Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nie Mogę Rozpalić Miału


smolec

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedzcie mi jak się pali miałem bo ja wczoraj spędziłem z 5 godzin w kotłowni, a miału nie rozpaliłem

 

Piec mam DEFRO OPTIMA KOMFORT NOWA LINIA a robiłem to w ten sposób:

- zasypałem piec miałem, tak ok 3/4

- na to troche gazet, kartonów no i drewno

- jak się już to drewno chyciło, włączyłem dmuchawe, zamknąłem drzwiczki i czekałem

 

Drewno się wypaliło, a miał nie, więc powtórzyłem operacje z rozpalaniem i poraz kolejny drzewo spalone miał nie, więc znowu rozpalanie i tak wkółko i nic

Miał w piecu siedzi do tej pory tyle samo ile wrzuciłem.

 

Teraz nie wiem co źle robie, może piec mam chu...owy , a może mam rozpalać tradycyjnie już sam nie wiem. Mam nadzieję, że dzięki waszej pomocy mi się to uda zapalić

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robie podobnie tylko że dmuchawe włączam duzo szybciej jakies 4-5 minut od rozpalenia, jeśli po rozpaleniu widzisz ze powietrze przepływa przez zasyp miału to ten miał musi się zapalić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

metode rozpalania wybrałes dobra

miał musi byc z wegla bo jak z czegos co sie nie pali to daremny twój trud

do tego nalezy górna warswe miału nasypac suchego , bo niektórym nie wiadomo ze woda nie chce sie palic

z drewna powinno byc tyle zaru aby wongiel mógł sie zapalic , od gazey nie da rady

kolejna sprawa to piec ,czy jest przystosowany do tego typu paliwa , nie znam tego modela

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten model Defro nie posiada bocznego nawiewu więc będzie problem spalania samego miału metodą od góry. Cytat: Kotły przystosowane są do spalania paliw stałych: węgla, mieszanki węgla i miału, drewna, zrębek drewna, a także trocin Może zacznij mieszać miał z grubszym węglem.Sam posiadam piece firmy Defro ale jest to wersja Optima Komfort Plus i problemu z rozpalaniem miału nie mam.

Edytowane przez danielek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

rozumiem, że masz zainstalowaną dmuchawe ale to nie wszytsko, czy posiadasz w komorze spalania na bocznych ściankach otrowy do powietrza wtórnego? To link do opisu Twojego kotła http://www.defro.pl/kotly/seria-optima/optima-komfort-nowa-linia

Edytowane przez danielek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

rozumiem, że masz zainstalowaną dmuchawe ale to nie wszytsko, czy posiadasz w komorze spalania na bocznych ściankach otrowy do powietrza wtórnego?

 

Niestety a nie posiadam, czyli co nie mogę przez to palić miałem? Może se nawierce te otwory i będzie git?

Edytowane przez smolec
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wydaje mi się ze samym miałem nie gdyż:

1. powietrze które wydostaje się spod niego ma utrudnioną drogę, chyba że nawiercisz otwory w dzwiczkach zasypowych i rozwiążesz problem powietrza wtórnego,

2. zalecanym paliwem jest węgiel orzech lub miezanka miału i węgla.

Jesli się mylę niech poprawią mnie doświadczeni palacze - forumowiecze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

napewno powietrze wtóre jest potrzebne do spalania miału, tak jak wczesniej pisałem ja mam też defro z tym, że Optima Komfort Plus i on posiada otwory na ścianach bocznych co umożliwia spalanie samego miału. Jęsli kocioł jeszcze na gwarancji nie pozostaje nic tylko tel. do serwisu z zapytaniem co będzie jeśli nastąpi ingerencja w konstrukcje pieca. Tak z ciekawości kiedy kupowałeś piec i jeśli to nie problem to ile kosztował i jakiej jest mocy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napisali "Kotły przystosowane są do spalania paliw stałych: węgla, mieszanki węgla i miału, drewna, zrębek drewna, a także trocin." więc pewnie paląc samym miałem mogą być problemy zmieszaj miał z orzechem i pewnie bedzie się paliło. No chyba, że problem w samym miale ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piec kupiłem w styczniu ma moc 20kw za 2880zł

ja za swój płaciłem 4400zł moc 15kw, czyżby taka różnica powstała tylko i wyłącznie po zamontowaniu sterownika, dmuchawy i nawiewu bocznego... a jeślichodzi o miał to jaką ma kaloryczność iczy przed saładunkiem moczysz go i w jakich proporcjach...

Edytowane przez danielek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ten miał dostałem od faceta na próbe dwa wiaderka żeby sprawdzić czy się palił będzie i nic więcej nie wiem ale chyba będę mu już musiał podziękować bo jak widać palić się nie chce a szkoda bo ma tanio ten miał

 

A te otwory co ty masz to są na wylot czy jak to tam jest rozwiązane?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nic nie nawiercaj bo rzeczywiście stracisz gwarancje. Dokup węgla i mieszaj w stosunku 70 procent węgla i 30 miału. To że miał jest tani nie znaczy że się lepiej opłaca. Ta sama ilość węgla będzie się dłużej palic i mniej popiołu. Poczytaj tu na forum. Poresztą już się przekonałeś, jakby ten miał był dobry to by się musiał zapalić nawet w Twoim kotle. Dzień wcześniej zmocz go wodą i przemieszaj, wtedy zrobi się bardziej grudkowaty i powietrze będzie się lepiej przebijać z pod rusztu. Na wierzchu musisz rozpalić porządne ognicho.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Kolega Spidoman ma całkowitą rację jak by ten miał był git to tak czy siak by się zapalił z pw czy też bez

Sam miałem kiedyś taką sytuację

Kpiłem 2t miału od kolesia zadowolony jak nie wiem co bo cena FAJNA :angry: :blink:

Ładuję ta to do piecyka zapalam tak jak zawsze po 20 min w piecu ciemno temp trochę wyższa

NO to od nowa drewno po sufit temp podskoczyła do jakichś 50 drewno się wypaliło a MIAŁ dalej ciemny.

I tak Zabierali mi z kotłowni 2t szajsu.

Nie zapomne jak się gościu tłumaczył ale do końca był przekonany, że jeszcze pohandlujemy :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nic nie nawiercaj bo rzeczywiście stracisz gwarancje. Dokup węgla i mieszaj w stosunku 70 procent węgla i 30 miału. To że miał jest tani nie znaczy że się lepiej opłaca. Ta sama ilość węgla będzie się dłużej palic i mniej popiołu. Poczytaj tu na forum. Poresztą już się przekonałeś, jakby ten miał był dobry to by się musiał zapalić nawet w Twoim kotle. Dzień wcześniej zmocz go wodą i przemieszaj, wtedy zrobi się bardziej grudkowaty i powietrze będzie się lepiej przebijać z pod rusztu. Na wierzchu musisz rozpalić porządne ognicho.

 

Raczej nic nie będę moczy tylko wyciągne to coś z pieca i wywale, bo dziś od rana to próbuje rozpalić i nic a ognicho było

 

otwory sa połączone z kanałem do dmuchawy, przy obecnych temp.na dworzu max 10oC w nocy blisko 0oC załadunek 15kg miału starcza na ok 10-12h palenia (palę tylko w dzień - rozpalam rano przed wyjazdem do pracy)

 

No to ładnie ci trzyma, w tamą zimę jak załadowałem piec orzechem to stałą temperaturę miałem może z 3 godziny a potem tylko spadała a w domu całe 5-8 st, mam nadzieję że w tym roku będzie lepiej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.