Krs Tech Aqua Duo 15 Kw
Napisano 01 marzec 2012 - 21:07
Dziś rano na ruszt włozyłem dwie cegły szamotowe a usunąłem żelastwo z rusztu , dodatkowo zamontowalem termometr spalin.
Temp... zadana pieca to 55stopni i w miarę szybko dochodzi do zadanej. Zadziwia mnie temp.. spalin 85 stopni. ..czy to źle czy dobrze ???
Pozdrawiam
Napisano 02 marzec 2012 - 07:50
Z tego co mówi Timon lepiej byłoby gdyba była około 100 stopni.
Chodzi o to że kociołek jest lepiej dogrzany wtedy (dłuższa żywotność).
A jak przy okazji zapytam jak najlepiej zakonserwować kocioł na lato, co zrobić żeby nie korodował bo u mnie nie będzie użytkowany cały rok.
Przynajmniej dopóki się nie wprowadzę do domu.
Napisano 02 marzec 2012 - 08:30
co do konserwacji to należy po wygaszeniu kotła opróżnić kosz na paliwo, wyczyścić palnik i cały kocioł porządnie a potem zostawić wszystko otwarte aby był obieg świezego powietrza co pozwoli zmniejszyć ryzyko osadzania wilgoci na ściankach kotła
więcej się nie da. Nie smarować żadnymi cudami ściań kosza - chyba że 100% pewność o ich całkowitej niepalności
"Zawsze pracuj nad czymś ważnym. Ale tylko po to, żeby uniknąć robienia czegoś nawet ważniejszego".
John Perry (ANTYNOBEL 2011)
Napisano 02 marzec 2012 - 13:22
Jedni piszą żeby np. posmarować kocioł wewnątrz olejem lub ropą co spowoduje że nie będzie on rdzewiał.
Inni że absolutnie nie powinno się niczym smarować.
Jedni żeby zamknąć szczelnie wszystkie drzwiczki, inni żeby właśnie otworzyć.
Dlatego pytam.
Napisano 02 marzec 2012 - 14:33
w drugim sezonie po wyczyszczeniu zamknąłem szczelnie wszystko- po lecie miałem zacieki rdzawe na ścianach i płaty rdzy na podłodze popielnika
w tym roku na pewno zostawię otwarty
Co zrobisz Ty- musisz wybrać
"Zawsze pracuj nad czymś ważnym. Ale tylko po to, żeby uniknąć robienia czegoś nawet ważniejszego".
Napisano 02 marzec 2012 - 15:09
Napisano 03 marzec 2012 - 23:57
Pozdrawiam
Napisano 04 marzec 2012 - 08:10
z ostatniego zasypu 18,60kg
piec jak w podpisie, dom 142m2 mierzone po podłogach połowa lat 80-ych ściana 3 warstwowa z pustką powietrzną(50cm grubości) +10cm styro, stropy 10cm wełny okna plastiki stare, niezbyt na szczęście szczelne(lepsza wentylacja)2 osoby +2 dzieci, CWU 140L(grzane do 54st- wielka wanna i dla dzieciaków musi być pełna) temp w domu 22st całą dobę
Napisano 04 marzec 2012 - 16:00
dom nowy - pierwszy sezon grzany,
grzałem tylko tak żeby nie poprzemarzały tynki i wylewki (w domu około16 stopni),
nieocieplony - jest tylko pototherm 25 cm i tyle,
dopiero w tym roku planuję ocieplenie 12 cm grafit 031 na ścianę i 27 cm na strop (bo ja mam ostatnią płytę żelbet)
ale ostatnio zasypałem w poniedziałek cały zasobnik i jeszcze do jutra wystarczy (120 kg na 7 dni) wychodzi jakieś 17 kg ale na zewnątrz też już ciepło.
Spalanie dzięki radom Timona u mnie spadło z 50 kg !!!
Więc radzę słuchać jego porad.
Przy okazji serdecznie ci stary dziękuję!
Napisano 04 marzec 2012 - 16:08
nie ma za co
Napisano 04 marzec 2012 - 17:31
załączam zdjęcia z pracy kotła - pierwsze trzy zdjęcia
czwarte - popielnik po sześciu dniach pracy czyli spalony prawie cały zasobnik, zostało jeszcze grochu na jeden dzień.
piąte i szóste to już faza podtrzymywania.
no i termometr spalin
jak widać jest troche niespalonego węgla
co zrobić - zmniejszyć czas podawania czy wydłużyć czas przerwy
ustawienia na jakich przepracował 6/44/19%
klapka otwarta na full - wydaje mi się że z taką klapką spalanie najlepsze.
Załączone pliki
Napisano 04 marzec 2012 - 17:50
na zdjęciu popiołu to tego rzeczonego jest niewiele a reszta to niespalony węgiel
albo mocniejszy nadmuch albo dłuższa przerwa podawania
sugeruję ze względu na kończącą się zimę zmniejszanie mocy kotła czyli dłuższa przerwa podawaniai jak na to patrzę to dużo dłuższa
ta temperatura spalin to w fazie pracy 80st jest???
Napisano 04 marzec 2012 - 19:19
natomiast jak otworzę dolne drzwiczki te od popielnika to przy otwartych po chwili oczywiście, temp. oscyluje w okolicy 100 st.
czyli jest wyższa o 10 st niż przy zamkniętych.
a ile dłuższą byś proponował ???
teraz jak pisałem jest 6/44/19%
to dać 6/48-50/19%?
tak naprawdę to i tak nie jest tego popiołu czy jak to nazwać aż tak dużo bo z całego zasobnika będzie gdzieś takie wiaderko 5L
tak myślę bo jeszcze tego nie mierzyłem
Napisano 04 marzec 2012 - 20:34
jeśli masz tak niską temperaturę w fazie pracy to raczej bym moc dmuchawy podniósł powoli po 1-2% żeby temp spalin była 100-110st przynajmniej
inaczej to możesz załatwić kociołek i komin szybko dosyć- kondensacja korozja kaplica koszty
walcz nadmuchem i wstawiaj fotki popiołu, lepsze trochę spieków niż niedopalony węgiel
Napisano 04 marzec 2012 - 20:52
może z 10 st. maksymalnie podniesie bo już z takim nadmuchem próbowałem.
nie ma co liczyć na to że podskoczy na 120 - 130 st.
co najwyżej będzie w granicach 100 st.
no ale trzeba próbować
myślę też że pokombinuję z tym zaślepieniem jednej rury w wymienniku
może jedno z drugim razem coś pomoże.
Napisano 04 marzec 2012 - 21:00
potem rura a od nowego sezonu pomyśl o przeróbce palnika tak żeby lepiej sobie na niskich mocach radził- u mnie piszę jak to się robi
Ja po sezonie będę jeszcze dalej modyfikował. myślę o zmniejszeniu światła otworu palnika o jakieś 20%
Napisano 05 marzec 2012 - 07:42
a ty masz w tym momencie przerobiony palnik ?
Napisano 05 marzec 2012 - 07:48
Napisano 05 marzec 2012 - 09:38
poczytaj sobie
robiłem to dwuetapowo
teraz mam w planie zakleić po sezonie wszystkie okrągłe na górze i wstawić coś żeby zmniejszyć wielkość paleniska
wszystko opiszę na wątku oczywiście