastosować aby obsłużył wszystkie urządzenia (warto przeczytać wytyczne projektowe!) wykonać podstawowe obliczenia instalacji (min dobrać średnice przewodów i wydajności pomp i nastawy wstępne na zaworach termostatycznych grzejników) a dopiero potem brać się za jej budowę. Pompa nie traci mocy (!!!) po prostu zapotrzebowanie na czynnik ze strony instalacji jest wyższe niż jej wydajność i jak uruchamiasz pompę na podłogówkę nie starcza wody na grzejniki i żadne zawory zwrotne nic nie zmienią bo ca mają zmienić. Spróbuj zmniejszyć przepływy na grzejnikach (nastawy wstępne) a jak to nie pomoże to "od matematyki" nie uciekniesz.

Użytkownik mak edytował ten post 28 styczeń 2012 - 18:33

  • 0

#8 OFFLINE   mak

mak

    Doświadczony Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 1592 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: łódzkie
  • Co ogrzewam?: Wskaż tutaj.
  • Instalacja: Wskaż tutaj.
  • Kocioł: Wskaż tutaj.

Napisano 29 styczeń 2012 - 18:35

Przez przeoczenie napisałem o grzejnikach zamiast pętlach podlogówki, oczywiście regulacja nastaw wstępnych na grzejnikach też będzie potrzebna.
  • 0

#9 OFFLINE   darek1120

darek1120

    Bywa od czasu do czasu

  • Autor tematu
  • Forumowicz
  • PipPip
  • 15 postów

Napisano 08 luty 2012 - 14:55

Ok zgadzam sie że instalacja wykonana według projektu wykonanego z wyliczeń z obowiazujących norm jest sprawniejsza od takiej zbudowanej "na oko", ale zbudowałem juz wieksze instalacje (kieruję sie swoimi zasadami, nie dopieram nic na oko) i od kilku lat dzialają poprawnie. Dla przykładu miesiąc temu wezwał mnie klient bo nie grzał mu jeden grzejnik. Przeczysciłem filtr, wszystko jest ok. A instalacja wygląda nastepująco: dół podłogówka 130m2 (zestaw mieszajacy z pompą), 4 grzejniki na odzielnym rozdzielaczu, góra 14 grzejników). Instalacje zrobiłem tak jak zawsze, fi 25 do rozdzielaczy, bez żadnych sprzegieł hydraulicznych, na każdym termostacie przepływ ustawiony na "N". Wszystko działa jak należy.

Co do tej instalacji z problemami, nastawami wstepnymi tez kreciłem. Efekt był taki że dopiero gdy na piętrze nastawiłem wszystkie na "1" grzejniki dół zaczynały grzac przy czym grzejniki góra już nie grzały prawie wcale!
Dlatego sądze że wina nie lezy w kwestii dobrania przepływów, sprzegła hydraulicznego itp. Czy przychodzi komus cos jeszcze do głowy?
  • 0

#10 OFFLINE   mak

mak

    Doświadczony Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 1592 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: łódzkie
  • Co ogrzewam?: Wskaż tutaj.
  • Instalacja: Wskaż tutaj.
  • Kocioł: Wskaż tutaj.

Napisano 09 luty 2012 - 09:12

To że kiedyś się coś zbudowało i nie było problemów nie oznacza że problemów nie będzie w przyszłości. Montujesz kotły jakiegoś producenta to sprawdź najpierw jego zalecenia, a jak czegoś nie wiesz to każdy ma dział który nazywa się "pomoc techniczna". Nie ma możliwości żeby wiedzieć wszystko. Ja twierdzę że popełniłeś błąd stosując zintegrowany rozdzielacz z pompą zamiast układu mieszajacego i sprzęgła hydr. ,Nie dziwię się podejściu inwestora bo to tańsze rozwiązanie i można kupić tańszy kocioł z tańszym sterownikiem, ale ty powinieneś wiedzieć jakie ograniczenia ma takie rozwiązanie. To co sprawdza się przy instalacjach o duzych pojemnosciach wodnych ( kotły na paliwo stałe czy stojace kotły gazowe lub olejowe) nie musi sprawdzać się w instalacjach o małych pojemnościach wodnych (wiszące kotły gazowe). Nie musisz wierzyć w to co ktoś pisze na forum, ale telefon do pomocy technicznej producenta będzie Cie kosztował może 1 albo 2 zł i warto wydać te pieniądze.
  • 0

#11 OFFLINE   lolosko

lolosko

    Stały Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPip
  • 133 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: kielce

Napisano 09 luty 2012 - 17:19

Wykonywalem układ podobny jak kolega darek1120 i zastosowalem sprzegło + podłogowka na zaworze mieszajacym,obwód grzejnikowy tez ma swoja pompe mak slusznie zauwazyl.pomysl nad sprzegłem ,ale najpierw przelicz wszytsko:)
  • 0





Podobne tematy Zwiń

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych