Skocz do zawartości


Zdjęcie

Skad Powietrze W Instalacji



  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   jendrej83

jendrej83

    Stały Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPip
  • 192 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: Zagłebie
  • Zainteresowania: SZYBKA JAZDA NA KROTKICH ODCINKACH.....

Napisano 15 październik 2011 - 09:53

Witam.Zalozylem nowy temat swoj wlasny jest kontynulacja tematu"NOWA INSTALACJA I ZAPOWIETRZANIE SIE POMPY"
Chcialem dodac ze przerobki ktore wykonalem czyli montaz rury wzbiorczej od zbiornika wyrownawczego po stronie ssawnej czyli przed papa 1-cal zostalo wykonane,montaz zaworu bezpieczenstwa 1,5bar na kotle zostalo wykonane,wypoziomowanie kotla zostalo wykonane,montaz odpowietrznikow na bojlerze c.o zostalo wykonane,a takze montaz odpowietrznika nad papa tez zostalo wykonane.Zbiornik wyrownawczy zostal zamontowany 55-cm wyzej niz najwyszy grzejnik.Problem nie zniknoł dalej słysze przelewajaca sie wode w bojlerze c.o,przy kazdym rozpalaniu wybija mi wode przez rure od zbiornika tak okolo 4litrow,przez zawor bezpieczenstwa nieraz uleci mi minimalna ilosc wody.Nie wiem skad do ukladu dostaje sie powietrze,skad je zasysa?nie mam juz pomyslow jak sie tego problemu pozbyc,czy cos sknocilem przy montazu tej rury przed papa od zbiornika?
Dodam zdjecia montazu

Załączony plik  035.JPG   226,87 KB   215 Ilość pobrań

Załączony plik  032.JPG   232,52 KB   168 Ilość pobrań

Załączony plik  040.JPG   208,02 KB   123 Ilość pobrań

Załączony plik  Montaz odpowietrznika AFRISO na bojlerze.JPG   220,32 KB   128 Ilość pobrań

Załączony plik  Zdjecie podlaczenia zbiornika wyrownawczego 2.JPG   198,04 KB   180 Ilość pobrań
  • 0



#2 OFFLINE   kiminero

kiminero

    Doświadczony Forumowicz

  • Forumowicz
  • PipPipPipPipPip
  • 1817 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: Wielkopolska

Napisano 15 październik 2011 - 20:04

Błędów raczej nie widać.
Teoria 4 litrów mironaw może być prawdziwa. Naczynie wzbiorcze, jak sama nazwa wskazuje, przejmuje wzrost objętości wody wynikający z jej rozgrzewania. Każdorazowe uzupełnianie wody przed rozpaleniam, to jej "ubytek" po rozgrzaniu wody. Rozumiesz tą zasadę?

Odgłos przelewającej się wody w dwupłaszczu to już dziwne. Dwie teorie. Pierwsza, to za duży przepływ prze boiler i wystarczy zdławić go na zaworze powrotnym. Druga, to zasysanie powietrza przez odpowietrznik automatyczny. Należałoby odpowietrzyć boiler przy wyłączonej pompie i wtedy zamknąć go na stałe.

Nie wiem, czy zamontowałeś sobie manometr, ale 1,5 barowy ZB nie powinien puszczać. Jakie jest przewyższenie kocioł-naczynie? Może ciśnienie statyczne jest bliskie wartości zaworu? Gdzie on jest zamontowany?
  • 1

#3 OFFLINE   jendrej83

jendrej83

    Stały Forumowicz

  • Autor tematu
  • Forumowicz
  • PipPipPipPip
  • 192 postów
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lokalizacja: Zagłebie
  • Zainteresowania: SZYBKA JAZDA NA KROTKICH ODCINKACH.....

Napisano 15 październik 2011 - 20:37

Nie nabijam ukladu przed rozpalaniem,nabilem go tylko raz jak nabijalem cala instalacje.Wode mi wyrzuca wtedy gdy temeratura na kotle siega tak okolo 58-62 stopnie za pierwszym razem moze wyzucilo mi jakies 4-litry ale za kazdym kolejnym razem coraz mniej.

Z tym duzym przeplywem przez bojler mozesz miec racje na zdjeciu nr 2 widac bojler a w tle kocioł gdzie jest zamontowana pompa GRUNDFOS UPS 25-60-180 od kotla do bojlera jest jakies 1,5 metra,na 1- biegu nie przezuci mi wody w ukladzie dlatego chodzi na 2-biegu.Czyli mam zdlawic zawor na powrocie bojlera?Jezeli to nie pomoze to sprobuje tej drugiej opcji z zamknieciem odpowietrznika ale to dopiero jutro.

Manometru nie montowalem.Zawor bezpieczenstwa przepuszcza mi od czasu do czasu ale to jest pare kropel.Zamontowany zostal na kotle w miejscu montazu miarkownika ciagu zdjecie

Załączony plik  034.JPG   221,25 KB   115 Ilość pobrań
  • 0





Podobne tematy Zwiń

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych