Jaki Piec Wybrać Do Ocieplonego Domu 200M^2
Napisano 23 listopad 2011 - 11:43
Obecnie w domu mamy piec miałowy z Pleszewa (nie pamiętam jakiej firmy dokładnie), 25KW i wydaje się że jest to za dużo.
Dom nie ma piwnicy, ma parter i piętro (w zasadzie poddasze, dach ma niesymetryczny spad, jedna strona pokoi ma dach nad sobą, druga sufit i tyci strych, trzeba chodzić na klęczkach). Dom jest ocieplony styropianem 10, mury z suporeksu, okna plastikowe, wata mineralna pod dachem. Przy 37-39 stopniach na kotle w domu było ciepło w najgorsze mrozy, gdy się ustawiało więcej trzeba było zakręcać kaloryfery, bo nie dało się wytrzymać, do tego grzana jest woda do użytku w domu.
Piec po kilku latach zaczął cieknąć, ze względu na to że nigdy praktycznie nie było palone "poprawnie" (niska temp. na kotle, mokry miał), próbowaliśmy go spawać, ale dalej przecieka. Do tego na jeden wkład wchodziło z 60-70kg miału, które nie wystarczało na całą dobę. Trzeba teraz kupić nowy piec, ale teraz mam dylemat, jaki?
Piec raczej powinien łykać drewno i inne trociny, nie chcemy już typowo miałowego, dodatkowo dobrze byłoby dorwać jakiś tani i mniejszy od obecnego, a dodatkowo oszczędniejszy jeśli chodzi o paliwo. Czy mam szansę coś takiego znaleźć? Obecnie chciałbym wybrać coś do max 2800zł, na razie nie wiem w co celować. Do tego nie sądzę, żeby warto było kupować coś droższego, bo przy naszej niezbyt optymalnej eksploatacji ten też może nie pociągnąć długo...
Napisano 23 listopad 2011 - 12:50
Jest na allegro trzy letni kocioł Ciechowicz LOGICA 20-27 kw w cenie 3000zł do tego zamontuj zawór 4 drogowy i powinno sprostać Twoim oczekiwaniom.
Napisano 23 listopad 2011 - 13:05
Napisano 23 listopad 2011 - 15:50
Użytkownik Dzizas edytował ten post 23 listopad 2011 - 15:51
Napisano 23 listopad 2011 - 21:12
Podaj przynajmniej metraż domu, jak zrobione masz co, jaki bojler, jak podłączony, bo tak na "oko" to ciężko doradzić.
Napisano 23 listopad 2011 - 23:18
Napisano 24 listopad 2011 - 08:55
Piec o mocy od 15 do max 20KW.
Co do opału, jeżeli ma być drewno i węgiel to każdy "górniak " i praktycznie każdy "dolniak" może być. Ale jeżeli ma być dodatkowo spalany miał i nie ma to być piec miałowy to jednak jakiś wentylator by się przydał.
W dolniaku nie spalisz miału więc odpada. Zostaje górniak.
Proponowałbym OGNIWO S6WC Classic lub zwykły 17-20KW w cenie powinieneś się zmieścić, takie piece mają moi znajomi i są ok, spalisz w nich wszystko i cena jest ok.
I ważna rzecz jaki masz komin? jaki przekrój? Bo ceglany komin, jeżeli jest na poddaszu nieogrzewanym te piece załatwią w 2 miesiące. Zresztą to samo zrobi również 90% innych pieców.
pozdrawiam
Jameess
Napisano 27 listopad 2011 - 16:18
Mam dylemat, bo nie wiem kompletnie który kocioł wybrać...OGNIWO S6WC to kocioł górnego czy dolnego spalania? Czym różnią się kotły z pionowymi i poziomymi kanałami kominowymi?
Jaka będzie stałopalność takiego pieca?
Dodatkowo do pieca musi być możliwośc podłączenia dmuchawy, żeby można było palić na naturalnym ciągu i dmuchawie.
Czy mógłby ktoś mi podpowiedzieć co jeszcze mogłoby się nadawać? Tutaj link do wyszukania na allegro
http://allegro.pl/li...%C5%BC%C2%A0%3E
Użytkownik Dzizas edytował ten post 27 listopad 2011 - 16:22
Napisano 27 listopad 2011 - 17:17
Napisano 27 listopad 2011 - 18:12
Użytkownik Dzizas dnia 27 listopad 2011 - 16:18 napisał
Mam dylemat, bo nie wiem kompletnie który kocioł wybrać...OGNIWO S6WC to kocioł górnego czy dolnego spalania? Czym różnią się kotły z pionowymi i poziomymi kanałami kominowymi?
Jaka będzie stałopalność takiego pieca?
Dodatkowo do pieca musi być możliwośc podłączenia dmuchawy, żeby można było palić na naturalnym ciągu i dmuchawie.
Czy mógłby ktoś mi podpowiedzieć co jeszcze mogłoby się nadawać? Tutaj link do wyszukania na allegro
http://allegro.pl/li...%C5%BC%C2%A0%3E
Czytając Twój post mam wrażenie że czego byś nie kupił to i tak będzie to za dużo na Twój dom i bynajmniej wina nie lezy w mocy kotła ani sposobie palenia czy temperaturze na kotle bo to sa tylko efekty wtórne niewłaściwie obliczonej instalacji . Powód jest jeden i to bardzo prosty . Nie piszesz nic o wielkości i ilości grzejników w domu a wnioskuje że jest ich zdecydowanie za dużo a na pewno zostały dobrane do domu nieocieplonego , efektem jest zbyt wysoka temperatura w pomieszczeniach . Jedyne sensowne rozwiązanie jakie mi się w tej chwili nasuwa to zastosowanie zawory mieszającego który pozwoli utrzymać właściwą temperaturę na kotle a jednocześnie zdecydowanie przedłuży jego żywotność a w mieszkaniu pozwoli utrzymać komfortową temperaturę beż konieczności wymiany czy przeróbki grzejników . Nawyków palenia prawdopodobnie nie zmienisz więc i rodzaj opału będzie taki sam jak poprzednio , ale przy można powiedzieć kosmetycznej zmianie instalacji ( założenie dodatkowo zaworu 4d ) można osiągnąć wszystko to o czym wcześniej napisałem . Dom dobrze ocieplony więc i długo będzie trzymał ciepło pod tą 10-o centymetrową kołderką ze styropianu więc piec 20 Kw to max dla Ciebie . Na dobrą sprawę odpalenie pieca 1 x dziennie powinno wystarczyć a jeżeli na piecu będzie 60 C to i paliwo będzie lepiej odgazowywać , czyściej i efektywniej się spalać . Pisałeś o piecu ogniwo S6WC to typ kotła górnego spalania i można w nim palić i drewnem i węglem i mieszankami z miałem , posiada PW w drzwiczkach zasypowych , można w nim zainstalować dmuchawę i miarkownik ciągu niezależnie od siebie , dmuchawa jest z boku a klapka PG w drzwiczkach popielnika czyli ten kocioł ma wszystko co potrzeba do czystego i efektywnego spalania . Przed 6 laty montowałem taki piec 17 kw u rodziców do domu 180 m2 i spokojnie daje sobie rade .
Reasumując piec górnego spalania będzie wystarczający do twojego domu , lekka kosmetyka instalacji ( 4d przy kotle ), palenie 1 X dziennie i żadnych więcej przeróbek a na pewno wydłużysz żywotność kotła i zapewnisz sobie właściwą dla Ciebie temperaturę w mieszkaniu .
Pozdrawiam i życzę dobrych wyborów
Napisano 27 listopad 2011 - 18:49
Użytkownik jameess dnia 24 listopad 2011 - 08:55 napisał
I ważna rzecz jaki masz komin? jaki przekrój? Bo ceglany komin, jeżeli jest na poddaszu nieogrzewanym te piece załatwią w 2 miesiące. Zresztą to samo zrobi również 90% innych pieców.
To ja przy okazji spytam się, czy samo ocieplenie komina na poddaszu nieogrzewanym byłoby wystarczające, jeśli komin jest ceglany? Czy nie mając wkładu warto to robić i jaki materiał dociepleniowy byłby lepszy - wełna czy styropian? A może lepsze byłoby docieplenie dachu nad poddaszem nieużytkowym.
Dodam, że producent Ogniwo S6WC nie podaje w instrukcji, że jest wymagany wkład w kominie.
Napisano 27 listopad 2011 - 19:13
S6WC kocioł z górnym wymiennikiem nie powinien mieć problemów z temperaturą spalin w kominie przy zachowaniu wymaganej temperatury pracy kotła . Ponadto producent nie zakłada jako paliwa czystego miału więc i wilgoci nie powinno być .
Napisano 27 listopad 2011 - 19:58
http://allegro.pl/ko...1949649581.html - wspomniany kocioł s6wc
http://allegro.pl/ko...1948419002.html brak miarkownika, ale króćce i czopuch w miejscu starego koła,ale dość szeroki
http://allegro.pl/ko...1937320909.html - podobnie jak wyżej, ale węższy
http://allegro.pl/ko...1936085087.html - ten ma wszystko
O zaworze 4 i 3D się już też dowiedziałem, gdybyśmy kiedyś o tym wiedzieli, z pewnością byśmy tak zrobili od początku, w każdym razie dziękuję za cenne, rzeczowe wypowiedzi
Napisano 27 listopad 2011 - 20:20
A co do Ogniwa to polecałbym nowy model OGNIWO S6WC Classic, ma DUUŻŻEE drzwiczki zasypowe i bardziej wydajny wymienniki
pozdrawiam
Jameess
PS.
komin z cegły pocieknie na bank przy ogniwie..............
Napisano 27 listopad 2011 - 21:56
Użytkownik jameess dnia 27 listopad 2011 - 20:20 napisał
No to przyznam się szczerze sam już nie wiem, co o tym myśleć, bo opinie w tej kwestii są zupełnie sprzeczne. A dodatkowo po przeczytaniu poniższego wątku mam już zupełny mętlik w głowie:
http://forum.murator...hp/t-26635.html
Z jednej strony, jeśli kociołek emituje spaliny o temperaturze 100-150 st. (tak jest m.in. u S6WC), to komin taki może mieć faktycznie problemy. Niemniej rozmawiałem z użytkownikami tego pieca, którzy mają stare ceglane kominy, nawet o wąskim przekroju 14x14 cm i nie odnotowali problemów z nim, ani żadnych przecieków. Może wynika to z różnych uwarunkowań, a nie tylko materiału, z którego komin się składa? Cegła cegle i zaprawa zaprawie też nierówna.
Dodam, że użytkowałem kiedyś stary dobry piec gazowy Hydrotherm, który również był podłączony do ceglanego komina. Po kilkunastu latach eksploatacji (temperatura stała 75 st. C na kotle) kanał kominowy bez żadnych pęknięć i zawilgoceń. Czyszczony też bardzo sporadycznie.
Za to sąsiedni kanał mocno załatwiony przez starego "kopciucha", który grzał go do wysokich temperatur, czasami prawie powodując pożar w kominie.
PS. Ogniwo S6WC ma również wersje wbudowaną z wężownicą schładzającą, które mogą pracować w układach zamkniętych. Ale to raczej nie są modele CLASSIC.
Użytkownik WojtB edytował ten post 27 listopad 2011 - 21:58
Napisano 28 listopad 2011 - 08:39
Użytkownik WojtB dnia 27 listopad 2011 - 21:56 napisał
PS. Ogniwo S6WC ma również wersje wbudowaną z wężownicą schładzającą, które mogą pracować w układach zamkniętych. Ale to raczej nie są modele CLASSIC.
@WojtekB
Gdzie to wyczytałeś? bo na stronie Ogniwa pisze jak byk że piec do instalacji otwartych i przytoczone są normy które dotyczą tylko inst. otwartej.
To co piszą na forum muratora to częściowo prawda, bo jak kominek z płaszczem wodnym i komin ceglany to komin pocieknie.
Jak tylko wkład kominkowy (bez płaszcza) to kominowi nic nie będzie bo temp. spalin dochodzi do 800 stopni i prędzej pęknie komin ceramiczny niż ceglany.
A co do pieców ogniwo S6WC to pociekły kominy wszystkim moim znajomym bez wyjątku.
Ja mam piec zębiec KWKD 15KW i przy 60 stopniach na piecu, temperatura czopucha oscyluje w granicach 60-70 stopni (to nie temperatura spalin ), natomiast u kolegi w piecu ogniwo S6WC spokojnie przykładam język do czopucha ( sprawdzone osobiście )
Chociaż mam wyższą temperaturę spalin w moim zębcu to komin i tak pociekł i wkład był niezbędny.
Użytkownik jameess edytował ten post 28 listopad 2011 - 08:42
Napisano 28 listopad 2011 - 10:48
http://kotly.com/dow...sh/OGNIWO/S6WC/
W DTR z wężowncą zamieszczone są graficzne schematy wyjść wężownicy z boku kotła i sposób podłączenia zaworu jednofunkcyjnego Danfoss BVTS (s. 10-11). Jest też napisane:
"Ponadto kocioł jest wyposażony w wężownicę schładzającą, co umożliwia podłączenie go do układu zamkniętego, pod warunkiem zachowania wymagań określonych w odpowiednich normach i rozporządzeniach. (...) Przeznaczony jest do pracy w instalacjach wodnych centralnego ogrzewania systemu otwartego grawitacyjnych lub pompowych, jak również do pracy w układach zamkniętych wyposażonych w odpowiednie zabezpieczenia, zgodnie z wymogami zawartymi w normach i rozporządzeniach."
Nie wiem czemu Ogniwo Biecz nie podaje tego na swojej stronie, ale dzwoniłem już kiedyś w tej sprawie, to potwierdzili, że faktycznie mają. Widocznie z opóźnieniem aktualizują witrynę. O modelu CLASSIC też jeszcze nic nie mają. W każdym razie kocioł na układ zamknięty jest średnio ok. 200-250 zł droższy.
Co do podciekania komina - może wpływ na to ma temperatura na kotle? Jeśli pali się na 50-55 st. to jest jak jest, ale jeśli dać 75-80 i do tego ochronę powrotu przez zawór 3d lub 4d to też będzie inaczej.
Na forum Muratora opinie są zupełnie sprzeczne, niemniej z wkładem na pewno jest bezpieczniej. Gorzej, jeśli ma się wąski i do tego zakrzywiony na górze komin. To jest już problem.
Natomiast jeżeli czopuch Ogniwa jest tak letni, to musi mieć chyba dobrze rozwiązany system wymiany ciepła.
Napisano 28 listopad 2011 - 11:19
Napisano 28 listopad 2011 - 12:29
PS. Na stronie Ogniwo Biecz właśnie pojawił się opis modelu CLASSIC i instrukcja do niego. Oprócz zmiany konstrukcji wymiennika podają, że wewnętrzna powłoka płaszcza, mająca kontakt z gorącymi spalinami, wykonana jest z blachy kotłowej o grubości 6 i 5mm, natomiast na zewnętrzną powłokę zastosowano blachę o grubości 4mm. W zwykłym S6WC wymiennik wykonany jest tylko z blachy 5 mm.
Napisano 28 listopad 2011 - 13:21
faktycznie masz rację z ta wężownicą, dla mnie odnośnikiem była strona ogniwa a tam niestety takiego info niet.
Ale co do temperatury spalin to żaden zawór, czy 3-drogowy czy 10-cio drogowy nie zabezpieczy przed kondensatem ( pomijam mokry opał, bo pali się suchym ).
@Robocik ja tez miałem taki chytry plan że paliłem nawet na 90-ciu stopniach i co? Nie pomogło, kondensacik wygrał