Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wygasanie Paleniska I Kilka Pytań


djb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Jestem nowym userem forum, więc proszę jakbym się coś źle wyrażał w kwestiach technicznych. Od roku jestem posiadaczem domu który ogrzewany jest piecem na ekogroszek HEF 20kW. Z piecem współpracuje sterownik Geco g-403-p02 oraz termostat w domu Euroterm 2000. Mieszkanie które ogrzewam to ok 90 m2. Budynek poniemiecki z piaskowca (ściany o grubości ok 70cm).

 

A teraz po kolei nurtujące mnie pytania i problemy z którymi od dawna się męcze:

 

Przed wczorajszymi zmianami miałem ustawione następujące paramerty:

U0 - 56 stopni

U1 - 10 sekund

U2 - 60 sekund

U3 - 30 minut

U4 - 20 sekund

nawiew z tyłu na 50%

 

Termostat ustawiony między godziną 6-23 (temp - 21stopni), 23-6 (temp - 19 stopni).

 

1) Niedopalone kawałki węgla - nigdy nie udało mi się nastawić pieca tak, aby otrzymywać czysty popiół. Zawsze z retortu spadają mi niedopalone węgle, niektóre ok 1cm. Zauważyłem też że z prawej strony retortu powstaje częściowy popiół a z lewej już bryłki.

 

2) Postanowiłem poprzestawiać parametry żeby szybciej się termostat nabijał temperaturę w mieszkaniu na następujące parametry:

U0 - 65stopni

U1 - 10 sekund

U2 - 50 sekund

U3 - 30 minut

U4 - 20 sekund

nawiew z tyłu na 50%

 

Węgiel który stosuje to z kopalni Boberek. Ziarnistość powyżej 20mm a kaloryczność 28MJ/kg, oczywiście suchy.

 

I wstaję dzis rano a tu okazuje się że załączył się alarm A5 (wygaśnięcie paleniska). Rozpaliłem więc od nowa i do godziny 14 kiedy piec wychodził z blokady było wszystko OK. Załączyła się pompa od ogrzewania i znowu po jakimś czasie piec zasygnalizował A5. Już zaczyna mnie to wkurzać, jak to wszystko poustawiać.

Może ktoś ma podobny piec/sterownik i chętnie podzieli się radami jak z tego wyjść.

Edytowane przez djb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj. Odpowiem Ci krótko. Paliłem groszkiem z kopalni Bobrek i nigdy więcej. Speków się nie pozbędziesz, skleja się co powoduje wypalanie z jednej strony retorty. Musisz mieszać z jakimś innym groszkiem nie spiekającym się, albo z np. owsem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.